Egy talban keverd ossze az elso het hozzavalot. Add hozza az olajat aprankent allando keveres kozben - mint a majoneznel. So-bors izles szeritnt.
Crouton: A szikkadt kenyer a legjobb erre - apro kockara vagni, olajjal, soval szaritani-piritani. Lehet izeseiteni fokhagymaval, reszelt parmezannal, fuszerkeverekkel.
A salatadarabokat osszekeverem az ontettel - tanyerra szedem, sajtot "borotvalok" ra, crouton-t teszek ra. A tetejere meg szoktam 2-3 szelet anchovy-t tenni ra, mert nagyon szeretem.
Ha fo etelnek eszem, szoktam az anchovy helyett sult csirket tenni ra.
Kepzeld el, nekem a kedvencem a "rendhagyo salata". . .nem a leveles salata - vagy csak az - hanem az aprora vagott zoldsegek kevereke a kedvencem. Igen, lehet "salsa"-nak hivni, lehet "relish"-nek hivni. Vagy nem? Mi lehet ezeknek a zoldseg eteleknek a neve?
Ontopik műsorajánlat, aki szereti Váncsa stílusát, a Rádió hangos archívumából visszahallgatható:
(2007-04-27)
11:33 Hét az ezeregyből. Szemelvények Váncsa István szakácskönyvéből - V/5.
5.rész: saláta Felolvassa a szerző Szerkesztő-rendező: Sződy Szilárd (2004) (5., befejező rész)
Itt lehet megkeresni a kívánt dátumot és időpontot a hangos archívumban: http://real1.radio.hu/kossuth.htm
Nagyon érdekesen boncolgatja a témát, hogy mi is nevezhető salátának, szerinte pl. akár a brassói aprópecsenyét is lehetne annak hívni.... :-))))))))))
Tegnap lattam ezt a receptet a kedvenc duci szakacsnomtol - es nem is annyira az egesz recept fogott meg, mint a salata ontet. Ki fogom probalni!
"Bibb Salad with Basil Green Goddess Dressing" A cime egesz jol hangzik :))!
1 csesze majonez (lehet joghurttal helyettesiteni, foleg ha jo a joghurt!) 1 csesze ujhagyma 1 csesze friss bazsalikom level 1/4 csesze citromle (kb 2 citrom) 2 kiskanal aprora vagott friss fokhagyma 2 kiskanal szardella pasta so, bors, 1 csesze tejfol 3 fej salata 2-3 paradicsom
Egy robotgepben keverd simara a majonezt, bazsalikomot, ujhagymat, itromlevet, fokhagymat, szardella pasztat, sot, borsot amig sima nem lesz. Add hozza a tejfolt, csak eppen keverd el. Vagd a salata fejeket negybe - szedd ki a kozepet, ugy, hogy a levelek szetjojjenek - 2 negyed egy adag. Vagd fe a paradicsomot is cikkekre - helyezd el a tanyerokon. Ontsd a salata ontetet ra - lehet enni!
En is orulok, hogy idetalaltal! Ez a recept az egyik legkedvesebb - a nagyfiam nem nagy salataevo, de ezt mindig megeszi. Van egy nagyon jo helyi uzlet, ahol lehet venni etelt, vagy rendelni, es ezt a receptet onnan koppintottam. Vetekszik az "eredetivel" :)). Szeretem nem salata level salatat is nagyon. Szinte mindent ossze lehet vagni bele - az egyik nagy "felfedezesem" hogy mennyire finom a nyers csemege kukorica!
Elvezem a salataontetekkel valo kiserletezest is. Probalok olyanokat keverni, amik karakteresek - nem pedig "mindent bele" fajtak. A legutobb nagyon jol sikerul - csak nem irtam le :)).
Az avokadot negybe vagod, es vekonyra szeleteled. Hagymat (lila, voros, pore, mind jo hozza) szinten felvagsz, lehet csikokra, lehet apro kockara. Paradicsomot felbevagsz, kiveszed a levet, magjat, csak a husat hasznalod. Azt is negybe eloszor, es darabokra. Citromle, majonez.
