Keresés

Részletes keresés

homerx Creative Commons License 2023.12.19 0 0 1950

ertelmetlen nepek. ide mar csak a csetgipiti es a hasonlo fosmosladekok hianyoznak.

Előzmény: Boarhunter (1949)
Boarhunter Creative Commons License 2023.12.18 0 1 1949

Amennyiben a szerző mások angoltudását kritizálja, nem lenne baj, ha legalább magyarul nem nyújtana támadási felületet.

 

élő népszokásának egyike a hömbörgés azoknak a belvárosi karácsonyi vásároknak a kajaárain,

 

A "höMbörgés" és a "hőbörgés" messze nem ugyanazt jelenti és neki a másodikat kellett volna használni.

Nagyon elszaladt a ló a telexes mindentudókkal is.

Előzmény: nagypapi51 (1947)
Mazsola0070 Creative Commons License 2023.12.17 0 0 1948

Kár, hogy ez lett az egykor jobb napokat látott karácsonyi vásárokból, úgy tűnik a hetek alatt meggazdagodni vágyó büfések arra már nem is számítanak, hogy egy magyar, netán egy magyar család kimegy ide (persze nyilván a horror helypénzt is ki kell gazdálkodni valamiből)...

 

Csak azt nem értem, hogy egy német vagy ázsiai turista kiad ennyi pénzt ezért a gyanús külsejű valamiért? Ők annyira fogalmatlanok, hogy fel sem merül bennük, ennyiért egy étteremben is jóllakhatnak?

Előzmény: nagypapi51 (1947)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.12.17 0 0 1947
nagypapi51 Creative Commons License 2023.11.29 0 0 1946

A halzsír nem finom, és ez igaz is.

Előzmény: homerx (1945)
homerx Creative Commons License 2023.11.29 0 0 1945

aszontod a halteperto nem finom?

Előzmény: Boarhunter (1944)
Boarhunter Creative Commons License 2023.11.29 0 0 1944

A hal zsírja nem valami jó ízű, állagú kisütve. A szálkátlan hasaaljából sütötték régen a "töpörtyűt", aztán ahogy divat lett és megdrágult, már a filét is felcsíkozzák.

Előzmény: nagypapi51 (1942)
homerx Creative Commons License 2023.11.29 0 0 1943

nyilvan ez nem pacal, de en pl. valamelyik evben karacsonyra harcsacsikokat csinaltam. a filet vekony csikokra vagtam, paprikas liszt, es ment is az olajba. fuszeres martogatos ment hozza.

Előzmény: nagypapi51 (1942)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.11.29 0 0 1942

Hal kapcsán töpörtyűről már hallottam és ettem is,

de az sem a klasszikus értelemben vett töpörtyű.

Előzmény: Boarhunter (1941)
Boarhunter Creative Commons License 2023.11.29 0 0 1941

A vendéglátós szakma sokmindent nevez pacalnak. Találkoztam már strucc és harcsapacallal is. Ez utóbbit otthon kipróbáltam, mérsékelt sikerrel.

A sertés méhét eddig talán valami koreai recept kapcsán hallottam, mint ételt. Szvsz. elég vékonyfalú, miként a rendesen megtisztított gyomor is.

Előzmény: nagypapi51 (1940)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.11.29 0 0 1940

Ok, de miért pacal, felcsíkoz vmit, pl disznóméhet?

Előzmény: homerx (1939)
homerx Creative Commons License 2023.11.29 0 0 1939

en kostoltam mar disznomehet is. szoval barmibol keszulhet.

Előzmény: nagypapi51 (1938)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.11.29 0 0 1938

Továbbra sem tudom, mi az a mangalica - egyszerűen csak disznó pacal?

Miből készül, gyomorfalból, netán körömből?

Előzmény: Popenka (1936)
homerx Creative Commons License 2023.11.28 0 0 1937

hat, igen, ez mar tema volt a halaszleves forumban :)

Előzmény: Mazsola0070 (1935)
Popenka Creative Commons License 2023.11.28 0 0 1936

"...100% tisztavérű, szabadtartású szőke magyar mangalicából..."

 

Ez nekem elég rasszistának tűnik. :) Mi a baj a fekete mangalicával? :)

Előzmény: nagypapi51 (1934)
Mazsola0070 Creative Commons License 2023.11.28 0 0 1935

Vajda "Pierre" Péter, a nagy gasztromegmondó két szösszenetében is megénekelte Baumgartnerék Mimamájának nagyszerűségét, az első némileg választ ad kérdésedre is: a mangalicamániás Baumgartneréknél minden mangalicából van, még a  gulyásleves is... (bár szerintem stílszerűbb lenne kondáslevesnek hívni), ezek után egy pillanatig nem lehet csodálkozni a mangalicapacalon sem, jelentsen ez bármit is:

 

https://index.hu/kultur/degusztator/2022/11/28/mimama-konyha-etterem-gasztronomia-pierre-mangalica-zsir/

 

Péterünk rövid időn belül újra visszatért Baumgartnerékhez, ekkor a mangalicazsírral készült csodahalászléről zengett ódákat (megdöbbentő módon a halászlé nem mangalicakarajból készült, de mangalicaadalék nem maradhatott ki belőle), Péter ezen írásművében követte el számomra legemlékezetesebb mondatait, amelyeket idézni kell:

 

"Miközben fortyog a lé, illata beteríti az udvart, fékcsikorgatva érkezik egy autó, kiugrik a sofőrje, kezében fekete zacskó, amelyet azon nyomban ott, a fortyogó üst felett kinyitnak. A többiek mondják, hogy egyenesen Fajszról jött, ő hozta a frissen őrölt paprikát, mert azt mondják, hogy a halászlé egyik nagy titka a frissen őrölt paprika."

