A lekváron és a befőtteken kívül lehet még szörpöket is készíteni a gyümölcsökből.
Jól bevált recepteket keresek, most elsősorban őszibarackkal kapocsolatban.
Köszönöm
Nem ugyanaz. Roncsolja a szöveteket, ennek megfelelően habos, rostos lé jön belőle. Egyébként nem értem a problémát. Én tettem egy kampót a plafonba és egy (csak erre használt) fehér párnahuzatban szűrök. Beleöntöm, fellógatom, csöpög. Elvan magának, nem kell vele foglalkozni, ráérsz közben babázni.
sziasztok szeretnélek megkérdezni benneteket hogy ha a megtisztitott gyümölcsöt gyümölcscentrifugán engedem át és igy kapom a levet nem ugyanaz mintha gézen lecsöpögtetem,esetleg valaki csinált már igy szörpöt?két kis gyerekes anyuka lettem idén és kevesebb idöm van szörp eltevésre ezért gondolkodom gyorsabb modszeren.válaszokat köszönöm
mi is szeretjük a szörpöket. Minden évben sok almánk terem. Szoktam csinálni alma levet. Nem tudom úgy megcsinálni, hogy ne barnuljon meg. A szőlő levem sem valami tiszta. Kissé zavaros. Tanácsotokat kérném, hogy a módszeremen tudjak javítani.
Én minden szörpöt -és dzsemet- a követkető recept szerint teszek el.
1kg gyümölcshöz kb.60dk cukor -attól füg milyen édes, meg milyen gyüm- 3.5dl víz, 3kg-onként 1-1 kiskanál citrom vagy borkősav és Na-benzoát. A gyümölcsöt tisztítani, magozni, nagy edénybe tenni. Kézzel "összegyamickolni" Bele a fent leírtak, összekeverni, lefedve 1-2napig áll, közben ha arra járok megkeverem. Addig kell neki állni, míg a cukor el nem olvad. Ekkor leszűrni. (Én úgy szoktam, hogy először tészta szűrőn, majd olyanon mint a teaszűrő.) Ez a szörp, amit éppencsak, hogy felforralok, forrón üvegbe, hűtőtáskában, vagy paplanban hűl ki pár nap alatt.
A megmaradt sűrűből van a dzem. Ezt szintén felrottyantani -ha édesen szeretitek mehet bele még egy kis cukor- üvegbe, hűtőtáskába.
A s.barack uolyan finom ivólének mint az őszi! Sőt! / természetesen ha szeretitek!/
Ősszel, télen / ha addig kitart / a fagyasztott gyümölcshús különleges csemege megspriccelve tejszínhabbal, v. pudinggal összerakva - de bármikor kikaphatjátok a fagyóból ilyenkor melegben pl. fagyigombócok közé is ! Egy gombóc fagyi, egy gombóc gyümölcspép, ne mondjam rá egy tejszínhab, csokireszelék,.. Na mit szólsz hozzá?
Tényleg mélyhűtő kapac.kérdése, én úgy is tartósítok, hogy megfelezve fém tálcákon sorba rakva lefagyasztom,majd betasakolom. Mindkét barack ragyogóan bírja. Egyszerre annyit veszek ki, amennyi éppen elfogy!
Szerencsétek van, ha sok s.barackotok is termett, mert felénk még mutatóban is alig volt a fákon!
Évek óta minden gyümi - kezdve a málnától a birsalmáig bezárólag - a fagyasztóba kerül nálunk, a befőzési ceremóniát megspórolandó,és így igazi - tartósítószer nélküli gyümölcslé kerül a pohárba,sütibe... és csak úgy nassolgatni!
A teljeseb érett barackot lehéjazod, kimagozod. / én szűrőkanállal egy pillanatra forró vízbe mártom, így "nyúzom", ha egyébként nehezen hámozható / A gyümölcshúst szitán,v. parad.paszírozón /darálón/ áttöröd, és minden liter péphez teszel 3 dl vízben felforralt 25 dkg cukrot. Összekevered, mehet az üvegbe, rá egy kevés benzoesavas na. Forróvízben a gyöngyözéstől számítva 30 percig gőzőld és hagyd a vízben kihűlni.
Ha a hűtőkapacitásod engedi, ajánlom eltenni a következőképpen: / nálunk ez a szokásos/ hámozott-magozott gyümölcs leturmixolva, műa.dobozokban lefagyasztva, hely takarékosság miatt lefagyás után nylonzacsiba tárolva, fogyasztáskor kiengedni és ízlés szerint turmixgépben cukorral,vízzel ízlés szerint hígítani. Én az 50 dkg-os rama dobozát v. ekkora méretet használom e célra és ebből készítek 2 literes üvegbe ivólevet.
Gyorsabb, ízletesebb, tartósítószer nélküli.
Remélem időben kotyogtam közbe, sok sikert! Üdv. mamoci