Keresés

Részletes keresés

zsandár Creative Commons License 3 napja 0 0 11123

Holnapi tp re előkészítve 3 kiló csirkeszárny. Rántott verzió a terv, kétféle fűszerezéssel. Egy sima, minden fűszeres, és egy "pokoli csípős" . 

Boarhunter Creative Commons License 2024.03.11 0 0 11120

Király!

Előzmény: zsandár (11119)
zsandár Creative Commons License 2024.03.11 0 2 11119

Volt némi tp. Vettem egy 49 cm átmérőjű rozsdamentes flekkensütőt, beavatása stílszerűen flekkennel , sült krumplival és rántott karajjal történt, pont illeszkedik az üstházhoz, úgyhogy oda lehet lánc nélkül is használni.A láncot gyárilag nem lehet levenni, de két kombinált fogóval orvosolható a kapcsok enyhe meghajlítása. 

 

Továbbá a hobbyn  ki kellett vágnunk az ős almafát- téli piros pogácsa fajtájú-, mivel elérte a végső kort, bőven túlteljesítve a várható élettartamát , ugyanis 1954 ben telepítették, így 70 évet élt. Még pár éve is 6-7 mázsa almát adott, de mostanra teljesen elpudvásodott a közepe. Méltó elengedése volt most hétvégén , ugyanis a tuskóján megfőtt egy fél birka. 

 

 

 

 

zsandár Creative Commons License 2024.01.12 0 2 11118

Nyúlpörkölt 2 nyúlból , ma főztem. Hagyományos módon, annyi plusz volt benne, hogy ment hozzá borókabogyó is. Természetesen zsíron és füstölt szalonnán lesütve a  hagyma, fokhagyma, fűszerek, majd a hús is, vizet szigorúan tilos ilyenkor hozzá adni ! A pirospaprikának is a  sütés után feljött zsírján "vettem színit "  (mezőtúri hagyományos kifejezés). A máj az utolsó tíz percben került bele, ahogy kell.

 

 

zsandár Creative Commons License 2024.01.07 0 1 11117

Plusz a fűnyírásokból keletkezett nyesedék is mindig ment a sorok közé gyomot lefojtani, nedvesség megtartónak, zöld tárgyának .

Előzmény: Mr Reacher (11113)
zsandár Creative Commons License 2024.01.07 0 1 11116

Amit nem tudok megunni, a különféle ecetes savanyított paprikák.Ezekből is az almapaprika a legfinomabb és érdekes, hogy nyersen pedig nem. Mindenhez ezt eszem. 

Nincs mese,visszatérés van a 80-90 es évekhez, amikor friss paprikát, paradicsomot július végén, augusztusban ettünk először, addig volt zöldhagyma, retek , stb. 

 

Előzmény: homerx (11110)
zsandár Creative Commons License 2024.01.07 0 0 11115

Igen. A kert nagyobbik része 22 évet a kisebbik vagy 8 évet pihent, csak fű volt rajta+gyümölcsfák.Idén még nem kap istállótrágyát, viszont iszonyatos mennyiségű komposzt került visszaforgatásra.Majd ősszel kap érett birkatrágyát is.

Előzmény: Mr Reacher (11113)
zsandár Creative Commons License 2024.01.07 0 0 11114

Régebben a piacon vettem a palántákat a magukat sztárkertésznek mondó Jóska-Pista bácsiktól, hiba volt. Drágán is adták , és szar is volt.Úgyhogy soha többet onnan...

Idén viszont sima Lidlis,Tescos ,gazdaboltos vetőmagokkal indítottam amiket én vetettem el sima gyümölcsösládákba, virágfölddel kevert kerti földbe.Március elején kb. Napközben a déli oldalon sütötte a nap, estére -az hajnali fagyokig- mindig behordtam az alsóépületbe. 

Előzmény: homerx (11110)
Mr Reacher Creative Commons License 2024.01.07 -1 0 11113

Pihent föld + öntözés.