 

Esetleg még szinesíteni lehett volna azzal, hogy a paprikát szűzlányok őrölték hajnalban a meztelen combjukon, ahogy egykor Castro szivarját sodorgatták Kubában, a paprikát maga Baumgartner Zsozsi hozta egy meggypiros Minardival Fajszról, a szakács - aki úgy kezdett el halászlevet főzni egy profi étteremben, hogy nem volt meg hozzá az egyik legfontosabb alapanyag - telefonon szólt oda neki, hogy nyomjon oda a Minardinak, mert már korog a vendégek gyomra, az sem baj, ha egy fekvőrendőr leviszi a versenyautó fenéklemezét.  

 

De lehet, hogy a fekete zacskót sem csak simán kinyitni kellett volna, hanem a sofőrnek feldobni, és akkor a paprika, mint megannyi lángvörös hópehely szállhatott volna bele a mangalicazsíros csodahalászlébe....

 

https://index.hu/kultur/degusztator/2023/04/03/halaszle-dunai-tiszai-balatoni-mimama-etterem-pierre-gasztronomia/

Előzmény: nagypapi51 (1934)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.11.28 0 0 1934

A mangalica pacalt tudja vki értelmezni?

(A balatoni - abból fogott - pontyot felejtsük is el, olyan étteremben nem létezik)

nagypapi51 Creative Commons License 2023.11.20 0 0 1933

Egyetlen egyetértek - +!

Előzmény: Popenka (1932)
Popenka Creative Commons License 2023.11.20 0 1 1932

Adam az nagyon jó

 

én a receptek tisztaságát szeretem, ha érted... mindegyik az ami, semmi mellébeszélés, semmi csicsamicsa, de mégis van bennük valami nagyon profi, az alkotó ember szeretete a műve iránt

Előzmény: nagypapi51 (1931)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.11.20 0 0 1931

...a'la Raymond Blanc...

imádom a faszit, különösen, ahogy Adam-et cseszteti.. :)

Előzmény: Popenka (1929)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.11.20 0 0 1930

Igen, a burgundi marhasült értelmezhetőbb - persze nyilván erre is többen rákérdeznek majd.

Egy pubban nem feltétlenül ezt rendel a közönség.

(Karácsony táján Hévízen leszünk, lehet h kipróbálom, bár a megboldogult 'Az én Anyósom' remekül készítette a marhapofát dödöllével, igaz, ez nem francia)

Előzmény: Popenka (1929)
Popenka Creative Commons License 2023.11.20 0 0 1929

Persze. Kérdés viszont a művelt közönség hozzáállása. :)

 

A "Vörösboros marhapofa burgundi módon", vagy a "Burgundi marhapofa" többet mond sajnos a betérő vendégek zömének.

Zárójelben mehetne a Boeuf Bourguignon a'la Raymond Blanc. :)

Meg ezt el is kéne tudni olvasni. :)

 

És akkor kezdődik a pincér csesztetése minden rendeléskor: "az mi az?" :)

Nem tudok most igazat adni egyik oldalnak sem.

Előzmény: nagypapi51 (1928)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.11.20 0 0 1928

Ez végül is az ami, én tömören írnám: Boeuf Bourguignon

(Keszthely John's Pub)

Boarhunter Creative Commons License 2023.11.12 0 0 1927

:-)

Ugye tudja, mi a különbség a villamos és maga között?

???

A villamos tovább megy  maga meg velünk jön...

Előzmény: nagypapi51 (1926)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.11.12 0 0 1926

Inkább élelmiszer hiány, mint hamisítás:

Az utolsó háború után a tömött villamoson vki szellentett.

Mellé furakodott egy utas, és a fülébe súgta: uram, elárulná, hol vette a babot?

Előzmény: Boarhunter (1925)
Boarhunter Creative Commons License 2023.11.12 0 0 1925

Még nem...

Előzmény: nagypapi51 (1924)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.11.12 0 0 1924

Mint anno a gesztenyepürét babbal.

Ismered az idevágó viccet?

Előzmény: Boarhunter (1923)
Boarhunter Creative Commons License 2023.11.12 0 0 1923

"hamisítatlan libaétel"

Nem tudtam, hogy hamisítják...

Előzmény: nagypapi51 (1922)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.11.12 0 0 1922

Az OFF-ban szó esett a VígVarjúról (tkp, ez is VakVarjú), 

megnéztem egy másik Vakvarjú étlapját, itt szúrtam ki:

nem vészes, de felesleges szóismétlés, ui. a cornichon eleve kis savanyított uborkát jelent

 

Popenka Creative Commons License 2023.07.27 0 0 1920

"Hasznoson vettem kitűnő birskörtét egy mámitól, sajnos keveset, de nem volt több"

 

Tavaly bő birs termés volt errefelé! Idén lefagyott. Tavalyiból élek.

Előzmény: nagypapi51 (1918)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!