Keresés

Részletes keresés

g.a.z.d.i Creative Commons License 2006.10.26 0 0 25
Nagyon gyakori hiba, nem csak az említett zsűrinek nevezett testület esetén, hanem komolyabb helyeken is, hogy egy-egy kép láttán elfelejtődik a kiírás. Épp tegnap éltem ezzel vissza, egy "nyári hangulatok" című témára adtam be egy jeges Dunás és két karneválos (Velence, február) képet - mentségemre legyen mondva, hogy a téma magyarázatára emlékeztem csak, ami a nyaralás mellett az utazást, kirándulást is említette.
Előzmény: Törölt nick (23)
g.a.z.d.i Creative Commons License 2006.10.26 0 0 24

Ahogy az pár közeli topikban már meg lett említve: Magyarországon a szellemi tulajdonjog nem átruházható.

Előzmény: fotoblog (21)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.26 0 0 23
Nekem az utolsó pályázatom amire képet küldtem az a Fővárosi Temetkezési intézeté volt.
A kiírásban szerepelt,hogy egy sírkert tavaszi temetői hangulatát mutassa be.Erre a "hozzáértő" fotózz.hus zsűri kihozott győztesnek egy képet amin egy csiga volt.
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.26 0 0 22
A ngo pályázat is"új tehetségeknek" volt kiírva és lettek a díjazottak között ismert nevek is..........
Előzmény: optikus (9)
fotoblog Creative Commons License 2006.10.26 0 0 21

No, akkor itt az újabb ingyenképgyűjtő akció:

 

"Képeket vissza nem küldünk, a selejtezés során kiesett képeket pedig töröljük. A GlobalPress fenntartja a jogot a beküldött képek pályázattal kapcsolatos publikációkban és a http://www.globalpress.hu/ vagy egyéb kapcsolódó portálon való díjtalan megjelentetésére, tovább értékesítésre, harmadik félnek történő továbbadásra. A szerző a pályázatba benevezett alkotásainak szellemi tulajdonjogáról a GlobalPress Média Kft. javára térítésmentesen és ellenszolgáltatás nélkül lemond. A pályázók hozzájárulnak, hogy adataikat a GlobalPress Média Kft. marketing célokra felhasználja."

Mano254 Creative Commons License 2005.10.21 0 0 20
Szerintem nem igaz, hogy a profi fotósnak jobb cucca van, mint az amatőrnek.
Ma Magyarországon pl. egy átlagos lakossági szolgáltatással foglalkozó vidéki fényképész távolról sem milliós eszközparkkal dolgozik. Részben azért, mert a
megrendelései nem igénylik ezt a technikát, másrészt mert nem tudja kitermelni.
Meglepően sok hivatásost ismerek, aki S7000-el, Olympus E-10-el ,stb. fotózik.

A másik oldalon viszont látok szép számmal amatőr fotósokat 1DMkII-vel és L-es optikasorokkal szaladgálni. Csak pénz kérdése, és aki ügyesl, az bizony jobban keres mint egy átlagos fotós (akár fényképész akár fotóriporter az illető).

Az sem igaz, hogy a profi több időt tud szánni egy képre. Aki meg akar élni, az általában reggel 8-tól este 8-ig dolgozik, és örül, ha megcsinálja a munkáit határidőre.
A sokak által irigyelt fotóriporterek általában kötött időrend szerint száguldanak az egyik eseményről a másikra napi 8-12 órában. Kinek van kedve ez után pályázattal foglalkozni?

Az amatőrök viszont nem okvetlenül 8 órás állásban lévő alkalmazottak, más szakmában is vannak ám kötetlen munkaidőben lévők...

A minőséget nem hozom fel újra, tényleg túl van misztifikálva a profi fotós fogalma.


