Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Amateur-no1. 2013.05.20 Creative Commons License 3479

Üvegből szerencsére jól állok, van 1-2literestől az 50-esíg vagy 20 db., tehát akár azt is megtehetem, hogy amint szaporodik a menyiség, egyre nagyobb és nagyobb üvegbe töltöm és így mindíg majdnem tele van amiben éppen tartom.

 

A pálcás érleléssel kapcsolatban, mi a vélemény, ha csak kevés pálcával kezelem, akkor talán nem szalad túl az ízesítés, az meg nem baj, hogy sokkal tovább tart.

 

És mégegyszer, szerintetek lehet egy olyan egyszerű főzővel is jól Whiskyt készíteni, mint a videon volt látható, gyanús, hogy talán nem az igazi!

 

Előzmény: cloaked (3478)
cloaked 2013.05.20 Creative Commons License 3478

Az lenne a legcélszerűbb (ha már sok ballonod van), ha összegyűjtenéd pálcázás nélkül, és ha összegyűlt a hordónyi, akkor töltöd be. A veszteség valszeg elég nagy egy alig telt hordónál. Ha egy literes palackba betöltesz egy féldeci töményet, az se túl jó ötlet, pedig az még légmentes is.

Előzmény: Amateur-no1. (3477)
Amateur-no1. 2013.05.20 Creative Commons License 3477

Azért nem esek kétségbe, mert van egy "raklap" különböző méretű üvegballonom, abban is elvan , legfeljebb áztatok benne pácikákat. Ennyire nagy a veszteség hordóban?!

 

A listát természetesen először itt szeretném egyeztetni, mert minden franccal, ne tömjük ki a Kipróbált oldalait, ha esetleg volna hozzá javaslatod, illetve javaslataitok, az biztosan előrébb vinné az elkészülését.

 

Érdekes ez a video, amit Újoncnak tett fel, egy ennyire alap főzővel is lehet jó Whiskyt készíteni ?

Előzmény: Kormoss' (3474)
sange72 2013.05.20 Creative Commons License 3476

Köszi! Esetleg arról a bizonyos "oszlopról" is van valami infód (linked) ?

Előzmény: Kormoss' (3472)
Újoncnak 2013.05.19 Creative Commons License 3475

 Hello! Úgy nézem a legjobb helyen járok. Az interneten barangolva találtam rá erre a videóra: 
Az lenne a kérdésem ezzel kapcsolatba,hogy a videóba se nem malátáznak,savanyú cefrét se csinálnak,egyszer főzik le, mit lehet így kapni ezzel a módszerrel,milyen ízvilágot,milyen tisztaságú szeszt?

Kormoss' 2013.05.19 Creative Commons License 3474

Gyorsabban fog elpárologni, mint ahogy teljesen tele tudnád tölteni a hordót... jobban jársz, ha inkább megtartod a borodnak azt a hordót. Whiskyhez próbálj beszerezni egy egész kis hordót (csak ne paraffinos belsejűt), egyszerre töltsd fel szesszel, és kb. fél év múlva egészen korrekt minőségű whiskyt fogsz kapni.

 

Ha van kedved összeállítani egy listát, akkor írd meg ide, és megvitatjuk.

Előzmény: Amateur-no1. (3465)
Kormoss' 2013.05.19 Creative Commons License 3473

Igaza van Rézművesnek, nem érdemes akkora hűtőt csinálni... Egy rövid hűtő, sok vízzel az egész lepárlás alatt képes tökéletesen ellátni a feladatát.

Előzmény: zxc37 (3469)
Kormoss' 2013.05.19 Creative Commons License 3472

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=121377083&t=9213468

 

Ebből a három receptből választhatsz. Ha csak kipróbálni szeretnéd, azt javaslom az utolsó kettő közül csináld valamelyiket, min. 3-szoros kisüsti lepárlással. Nem lesz tökéletesen vodka (sokkal inkább likőralap), de annyi talán kiderül belőle, hogy hasonlít-e az elképzeléseidre. Ha nagyon bele akarsz mélyedni, akkor javaslom készíts egy oszlopot a lepárlódra, amivel tudsz min. 94%-os párlatot tudsz készíteni egy menetben.

