Volt némi tp. Vettem egy 49 cm átmérőjű rozsdamentes flekkensütőt, beavatása stílszerűen flekkennel , sült krumplival és rántott karajjal történt, pont illeszkedik az üstházhoz, úgyhogy oda lehet lánc nélkül is használni.A láncot gyárilag nem lehet levenni, de két kombinált fogóval orvosolható a kapcsok enyhe meghajlítása.
Továbbá a hobbyn ki kellett vágnunk az ős almafát- téli piros pogácsa fajtájú-, mivel elérte a végső kort, bőven túlteljesítve a várható élettartamát , ugyanis 1954 ben telepítették, így 70 évet élt. Még pár éve is 6-7 mázsa almát adott, de mostanra teljesen elpudvásodott a közepe. Méltó elengedése volt most hétvégén , ugyanis a tuskóján megfőtt egy fél birka.
Nyúlpörkölt 2 nyúlból , ma főztem. Hagyományos módon, annyi plusz volt benne, hogy ment hozzá borókabogyó is. Természetesen zsíron és füstölt szalonnán lesütve a hagyma, fokhagyma, fűszerek, majd a hús is, vizet szigorúan tilos ilyenkor hozzá adni ! A pirospaprikának is a sütés után feljött zsírján "vettem színit " (mezőtúri hagyományos kifejezés). A máj az utolsó tíz percben került bele, ahogy kell.
Amit nem tudok megunni, a különféle ecetes savanyított paprikák.Ezekből is az almapaprika a legfinomabb és érdekes, hogy nyersen pedig nem. Mindenhez ezt eszem.
Nincs mese,visszatérés van a 80-90 es évekhez, amikor friss paprikát, paradicsomot július végén, augusztusban ettünk először, addig volt zöldhagyma, retek , stb.
Igen. A kert nagyobbik része 22 évet a kisebbik vagy 8 évet pihent, csak fű volt rajta+gyümölcsfák.Idén még nem kap istállótrágyát, viszont iszonyatos mennyiségű komposzt került visszaforgatásra.Majd ősszel kap érett birkatrágyát is.
Régebben a piacon vettem a palántákat a magukat sztárkertésznek mondó Jóska-Pista bácsiktól, hiba volt. Drágán is adták , és szar is volt.Úgyhogy soha többet onnan...
Idén viszont sima Lidlis,Tescos ,gazdaboltos vetőmagokkal indítottam amiket én vetettem el sima gyümölcsösládákba, virágfölddel kevert kerti földbe.Március elején kb. Napközben a déli oldalon sütötte a nap, estére -az hajnali fagyokig- mindig behordtam az alsóépületbe.
Köszönöm. Volt vele egy kis munka, de megérte, egyszer sem permeteztem a zöldségeket, csupán a gyümölcsfákat fújtam le egyszer. Még november közepén is szedtünk le paprikát és paradicsomot. Iden az alábbi változások lesznek, még több lila,veres, fehér hagyma, amit felszedés után azonnal új dugvánnyal pótolok, így késő őszig lesz zöldhagyma.Tobb cékla, koriander, kevesebb cukkini.Sutotok, bab , hónapos retek, répa, fehérrépa nem lesz. Fekete retek , padlizsán, többfajta paprika, paradicsom marad.
Tavaly nyári zakuszka befőzés, tűzről pattant módon, saját termésű alapanyagokból. Több évnyi kihagyás után újra indítottam a kiskert történetet a hátsó udvarban, déli fekvésű, kb 10 % os lejtéssel. Egész nap körbesüti a nap, öntözhető fúrt kútból is, és beállítottam egy 1000 literes esőgyűjtő tartályt is. Brutál mennyiséget termett a mindösszesen kb. 150 négyzetméteren. 4x főztünk a képeken látható üstnyi zakuszkát, rengeteg savanyúság+ friss fogyasztás stb. Kicsit túlméreteztem, de ugyebár a van-tól nem kell megijedni_:-))
Mai tp. Füstölt sonkás, sima csülkös babgulyás, bográcsban, fával. A bab saját termés. Sima Lidl -is étkezési nagy szemű olasz babot vettem.Vetés előtt egy éjszakára beáztattam kamilla teába, ez volt a házi csávázas:-))).Brutál mennyiséget termett, kordonháló mellett. A nyers csülköt, mivel forrázott volt és nem perzselt, maradt rajta némi szőr, ezért kénytelen voltam után perzselni, lásd a képen.
Vagy 27 évvel ezelőtt volt egy buli a kollégákkal, családostól,ahogy kell.Ma csapatépítőnek hivnák de ez idegen kifejezés volt még akkor. A helyszínt én adtam, a Holt-Körös parton. Nem volt túlragozva az ebéd.Vagy 8 kiló forró zsírban, bográcsban sütött pulyka felsőcomb. Előző nap bepácolva a,jó sok fűszerrel, extra fokhagymásan. A mai napig emlegetjük ha találkozok a régi kollégákkal.
Zsírban, olajban ha jót akarsz magadnak egyszer lehet sütni. A sütőben sütött hús fűszeres zsirja kenyérre kenve, ecetes alma paprikával , vagy a hideg kacsa, liba zsír. Sajnos manapság a minőségi zsír és a zsírzsalonna is ökör árban van. Olajban legfeljebb krumplit, halat, lángost, bundáskenyeret szoktunk sütni. Természetesen csak egyszer.
Nyáron egy családi rendezvényen , nagyüzemben sütöttem vagy 7 egész csirkéből rántott csirkét tárcsán , zsírban, fával. Hatalmas sikere volt, kiléptünk a megszokott pörkölt-grill--tárcsán sült hús háromszögből. Húsokat előző este feldaraboltuk, bepácoltuk , igen érdemes a rántani való húsokat is jól fűszerezni, nem csak só használható, alsó comboknál csontig bevágva, felső combok kicsontozva. Panírozás természetesen csak közvetlenül a sütés előtt.
A legjobb a saját sütésű zsír. Érdekes, hogy amit mi sütöttünk disznóvágáskor az amikor kidermedt, mindig hófehér volt.
Ez mondjuk nem az volt, de friss sütött zsír, egy helyi kisebb húsboltban veszem. A multiknál kapható zsírra hiába írják rá, hogy sütött, nem az igazi. Lehet, hogy van azokban préselt zsír is.
Fontos még, hogy extra forró legyen a zsír.
Valamelyik régi szakácskönyvben olvastam, hogy az igazi rántott szelet , az olyan, hogy ha egy úri kisasszony véletlenül selyemszoknyában ráül, nem lesz zsíros a szoknyája.Na ehhez kell a nagy hőfok és természetesen az egyszer használt zsír.
Így fával, bográcsban még a méretesebb darab húsok is 2 perc alatt kisülnek, persze figyelni kell, nehogy megégjen a panír.
Sokkal hangulatosabb, mint a konyhában, nincs zsírszag a házban, ami valljuk be, hiába megy a konyhai szagelszívó csak marad szag.