optikus Creative Commons License 2003.11.04 0 0 19
Akkor osszegzem: mindenkinek igaza van:)
DigitAir Creative Commons License 2003.11.01 0 0 18
Szerintem ahhoz hogy valaki egy témában jó képet készítsen nem függ hogy szappantartó van-e a kezében vagy Eos1V, hanem inkább a kreativitásán múlik, mint a felszerelésén. Tény(!) hogy vannak képek, amiket egy szappantartóval nem lehet megfotózni, de azokat meg sem próbálom lekapni, hanem keresek mást, amit ugyan olyan színvonalasan meg lehet fotózni abban a témában. Ehhez kiváló példa az "Ősz" pályázat. Egy jó képhez erre a pályázatra egyáltalán nem számít a felszerelés, csak és kizárólag a fotós kreativitása, egyéni ötlete.
Igazad van, hogy egy profi ezzel foglalkozik, de én akkor sem érzem ezt olyan hatalmas előnynek, mert elég egy(!) iszonyat jó kép és máris lényegtelen, hogy ki mennyi időt szakított rá.
Ha valaki ismert név és már letett valamit az asztalra, akkor nem hiszem, hogy rossz képet ad be egy pályázatra. Tudod: a név kötelez ;) Komolyra fordítva ha valakinek neve van és emellett egy pályázatra nagyon jó fotót ad be, akkor miért ne istenítsék? A kép a lényeg és nem a fotós. Nem beszélve arról, hogy a pályázatok nagy része jeligés. Igaz, biztos ismer a zsűri néhány képet, amit zsűrizésen lát és ismerőse fotózta (hiába jeligés) de akkor sem fognak név miatt sok pontot szórni egy vacak/nem oda illő képre. Sajnos ezt már zsűri válogatja (remélem érthető).
Mindemellett természetesen valahol neked is igazad van.
Előzmény: optikus (16)
rgb99 Creative Commons License 2003.11.01 0 0 17
optikus:

Valahol mindenkinek igaza lehet.
Nemrég beszélgettem egy tényleg minden szempontból profi fotóssal. Ő a szakértelme és a tudása mellett el volt látva a csúcsgéppel, és a profi objektívekkel. Munkája is elégggé strapás. Pl. de. fotózta a futóversenyt, délután meg már a Ritmikus Gimnasztika VB.-t.
Más: Beszéltem egy kislánnyal, aki egy képes magazin fotósa. Egy Oly-10 es géppel dolgozik. A beszélgetés alatt kiderült, hogy a tudása némiképp hiányos a fotózás terén.
Namármost mindkét példában papír szerint profi fotóst említettem. És mégis ég és Föld.
Amatőrök között ugyanúgy nagy a szórás.
Ezért én inkább a tudás alapján szeretem a "profi" kifejezést használni. Illetve egyáltalán nem szeretem. Legyen "csak" a kép.
Szerintem nagyjából egyről beszélünk.
Azt persze tudjuk mindketten, hogy legtöbbször a technikai háttér nagyságrendekkel különbözik, és itt már valóban a "papírral" rendelkező profik javára.
Ps.:
Otthon elemezve a VB.-n készített képeimet, látszik, hogy melyik készült a saját (28-135 IS USM) objektívvel, és melyik a kölcsön 300/2,8L és a 70-200/2,8L objektívvel.
(rgb99)

Előzmény: optikus (16)
optikus Creative Commons License 2003.11.01 0 0 16
Nem osztom a velemenyed. Ha egy hivatasos egy (amator)palyazatra kuld kepet akkor o oriasi elonyokkel rendelkezik. Kezdve ott hogy valszinuleg sokkal jobb felszerelese van (ami egy szappanatrtohoz kepest nagy elony). Ami a lenyeg hogy soxor annyi ideje es lehetosege van egy egy temaban kepeket kesziteni mint egy amatornek. Elhiheted en is szeretnek napkozben maszkalni, fotozni, nem egesz nap a gep elott ulni es este 7-kor hazaerkezni, a hetvegebol is ugy kell elcsenni nehany orat a hobbira. Na ez egy nagy elony, egy hivatasos mar csak a szakmajabol adodoan is sok olyan helyre eljut amirol mi csak almodozunk es van lehetosege, nyersanyaga, gepe kepeket csinalni uzem szeruen (persze nyilvan nem fenekig tejfel mert melot kell szerezni meg biztos vannak unalmas dolgok de szerintem oriasi helyzeti elonnyel birnak amit itt ki is hasznalnak), azt mar nem is irom hogyha valaki ismert nev akkor + beindul az istenites...
Előzmény: DigitAir (11)
tapika Creative Commons License 2003.10.31 0 0 15
Szerintem a "profi" és "amatőr" kifejezést nem minősítésként kellene értelmezni, bár ez az elterjedt a hétköznapi nyelvben. A profi fotós nem azért profi, mert csak k..va jó képeket csinál, hanem azért, mert a fotózás a hivatása, a kenyérkereseti forrása. Az "amatőr" jelző sem egyenértékű a "lelkes tehtségtelennel", csupán azt jelenti, hogy amit csinál (pl. fotózás) hobbiból csinálja akkor is, ha nem kap érte suskát... Ne értsetek félre én is AMATŐR vagyok. Nem védem a profikat, csak érzékeltetni szeretném, hogy köztük és köztünk (amatőrök között) nem annyira nagy a távolság, mint ahogy itt emlegetitek. Üdv: Tapika
Előzmény: rgb99 (14)
rgb99 Creative Commons License 2003.10.31 0 0 14
DAU:

