Keresés

Részletes keresés

frissszél Creative Commons License 2015.01.29 0 0 22

Ez nem semmi! Mondom én, hogy a metál zene nem jó...

 

Előzmény: dav3379 (21)
dav3379 Creative Commons License 2015.01.29 0 0 21
Rorimack Creative Commons License 2003.07.17 0 0 19
Termeszetesen, de szerintem nem kell a memeket tulmisztifikalni: akit szelidsegre nevelnek (kb. = szelid memekkel van korulveve), az kevesbe lesz eroszakos.

A neveles pl. egy ilyen tudatos mematadas: a szulo memeit atadja a gyereknek. Az iskolaba pl. biologiaoran "biologiamemeket" kap, stb...

Előzmény: Törölt nick (18)
elterito Creative Commons License 2003.07.17 0 0 17
Ugyanakkor azzal egyet értek, hogy a hitformák közül sok valóban téves. Csakhogy én azt állítom, hogy ebben szellemi hatások is szerepet játszanak, nem pusztán "memetikaiak". Másrészt megfigyelhető hogy a démon nem csak tudatosan adódik át, hanem sokszor öntudatlanul is. Pl. ha valaki eleve démonokat "örököl".

elterito

Előzmény: elterito (16)
elterito Creative Commons License 2003.07.17 0 0 16
"Tudtommal Iván Gábor is ilyen mémeket terjeszt, csak éppen gyógyítóakat. Amelyek kijavítják az agy és az elmec gondolkozásbeli hibáit."

Már amennyiben az istenhit téves feltevésen alapul, és az ateizmus bizonyíthatóan igaz. Csakhogy ez, mint mondtam, nem bizonyítható.

Előzmény: viganirok (14)
Rorimack Creative Commons License 2003.07.17 0 0 15
"Ezek szerint, ha valaki az egymás megértését támogató mémeket terjeszti, az a szelid emberek genetikai kiválasztódását segíti elő, aki pedig az erőszakos viselkedést támogató mémeket segíti, akkoe az az erőszakos emberek genetikai kiválasztódását segíti elő? "

Hat, nem hiszem, hogy a szelidseg, es az eroszakossag ennyire kotheto lenne a genetikahoz...

De aki szelid genektol korulveve no fel, az talan kevesbe lesz eroszakos... ;)

Nem olyan eros ez a mem-gen kapcsolat.

Pusztan arrol van szo, hogy az ideak szajrol szajra (agyrol agyra) szallnak, osszekavarodnak, tovabbadodnak, torzulnak, es van, amelyik megmarad, van, amelyik kevesbe. Vagyis, az ideaknak is lehet "evoluciojuk". ;)

R.

Előzmény: Törölt nick (13)
viganirok Creative Commons License 2003.07.17 0 0 14
Tudtommal Iván Gábor is ilyen mémeket terjeszt, csak éppen gyógyítóakat. Amelyek kijavítják az agy és az elmec gondolkozásbeli hibáit.
Előzmény: elterito (-)
brutálmaci Creative Commons License 2003.07.17 0 0 12
miért kéne, hogy szellem legyen?
Előzmény: elterito (5)
Rorimack Creative Commons License 2003.07.17 0 0 11
"Hogyan hathatnak a génekre, amikor specifikusan gondolati alapegységekről van szó a mémek esetében? "

Ket abszurd pelda:

Valaki kitalalja, hogy milyen aranyosak a nagyszemu, pottom, patkany meretu kutyusok. Es akar lakasban is tarhatoak.

Erre elkezd mindenki ilyen kutyakat tartani, kevesebb lesz mondjuk a komondor.

Egy mem hatott a kutyak genallomanyara.

Vagy, valaki kitalalja, hogy mennyivel jobb emberek a zoldfuluek. Az otletet tamogatjak masok (alt. zoldfuluek), s sikerul olyan tarsadalmi tamogatottsagot szerezni az elmeletnek, hogy mindenfele kedvezmenyeket, juttatasokat harcolnak ki a zoldfuluek szamara, mindekozben a lilafulueket viszont (mivel annyira kulonboznek a zolfuluektol) szankciokkal sujtjak.

Az eredmeny: (legalabbis lokalisan) a zolfuluek szama novekszik (hiszen meg a rozsaszinfulueknek is sikk zoldfuluvel hazassagot kotni), a lilafuluek meg elvandorolnak, par nelkul maradnak, visszaszorulnak.

Egy mem hatott a genallomanyra.

R.