Előzmény: sange72 (3466)
zxc37 2013.05.19 Creative Commons License 3471

Köszönöm szépen a tanácsot! :-)

Előzmény: rézműves1 (3470)
rézműves1 2013.05.19 Creative Commons License 3470

...teljesen felesleges a nagyon hosszú cső...a 15-20-literes főzőből kijövő párák (hála a vörösréz kiváló hőátadó képességének) már 1-2-méteren belül lecsapódnak...én az első főzőmnek (20-literes) 3-méter 8x1mm-es rézcsövet

tekertem egy 110-es WC-lefolyó csőbe...gyönyörűen működik ma is és óránként 20-25-liter vízet "fogyasztott"...

...persze ma már 10-mm alatt, még egy 20-asnak sem csinálok hűtőt, de 3-4-méter 12-es cső, még egy 50-literes főzőt

is tökéletesen kiszolgál...50-felett már 15mm-es megfelelőbb, de még ezt is, ha lágy a cső, homoktöltés nélkül, simán kézzel fel lehet tekerni egy normál gázpalackra...a 3-méter itt is elég...

...egyébként gondolj a surlódási ellenállásra is...fújj bele a 15-méteres csőbe és meg fogsz lepődni, hogy milyen nehéz átfújni rajta...a főződben a nyomás is megnőne, pedig ez egy nyitott rendszer...ha az alább ajánlottat megtoldod 1-méterrel, a 3.5-méteres 12mm-es hűtőd, még egy későbbi 50-es fözőhöz is bőven jó lesz, ha ezt "kinövöd"...

Előzmény: zxc37 (3469)
zxc37 2013.05.19 Creative Commons License 3469
Köszönöm! Nem akarok túlzásba esni, csak arra gondoltam, hogy mivel van egy 12-es rézcsövem 15 méter hosszú, készítek egy - nem kicsi - hűtőt. Így hűvösebb a kifolyó párlat, kisebb az alkohol párolgás, mint melegen. Illetve a csapvíz is több, egymás utáni főzés esetén kevesebb lenne, hiszen a nagyobb hűtőt egyszer feltöltöm és nem kell folyamatosan folyatnom a csapból a vizet.
Előzmény: rézműves1 (3467)
rézműves1 2013.05.19 Creative Commons License 3468

...el kell, hogy keserítselek, mert kétszeri lepárlással a sima kisüsti-aparát, sajnos nem képes a vodkának megfelelő töménységet csinálni...de sebaj, mert már régen kitalálták a "Thumper-t" (ejtsd-thámpör) és Kubában a rumot, Amerikában a Whiskyt, az oroszok meg a vodkát ezzel a viszonylag egyszerű "rektifikáló" eszközzel főzik...állítólag, ha dupla, vagyis kettő van egymás után kötve és jól használják, akkor egyetlen főzéssel, kellő töménységű szeszt lehet nyerni...

...de ennek a témának igazi tudói, Öreg-muslica vagy Kormoss-mester...

Előzmény: sange72 (3466)
rézműves1 2013.05.19 Creative Commons License 3467

...sziasztok "abszintos-ok", régen jártam erre (de azért néha idekíváncsiskodok)...

 

...zxc37-jó a kérdés, de azért ne ess túlzásba!!...persze ez attól is függ, hogy milyen hűtőt akarsz csinálni...az 5-10-métereket felejtsd el...egy 80-100-cm-es "Leibig-hűtő" (cső a csőben: 12-es belül, 22-28-as kívül) ezt a hűtési igényt bőven kiszolgálja, ha van hideg csapvized...ha ezt egy kicsit komplikáltnak találod, akkor egy 2.5m-es 12-es lágy csövet simán kézzel, egy túristapalack köré tekered (kb 20-cm) és egy 50-lityis műanyag hordóban elhelyezve nagyszerűen működik...