Profi? Amatőr?
Vannak bizonyos technikai, ismereti tudásszintek, amikről lehet papírt szerezni, és el lehet autodidakta módon sajátítani.
A fotózás egy bizonyos részét valószínűleg iskolában könnyebb megtanulni.
Mitől profi a profi? A papírtól?
Ismerek olyan ismert "fotóművészt", akinek láttam a képeit (sokkal többet, mint amennyit publikált). Eredmény: kb. 5% kíváló, kb. 5% nagyon jó, kb. 10% átlagos, és a többi 80% csapnivalóan rossz, úgy technikailag mint esztétikailag.
Ilyen eredményességi mutatója egy tehetséges amatőrnek is jobb, de nem kap nyilvánosságot.
Szerintem egy profi fotós éppen attól profi, hogy egy jóval átlagon felűli teljesítményt bármikor képes produkálni. Saját "szakterületén" pedig állandóan csúcsteljesítmény körülit.
Az amatőr viszont megengedheti magának a kisérletezés luxusát, neki nem kell "biztosra" mennie. Viszont éppúgy profi szinten teljesíthet.
A végén mindíg oda jutunk el, hogy "csak a kép van!"
A profi vs. amatőr kérdésben a technikai lehetőségeket direkt nem említettem.
(rgb99)

Előzmény: DAU (12)
rgb99 Creative Commons License 2003.10.31 0 0 13
DigitAir:

Ahogy mondod!
Én spec. pont azért nem adtam be az "ősz"-c. pályázatra fotót mert nincs a témában "ütős" képem. Ha egy kép csak "jó", de egyébként tucatkép az nem való pályázatra. Eddig OK. Te is, én is, és még nagyon sokan lojálisan meg tudjuk itélni egy fotó értékét. (Persze kisebb eltérésekkel, de nagyjából egy értékrend szerint).
És akik még kezdőbbek, tapasztalatlanabbak(?), esetleg nincsenek eléggé tisztában a "normatívákkal", azért ők is küldhetnek be képeket, és valószínűleg a saját képeikkel elfogultak és nem veszik észre a hiányosságokat.
Mindenki volt kezdő.
Tehát, egy amatőr fotópályázatra nem baj, hogyha nagyon vegyes (színvonalú) képek érkeznek.
Aki képes levonni bizonyos következtetéseket az fejlődni fog és ez a lényeg.
A képek korrekt és igazságos elbírálása az már más napra tartozik. A nagyobb problémák ott vannak.
(rgb99)

Előzmény: DigitAir (11)
DAU Creative Commons License 2003.10.31 0 0 12
DigitAir: részben igazad van, valóban az ember magának fotózgat és nem a pályázatnak. Én sem tennék különbséget profi és amatőr fotó között, hisz ki és hol húzná meg a határt, másrészt tényleg elismerés , ha profi képek között az ember fotói is megjelennek. A kihívástól nem kell félni, mindenki valahol elkezdte. A megmérettetés pedig csak előrébb visz.
DE, és itt a DE: nézd meg a Panasonic fotópályázatát, és főleg a nyertes képeket. A legbátrabban mondom, hogy bármelyik fotósfórumon jobb képeket találni. Arról nem is beszélve, hogy a fotók mondanivaló nélküliek, bármikor megismételhetők és fotózástechnikailag több alapvető hibát is tartalmaznak. A jobbak közé beválogatott képek között vannak olyanok, melyek magasan verik a nyertes képeket.
Tehát a probléma, csak és kizárólag a kiválasztással és a minőséggel van.