Osszekevered. So - bors izles szerint. Ha az avokado magjat a salataban hagyod, nem barnul meg.
olvasd már el, hogy mit írtam eredetileg..meg azt is, amit erre válaszoltál. és akkor rájösz, hogy saját magadnak mondasz ellent. rukkkola - schola - egyik sincs magyarosítva
Amikor ide koltoztunk, meglepett, hogy az emberek (kollegatk, baratok) mennyi gondot forditanak arra, hogy pl a nevemet helyesen ejtsek ki. Vetteka faradtsagot ahhoz, hogy megkerdezzek, hogy akkor most "Budapest" vagy "Budapeszt" a fovaros neve. Altalaban jellemzo, hogy hacsak nem egy meghonosodott szo, probaljak az eredeti irassal, kiejtessel hasznalni. Most eppen a spanyol van eloterben. Torekves, nem allapot. Jo latni!
Kosoznom. Az internetes "jopofa" iras nem segit a helyzeten. Hozza az informaciot, ra lehet keresni (szinte) mindenre - ennek ellenere a ferditesek maradnak :((. Mi mar csak ilyenek vagyunk :((.
Rocket angolul, borsmustárlevél magyarul. Rucola olaszuil, és onnan vették át (onnan importálják). A semmilyen nyelven nem beszélő magyarok meg az előrukkolni igéből átvéve, két k-val kezdték írni, és a félműveltek úgy gondolják, akkor ez most magyarul van. Igen röhejes. Olyan, amikor a piacon meglátod, hogy grepp (grapefruit), vagy camamber (camembert), esetleg lazannya (lasagne).
Nem igazan salata - de nagyon kellemes friss zoldseg koret hus melle. Foleg akkor, ha valaki probal nem enni feher rizst es krumplit.
Foztem lencset. Foztem gerslit. Mindegyiket kulon. Osszevagtam zellerszarat nagyon apro kockakra - megkozelitoen a lencse nagysagat, de lehet nagyobb, lehet mas forma, csak raferjen a villara, ne essen le. Egy talban osszekevertem: citromlevet, finom feher ecetet (fele-fele) oliva olajat sot, borsot, cumint orolve es keves eroset (erospaprikat, aprora vagott eros savanyu paprikat, vagy osszemorzsolt szaraz erospaprkat)
Osszekevertem a zellerrel, a lehutott gerslivel es lencsevel. Holnap lesz ebedhez.
Ha van sok-sok friss petrezselyem az jo - talalas elott ratenni.
A masik kedvenc az egy kicsit kaloriadus:
1/4 csesze citromle
1 csesze tejszin
pici so, feher bors
Ez az alap recept, es lehet varialni.
Gyumolcssalatara lehet adni hozza mentha levelet (jol osszevagni es a citromleben aztatni mielott a tejszinhez adjuk kivenni a citromlebol, csak az ize marad benne).
Halhoz lehet kaprot tenni bele, az jo uborka salatara is, disznohushoz, csirkehez Dijon mustart.
A citromlevet addig kell keverni a soval amig feloldodik.
Utana a tejszint beletenni, es habverovel addig keverni, amig megsurusodik.
Sziasztok! Itt egy teszta salata recept - sajat talalmany, nagyon szeretem.
Egyik nap csirkemellet tettem a grillre- es sokat csinaltam, nem fogyott el. A maradekot koockara szoktam vagni es salatakra tenni - de mar kedett unalmas lenni.
Most csikokra vagtam, meteltet fotem hozza, es spargat paroltam (forro goz folott par percig, aztan jeges vizzel megallitottam a fozest, igy megorizte a szep zolt szinet).
Fott teszta, csirkemell, sparga, petrezselyem zold, sok-sok citromle, es oliva olaj. Picike feher bors a tetejere talalasnal.
Nagyon jo egytal etel lett belole.
Tegnapi vacsora: az alap vegyes salata levelek, arra ra lila hagyma (csak picike) paradicsom, mozarella golyok es grill csirke mell.
Az ontetet keszen vettem, egy hagyma izu kellemesen pikans, probalok valami receptet talani rola. Lusta voltam, mindent keszen vettem, meg a salata is a zacskoban keszre volt tepdesve. . . .csak a tanyerra kellett raknom. De hat jol esett, mert hosszu nap volt mogottem.
Mondjuk egy hónapja ettem jófajta tésztát a Trattoria Toscanaban: nagydarab, hal alakú, helyben készült tészták voltak lazaccal töltve, kívül meg fokhagymás-vajas-tejszínes-garnélás-fűszeres szószban úszott az egész. Omlós volt, meg minden, szóval jó. Ezt a hal miatt választottam, de végülis nem csalódtam. És az is igaz, hogy ha úgy adódik, egy carbonarat megeszek én is, de egyáltalán nem _rajongok_ a tésztáért, ha érted mire gondolok. És ezért nem is nagyon értek hozzá.