                                                                    ...jó barkácsolást és jó nedűket...

                                                                                                                      ...üdv Bobi a Rézműves...

 

...ui: lehet, hogy hamarosan időt szakítok a "dupla-thumper" megvalósítására...kiváncsi vagyok, hogy a "Pisztórius"-tányérom után kötve, egy ilyen "dupla" milyen szeszfokot tud elérni egy jó cefréből...

 

Előzmény: zxc37 (3464)
sange72 2013.05.19 Creative Commons License 3466

Üdv!

Valaki egy vodka-cefre receptet tudna adni? És tényleg annyiszor kell lepárolni, ameddig 90%-os nem lesz a végeredmény, és utána visszahigítani, vagy elég 2x, mint a páleszt?

Amateur-no1. 2013.05.19 Creative Commons License 3465

ROBI876    Kormoss'

 

Majd megoldom valahogy ezt a ph. mérőt, eddig is megvoltam nélküle de a fejlődés elkerülhetetlen, azt mondják, egy vállalkozás, ha nem fejlődik előre, akkor hátra felé megy.

 

A hordó jó állapotú, most van dagasztás alatt, egy picit kiszáradt, mondanám, dőlt belőle a víz orrán száján, jó szagú, tiszta és reményteli.

Egy idős úrtól van, az udvara sűrűfésűvel kezelt fű, a szőlője példásan ápolt, akkor mitől ne lenne a hordója más.

 

Én nem nagy volumenekben gondolkodom, nincs is cefréshordóm 30-literesnél nagyobb (4-5 db.-ról beszélek), de mindig fortyog bennük valami marhaság.

Mellette marháskodok egy kis borral is, max talán ha a terveim bejönnek, 3-350 liter/ év.

 

Szépen összevárom apránként az adagot és telerakom azt a relatíve kis hordót Whiskyvel, aztán had érjen az utókornak :) az innivaló! Szerintem egyébként, ha felül töltöm és alul elveszek belőle, akkor lesz egy állandó, jó minőségű ital.

 

Volna egy ötletem:

Írjuk össze, melyek azokat a terményeket és gyümölcsöket "ABC"-sorrendben, amelyekkel érdemes foglalkozni és elérhetőek a hazai hobbista számára nagyobb kalamajka nélkül, függetlenül attól, hogy már volt-e tapasztalatunk vele kapcsolatban, vagy sem.

Amikor már tökéletesnek tűnik a lista, leegyeztetjük természetesen és azt feltehetnénk a  Kipróbált receptek közé, figyelemfelkeltőnek, hátha beindul valakinek a fantáziája az egyik láttán.

Vélemény?

 

Előzmény: Kormoss' (3463)
zxc37 2013.05.18 Creative Commons License 3464
Sziasztok!A tanácsotokat szeretném kérni, hogy milyen hosszú desztilláláshoz az ideális méretű hűtőcső. Például egy 15-20 literes üsthöz, 5-10-15 méteres rézcső, vagy milyen arány javasolt? Előre is köszönöm a tanácsokat!
Kormoss' 2013.05.18 Creative Commons License 3463

Az Ebay-t használni tényleg célszerűbb, ha nem sürgős a mérő, akkor 2000 Ft körüli összegért Kínából is meg lehet rendelni, de annak kell 1 hónap mire hozza a posta.

 

A boroshordó tökéletes, plána ha jó állapotban van. Nem tudom mekkora tételekben gondolkozol, de nekem a 65 liter nagynak tűnik... márpedig csak akkor tudod veszteség nélkül használni a hordót érlelésre. 65 liter whiskyt elkészíteni pedig nem kis feladat... A kénezés nem jelent problémát, az üresen álló hordót mindenképp kell kénezni.  