spokee

Előzmény: totoo (10)
DigitAir Creative Commons License 2003.10.31 0 0 11
Ezzel nem értek egyet, mert én - személy szerint - nagyobb kedvvel indulok neki egy pályázatnak, ha profik is indulnak. Sokkal jobb érzés úgy győzni ;). Viccet félretéve - sokat lehet tanulni.
Ha van egy jó képed, akkor a profik között is megállja a helyét, ha viszont nincs, akkor "mit ugrálsz"? Legyen az amatőr, vagy profi pályázat a kép számít és nem a készítő - jobb helyeken.
Neked is sok jó panorámád van - amit láttam - és szerintem profik között is megállnák a helyüket, de ha nem próbálkozol... Tény, hogy mindenhol bekerül pár olyan kép, ami a "nem nagy szám" kategóriába tartozik, de azért valljuk meg, hogy egy-két tévedésen kívül a díjazott képek nagytöbbsége nagyon jó fotó.

Szerintem ez a fórum átalakulhatna: aki pályázatra küldött képet és nem lett díjazott, itt tegye közzé, és a nagyérdemű kifejti, hogy talán hol is a bibi.

Nem beszélve arról, hogy nem pályázatra kell készíteni a képet, hanem magadnak - max ha olyan jónak tartod, akkor beküldöd egy-két helyre, és vagy lesz valami, vagy nem, de nem dől össze a világ, ha kiszórják. Aki csak pályázatra fotózik és nem magának az nem hiszem, hogy jó kepeket tud felmutatni, mert nem lesz "lelke" a képnek.

A mostani "Ősz" pályázaton is sok olyan kép van, hogy: "aha, pályázat, akkor kimegyek, olyan szép ez a fa az udvaron lefotózom, oszt' beadom". No, ezt akár anyukám is meg tudja csinálni és nem lesz semmi plusz a képen. Az ilyen képekkel meg Dunát lehet rekeszteni. Szóval attól mert kimentél valahova és lefotóztál valamit, attól még ne várd el azt, hogy egy zsűri ezt egyedinek vegye.

Ekétől - annó amikor említette valamelyik fórumon - megtanultam azt, hogy egy pályázaton sokat számít az, hogy a képnek legyen "eredetisége" és a zsűri figyeli azt, hogy ez mennyire megismételhető. Azt a fát, bokrot, virágot bárki meg tudja fotózni "á la' natúr", de ha eljátszol a fényekkel, akkor már ki tudod hozni az egyediséget a képből. Egy pályázaton iszonyat sokat számít, hogy a kép mennyire megismételhető. Sajnos a legtöbb pályázatra beküldött képek többsége annyira egyszerű, hogy ha az 5 éves Pistikének odaadok egy fényképezőt és megmutatom neki azt a fát, virágot, bokrot, akkor ő is le tudja fotózni - akkor ez miért lenne egyedi és különleges?

Előzmény: optikus (9)
totoo Creative Commons License 2003.10.31 0 0 10
balkán.

az a hasonlat nem teljesen igaz, mert egy profi futo majd' 100%, hogy megnyeri, ez teny. egy hivatasos fotost azert le tud korozni egy-egy tehetseges amator. nem sportszeru, ez teny. a profi fotosoknak megvannak a sajat versenyeik.

Előzmény: optikus (9)
optikus Creative Commons License 2003.10.30 0 0 9
Azert azon meglepodtem hogy egy profi fotos es ujsagiro el mer indulni egy ilyen amatoroknek kiirt palyazaton (megha a kiiras betuje nem is tiltja, nevet +nem irok:).

Nekem ez olyan mint amikor a budakeszi-hosoktere tomegsport futason (ahol a fodij egy mackoruha meg egy par edzocipo) elindulnak hivatasos futok es termeszetesen megnyeri, es furdenek a sikerben... hat nem tul guszti.