Előzmény: zsandár (11112)
zsandár Creative Commons License 2024.01.07 0 0 11112

Ekkora céklák teremtek.

 

Előzmény: homerx (11110)
zsandár Creative Commons License 2024.01.07 0 0 11111

Köszönöm. Volt vele egy kis munka, de megérte, egyszer sem permeteztem a zöldségeket, csupán a gyümölcsfákat fújtam le egyszer. Még november közepén is szedtünk le paprikát és paradicsomot. Iden az alábbi változások lesznek, még több lila,veres, fehér hagyma, amit felszedés után azonnal új dugvánnyal pótolok, így késő őszig lesz zöldhagyma.Tobb cékla, koriander, kevesebb cukkini.Sutotok, bab , hónapos retek, répa, fehérrépa nem lesz. Fekete retek , padlizsán, többfajta paprika, paradicsom marad. 

Előzmény: homerx (11110)
homerx Creative Commons License 2024.01.07 0 0 11110

ez kemeny! eletemben nem foztem ennyit. gratula! johetnek meg a kepek!

Előzmény: zsandár (11109)
zsandár Creative Commons License 2024.01.07 0 0 11109

zsandár Creative Commons License 2024.01.07 0 0 11108

Nem kell mindig húst zabálni !

Tavaly nyári zakuszka befőzés, tűzről pattant módon, saját termésű alapanyagokból. Több évnyi kihagyás után újra indítottam a kiskert történetet a hátsó udvarban, déli fekvésű, kb 10 % os lejtéssel. Egész nap körbesüti a nap, öntözhető fúrt kútból is,  és beállítottam egy 1000 literes esőgyűjtő tartályt is. Brutál mennyiséget termett a mindösszesen kb. 150 négyzetméteren. 4x főztünk  a képeken látható  üstnyi zakuszkát, rengeteg savanyúság+ friss fogyasztás stb. Kicsit túlméreteztem, de ugyebár a van-tól nem kell megijedni_:-))

 

 

zsandár Creative Commons License 2024.01.07 0 0 11107

Nyár,  hamburger sütés 

 

zsandár Creative Commons License 2024.01.07 0 0 11106

Birkafőzéshez pár elmaradt kép.

 

nagypapi51 Creative Commons License 2024.01.04 0 0 11105

Ez a 'babtermesztés' konyhatrükknek se rossz!

Előzmény: zsandár (11104)
zsandár Creative Commons License 2024.01.04 0 1 11104

Mai tp. Füstölt sonkás, sima csülkös babgulyás, bográcsban, fával. A bab saját termés. Sima Lidl -is étkezési nagy szemű olasz babot vettem.Vetés előtt egy éjszakára beáztattam kamilla teába, ez volt a házi csávázas:-))).Brutál mennyiséget termett, kordonháló mellett. A nyers csülköt, mivel forrázott volt és nem perzselt, maradt rajta némi szőr, ezért kénytelen voltam után perzselni, lásd a képen. 

 

 

 

 

zsandár Creative Commons License 2024.01.04 0 0 11103

Éppen az a lényege,hogy bő és FORRÓ zsírban süljön,  azonnal kap egy kérget, és nem tudja megszívni magát zsírral.

Előzmény: nagypapi51 (11101)
homerx Creative Commons License 2024.01.04 0 0 11102

szerintem is.

Előzmény: nagypapi51 (11101)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.01.04 0 0 11101

Már leszoktam a bő zsiradékban sütött krumpliról, tepsiben készítem, 1 ek olaj kell.