Előzmény: Amateur-no1. (3461)
ROBI876 2013.05.18 Creative Commons License 3462

Szia! Igen, itthon sajnos 4-5k az ára+posta. E-bay-on regisztrált ismerősöd ha van, akkor érdemes lenne megkérned, hogy rendeljen neked egyet. Angoloknál 2 dollár a kütyü (400 ft) +2000 ft a posta, végülis a tengerentúlról jön. De még ezzel a magas postaköltséggel is csak fele annyi, mint itthon. Ha meg többet vesztek, mondjuk, haverokkal közösen, akkor valószínűleg ugyanennyi lehet több darabnak is a postája, mert súlyra nem nehéz. Viszont jó 2 hét, mire a kezedbe kapod.

Előzmény: Amateur-no1. (3460)
Amateur-no1. 2013.05.18 Creative Commons License 3461

ÁHÁ ! Hát végül is . . .

 

De mosmár hűtőben van és nemsokára lesz mibe áztatni is, ha megtehettem volna,(de eszembe sem volt) tán így teszek, de nem volt mibe, az első rizsa, még nem forrt ki egészen és a whisky alszeszembe pedig szentségtörés lett volna.

Idén már csak így lesz, de jövőre úgy intézem, hogy azonnal egy első párlatba juthasson.

 

Véleményt kérnék,- vettem egy perfekt 65-Literes vörösboros hordót.

Ha megvolt az érlelésre szánt Whisky főzése, most egyenlőre mondjuk, mindegy,hogy csipszes, vagy pőrkölt tölgyes módon, kapta meg amit megérdemel,- ebben a hordóban a további érlelés-pihentetés mit eredményezhet a szokásos kis szesztartalom vesztéstől eltekintve?

Szeretném ebbe tenni? Valamint ugye a boros hordó kénezett, ebből mi adódhat?

Előzmény: cloaked (3458)
Amateur-no1. 2013.05.18 Creative Commons License 3460

Köszi és szia !

 

Ahhoz képest, hogy tudom mennyire olcsó a dolog, ez az összes "ajánlat" veszedelmesen magas haszonréssel árúsítja, feltehetőleg ecceeecsak leszarom és megveszem az egyik óccsónak látszó  bótolóstól és ennyi.

 

Az ilyen vaterás, meg miegyebes eladók, valahol, megvesznek, kb. 1,000.000 db. ot aztán egyenként eladják, ezzel nincs is semmi baj, csak a 20X-os + zavar egy kicsinykét.

Előzmény: fürészes (3459)
fürészes 2013.05.18 Creative Commons License 3459

Szia, itt is kapható és nem is vészes az ára, csak egyszer kell megvenni!

http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=70_42&products_id=348

Előzmény: Amateur-no1. (3457)
cloaked 2013.05.18 Creative Commons License 3458

Biztonságosabb az íz szempontjából, ha mélyhűtő helyett elteszed bármilyen 15%-nál erősebb alkoholban, amennyi épp csak ellepi. Utána egy az egyben felhasználhatod az egészet az alszeszhez, az alkohol sem megy kárba.

Előzmény: Gyuri1991 (3455)
Amateur-no1. 2013.05.18 Creative Commons License 3457

Elhalászták az orrom elől a ph.-mérőt, de vagyonokat nem akarok érte adni, majd lesz másik :(  !

Előzmény: ROBI876 (3391)
Amateur-no1. 2013.05.18 Creative Commons License 3456

Szia!

Kíváncsi vagyok a végeredményre, minden esetre a bodzát muszály tartósítani, mert mire kiforr a cefre, tönkremegy a virág, meg talán le is fut a szezonja, marha gyorsan beindult, minden nő, mint a gomba, be akarja hozni a természet a lemaradást.