Előzmény: DAU (-)
optikus Creative Commons License 2003.10.30 0 0 8
Igazad vagyon, mar ez is van ott, de mentsegemre legyen mondva amiota beindult az ajnarozas azota nem latogatom...
Előzmény: fotoman_EOS (3)
rgb99 Creative Commons License 2003.10.30 0 0 7
fotoman_EOS:

Sajnos ez van! :(
Még nincs sehol tudtommal igazságos pontozási módszer. Ahol ismerős tagok vannak, ott elfogultság, néha az irigység (mert az is van) is szerepet játszik. Ezért a pontozás gyakorlatilag semmire sem jó.
Egyet azért a pontszámoktól függetlenül észrevettem, hogy a társaságok legtöbb tagja fejlődik, egyre jobb képeket csinál. Van viszont aki csak "nyögvenyelős" produktumokra képes. Az sem baj, hiszen nem az a kenyérkereső foglalkozása. Ha meg az a kikapcsolódása, akkor miért ne.
Az viszont fárasztó, ha az ember át akarja rágni magát a képeken, és egy csomó selejtet is át kell nyálazni. Ez van.
A jelenleginél nagyságrendekkel jobb pontozási javaslatom az lenne, de a háttérben való chat-os oda-vissza megbeszélt pontozást az sem szűri ki.
Azért azt hiszem, hogy bármelyik társaságban a rangot nem az illető pontszáma alapján vívják ki a tagok, hanem a képek alapján formálódik mindenkiről vélemény.
(Minek írok ennyit, mikor semmi újat nem mondok???)
(Sorry!)

Előzmény: fotoman_EOS (1)
whitefulu Creative Commons License 2003.10.30 0 0 6
>De hat ott volt a gosser, az is hasonlo...
Ja volt, oda boldog boldogtalan küldte be a digitális szappantartójával készült szemetet. Szerintem a képek 80%-90%-a kukába való volt, nem pályázatra.
És az is tuti hogy a Gösseren nem minden nyertes benfentes (és egyébként is van köztük 1-2 ismeros név pl az egyik már volt Év természetfotósa)

Wf.

Előzmény: optikus (0)
timartom Creative Commons License 2003.10.30 0 0 5
Megnéztem, nem semmi!

Különösen az elveszett bárány című nyertes kép :)

Azért el kell ismerni, vannak jó képek is közöttük.

Moxon Creative Commons License 2003.10.30 0 0 4
A tavasszal, egy kimondottan portré pályázatra küldtem be az egyik képemet, ami még a kiállított anyagba sem került bele, ellentétben egy csomó más sza..al, amik nem is e kategóriába tartoznak.
Teljesen elment a kedvem az egésztől. Nem állítom, hogy az én képeim kiválóak, nem várok minden áron elismerést, csak egyenlő esélyeket. Eddig is magamnak fotóztam, ezután is így lesz.
fotoman_EOS Creative Commons License 2003.10.30 0 0 3
De már ott is van pályázat.
Fotópályázat - ŐSZ címen

http://www.fotohaz.hu/fotoarena/showgallery.php?cat=537&password=
cím, alatt elérhető

Kíváncsi leszek a végeredményre :-(

Előzmény: optikus (2)
optikus Creative Commons License 2003.10.30 0 0 2
De az nem palyazat (igaz segnyalas az van ott boven:)
Előzmény: fotoman_EOS (1)
fotoman_EOS Creative Commons License 2003.10.30 0 0 1
A fotóarénán is megy a seggnyalás ezerrel.

Ami nem tetszik:
- Erőssen közepes képekre mindenki 10 esetleg kilenc pontot kap.
- Építő jellegű kritika szinte semmi.
- Van egy belterjes klikk akik egymás seggét nyalják rojtosra, egymást pontozzák fel sokszor ok nélkül.

Vannak jó képek is amik például nekem is tetszenek és lehet belőllük tanulni, de az egymás felpontozása az szerintem gusztustalan.

Előzmény: DAU (-)
optikus Creative Commons License 2003.10.30 0 0 0
Hat megneztem... Eleg gaz, a helyezett kepek is, nemhogy a nyertes. De hat ott volt a gosser, az is hasonlo...

(tudom mindjart jon valami okos es aszongya savanyu a szollo, persze ki lehetne probalni felrakni a helyezett kepeket a fotozz.hu,phosoig es tarsaira, oszt megnezni hany pontot kapnak...)

Előzmény: DAU (-)
DAU Creative Commons License 2003.10.30 0 0 topiknyitó
Ajánlom mindenki feigyelmébe a Panasonic fotópályázatát, ahol többségében gyenge minőségű képek jelentek meg, a nyertes képekről nem is beszélve. Ha valaki ismer hasonló belterjes pályázatot, akkor írjátok ide, hogy a fotóstársak ne nevezzenek feleslegesen.

http://www.panasonic.hu/fotopalyazat/

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!