(Rósejbnit persze bő zsírban kell sütni, ezt azért 2-3x fel lehet használni - sztem)

Előzmény: zsandár (11099)
zsandár Creative Commons License 2024.01.02 0 0 11100

Vagy 27 évvel ezelőtt volt egy  buli a kollégákkal, családostól,ahogy kell.Ma csapatépítőnek hivnák de ez idegen kifejezés volt még akkor. A helyszínt én adtam, a Holt-Körös parton. Nem volt túlragozva az ebéd.Vagy 8 kiló forró zsírban, bográcsban  sütött pulyka felsőcomb. Előző nap bepácolva a,jó sok fűszerrel, extra fokhagymásan. A mai napig emlegetjük ha találkozok a régi kollégákkal.

zsandár Creative Commons License 2024.01.02 0 0 11099

Zsírban, olajban ha jót akarsz magadnak egyszer lehet sütni. A sütőben sütött hús fűszeres zsirja kenyérre kenve, ecetes alma paprikával , vagy a hideg kacsa, liba zsír. Sajnos manapság a minőségi zsír és a zsírzsalonna is ökör árban van. Olajban legfeljebb krumplit, halat, lángost, bundáskenyeret szoktunk sütni. Természetesen csak egyszer.

Előzmény: nagypapi51 (11098)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.01.02 0 0 11098

Azért a habzásnak vannak fokozatai.

Nyilván a velőt én is (jeges) vízben hártyázom, sőt utána meg is abálom panírozás előtt,

de nem habzik jobban, mint egy leszárított karajszelet.

Nekem is habzott már zsírom, krumplisütéskor, amikor vissza kellett fújni a habot, hogy ne bukjon ki az edényből :)

 

Előzmény: Boarhunter (11097)
Boarhunter Creative Commons License 2024.01.01 0 0 11097

Csinálj ràntott velőt...az első sütésnél is habzani fog.

Pláne ha vízsugár alatt hártyázod a velőt mint én szoktam, onnantól az vizes marad és az utolsókat már vaktában sütöd, úgy habzik.

Előzmény: nagypapi51 (11096)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.01.01 0 0 11096

A már többször használt zsír habzik, sózással lehet csökkenteni, de nem lesz olyan, mint a friss.

Előzmény: H_G (11093)
zsandár Creative Commons License 2024.01.01 0 0 11095

Nyáron egy családi rendezvényen , nagyüzemben sütöttem vagy 7 egész csirkéből rántott csirkét tárcsán , zsírban, fával. Hatalmas sikere volt, kiléptünk a megszokott  pörkölt-grill--tárcsán sült hús háromszögből. Húsokat előző este feldaraboltuk, bepácoltuk , igen érdemes a rántani való húsokat is jól fűszerezni, nem csak só  használható,  alsó comboknál csontig bevágva, felső combok kicsontozva. Panírozás természetesen csak közvetlenül a sütés előtt.

  

 

Előzmény: H_G (11093)
zsandár Creative Commons License 2024.01.01 0 0 11094

A legjobb a saját sütésű  zsír. Érdekes, hogy amit mi sütöttünk disznóvágáskor az amikor kidermedt, mindig hófehér volt. 

Ez mondjuk nem az volt, de friss sütött zsír, egy helyi kisebb húsboltban veszem. A multiknál kapható zsírra hiába írják rá, hogy sütött, nem az igazi. Lehet, hogy van azokban préselt zsír is.

Fontos még, hogy extra forró legyen a zsír.

 

Valamelyik régi szakácskönyvben olvastam, hogy az igazi rántott szelet , az olyan, hogy ha egy úri kisasszony véletlenül selyemszoknyában ráül, nem lesz zsíros a szoknyája.Na ehhez kell a nagy hőfok és természetesen az egyszer használt zsír.

 

Így fával, bográcsban még a méretesebb darab húsok is 2 perc alatt kisülnek, persze figyelni kell, nehogy megégjen a panír.

Sokkal hangulatosabb, mint a konyhában, nincs zsírszag a házban, ami valljuk be, hiába megy a konyhai szagelszívó csak marad szag.

 

Előzmény: H_G (11093)
H_G Creative Commons License 2024.01.01 0 0 11093

Ez aztán szép adag!

 

Arra is van trükköd, hogy a zsír ne habosodjon? Mert nálam olykor annyira habos, hogy látni se lehet tőle a rántódó húst.

 

Előzmény: zsandár (11088)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.01.01 0 0 11092

Még a közönséges fasírthoz is érdemes elővenni a húsdarálót.

Előzmény: zsandár (11090)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!