Előzmény: Gyuri1991 (3455)
Gyuri1991 2013.05.17 Creative Commons License 3455

Üdv!

A mai nap megcsináltam a cefrét, az említett cukorcefre receptet többszöröztem: 100L víz, 20kg cuki, 5,5 kg darált búza, 55g élesztő, sav. Amint lehet, lövöm felfelé főni, az alszeszbe ervezem áztatni én is a bodzát, és majd ezt akarom lefőzni. Úgy nézem, addigra nem nyílik el a bodza, sok, főleg árnyékosabb helyeken még csak most nyílik. Egyébként van dögivel, Dunát lehetne vele rekeszteni. :) Ha mégis kezdene elnyílni, én is fagyasztani tervezem.

Előzmény: Amateur-no1. (3454)
Amateur-no1. 2013.05.17 Creative Commons License 3454

Szia!

 

 

Kormmossal beszéltünk a rizs-cefrés történetről, én azt gondolom, hogy egyrészről megpróbálom a natúr-rizses cuccot, de kifejezetten jónak gondolnám ezt a bodzás ízesítéssel, méghozzá úgy tervezem, hogy a lefőzött alszeszbe áztatom a bodzavirágzatot, amit ugye nem lehet egyszerre leszedni, de van infóm, hogy nagyon szépen elvan a mélyhűtőben és össze lehet várni egy jelentős menyiséget így, (nekem már ott figyel a frigidaírban) !  :)

 

Tehát javaslom, gyüjtsük szépen a hűtőben a bodzát, áztassuk az alszeszbe és gondolom, minnél tovább, annál jobb, - főzzük és meglátjuk mi a vége. 

Azután majd konzultálunk, én rizsezek, Te sugárcefrézel.

 

Előzmény: Gyuri1991 (3448)
Kormoss' 2013.05.16 Creative Commons License 3453

Szerintem inkább pont a pörköléstől kezd megkeseredni az íze. Sajnos pálcákkal meglehetősen nehéz utánozni egy több éves hordós érlelést... én egyébkénteszek egy pörköletlen pálcát, hogy több tölgy íz menjen át.

Előzmény: caniculus (3447)
Kormoss' 2013.05.16 Creative Commons License 3452

Cefrébe nem érdemes áztatni. Főzd ki íztelenre, és 60-65%-ra, ebbe áztasd a bodzavirágot. Tedd meleg helyre (de ne napra!) 2-3 nap múlva hígítsd le, 25-30%-ra, és ha lehetséges, a bodzavirággal együtt desztilláld újra. 

 

Ha erős bodza ízt akarsz, ne spórolj a virággal. Én tavaly bodza terméssel, és más gyümölcsökkel áztatva csináltam ugyanezt, egy kicsit dobni akartam a vegyespálinka minőségét. Sikerült :)

Előzmény: Gyuri1991 (3448)
Kormoss' 2013.05.16 Creative Commons License 3451

Ha íztelenítés miatt akarod többször desztillálni, akkor minden finomításnál kell elválasztás (felfelé haladva mindig kevesebbet kell elvenni). Ha csak simán erősítés a cél, akkor a 2-nál válassz el, később csak a legelején jövő szennyeződések miatt célszerű félretenni valamennyit, és persze a végén a fazékízű részt sem célszerű már beleengedni.

Előzmény: Monek Tamás (3445)
Kormoss' 2013.05.16 Creative Commons License 3450

- Pár fok eltéréstől nem a világ (annyira a hőmérő sem pontos), de igyekezz tartani. Ha alacsonyabb az semmi gondot nem okoz, inkább felfelé vészélyesebb a dolog. 65 C felé semmiképp ne menjen. A 62-65 C köré próbáld belőni.

- Ha zöld malátával cukrosítani akarsz, akkor elég 20-30%-ot malátázni.

- Igen, megfelel a terménybolti is.

Előzmény: Viktor Uri Katona (3444)