Előzmény: Törölt nick (8)
Don Vittorio Creative Commons License 2003.07.16 0 0 10
Mém például a "fülbemászó dallam", amely nem hagy nyugodni, és mindig fütyörészned, dudorásznod _kell_.
Előzmény: Viktor24. (6)
elterito Creative Commons License 2003.07.16 0 0 9
Nem erről van szó. Hanem arról hogy a hosszú nemzedékváltási folyamatok során bizonyos génfrekvenciák és mémfrekvenciák változnak a darwini szelekciós hatások miatt. És ezek a túlélési valószínűségek hatnak egymásra, hiszen hasonló dologra hathatnak tök különböző tényezők is. Naná hogy nem dirrekt hatásról van szó.
Nem olyan ez, mint amikor a démon közvetlenül fizikai változásokat okoz.

elterito

Előzmény: Törölt nick (8)
elterito Creative Commons License 2003.07.16 0 0 7
Igen. Ezt így nehéz elmondani. A kulcs az evolúcióban van, amelyet a géneken túl egy további replikációs szintre, a mémekre alkalmaznak.

elterito

Előzmény: Viktor24. (6)
Viktor24. Creative Commons License 2003.07.16 0 0 6
Még mindig nem nagyon értem, hogy a gyakorlatban hogyan műkődik ez az egész , de nagyon érdekes. utána kell nézzek bővebben a témának.
Előzmény: elterito (4)
elterito Creative Commons License 2003.07.16 0 0 5
Én azt szerettem volna csak mondani, hogy bár a mémkoncepció nagyon vonzó, mégis a démonok és szellemek a jelenségek szélesebb körét írják le. De talán amit sokan mémnek látnak, az valójában szellem.
Pl. Blackmore szerint az éntudat egy nagy mémkomplexum (selfplex), a Biblia szerint viszont maga az emberi szellem.

elterito

Előzmény: Biga Cubensis (3)
elterito Creative Commons License 2003.07.16 0 0 4
Olyan dolgok amelyek látszólag tudatosan elősegítik a saját fennmaradásukat, akár olyan módon is, hogy úgy befolyásolják a tudatot, hogy az illető fontosnak érezze az eszme továbbadását. Egymással is összefoghatnak (szimbiózis), hathatnak a génekre és viszont, legalábbis a memetikusok szerint. (egyébként a szó a görög mimémia (utánzás) szóbol ered)

Még egyszer mondom, maga a mém az evolúcionisták szerint ugyanúgy nem bír öntudattal, mint pl. a gén vagy a sejt. Ellenben a démon tudatos lény.

Előzmény: Viktor24. (2)
Biga Cubensis Creative Commons License 2003.07.16 0 0 3
És ezzel mit szeretnél mondani, hogy a démonok tulajdonképpen csak mémek, vagy azt, hogy démonok jelennek meg mém formában a világunkban? :-)
Előzmény: elterito (-)
Viktor24. Creative Commons License 2003.07.16 0 0 2
Mik azzok a mémek tulajdonképpen?
Előzmény: elterito (-)
elterito Creative Commons License 2003.07.16 0 0 1
Könyvtárból vettem ki a Blackmore könyvet, totál horror. (persze pl. 100 %-osan materialistáknak elfogadhatóak a konklúziói)
Ezen kívül ajánlott R. Dawkinsnak az önző gén c. könyve, abban hinti el a memetika magvait. Ez a memetika bevonult már az evolúcióbiológusok nagy részének a fejébe mint jó életképes mém :-)
Előzmény: Don Vittorio (0)
Don Vittorio Creative Commons License 2003.07.16 0 0 0
Kicsit zavaros. Én az IPM-ben olvastam róluk. Valami könyvet adsz nekem?
Előzmény: elterito (-)
elterito Creative Commons License 2003.07.16 0 0 topiknyitó
Biztosan sokan ismerik már az evolúcióbiológia legújabb ágát a memetikát. A memetika kutatási tárgyát képező mémek tulajdonképpen önamgukat több kevesebb hűséggel másoló, replikáló utánzási egységek, amelyeket az emberek adnak át egymásnak mint eszméket, gondolatokat, hiedelmeket, művészi alkotásokat vagy akár komplett vallási rendszereket.
Igen ám, de ezek a habár nem tudatos, de tudatosnak tűnő mémek (ebben hasonlítanak Dawkins önző génkoncepciójához) megszólalásig hasonlítanak a Bibliában szereplő démonokhoz, sőt a démonok ezen felül bizonyos testi fizikai állapotokat, betegségeket is okoznak, vagyis a jelenségek szélesebb körét lehet velük megérteni.
Mi erről a véleményetek?

(Egyébként a memetikai elméletről sokat lehet olvasni Susan Blackmore: Mémgépezet c. könyvéből, de csak erős idegzetűeknek)

elterito

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!