Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

cloaked 2012.10.04 21:45:32 Creative Commons License 2539

Hát tudni épp tud olyat, amit a fehér JB nem: 45%-on is el lehet kortyolni anélkül, hogy arra gondolnék, „HKGGGKKGGRRR!!!” :) Maga a párlat szerintem sem feltűnően jobb (a MM legfeljebb egy árnyalattal komolyabb a fekete JB-nél). De lehet, hogy ki is lágyult már az íze, mert mint mondtam, ez az utolsó deciből van... a legközelebbi ilyennél félreteszem neked az elején.

 

A francia szilváról máig sem teljesen sikerült igazán eldöntenem, miben különbözik az átlag pálinkától. Ízetlennek én pont olyan szempontból mondanám, hogy mindenféle „egyenpálinkás” íz és mellékíz hiányzik belőle, tisztább. Ami még feltűnt, hogy kevésbé édes, szinte kesernyés, száraz a legtöbb szilvapálinkához mérten. Mindenesetre nálam ez az eddigi legjobb szilva. Az előző kedvencem egy szeszfőzdés házi szilva volt, ehhez hasonló.

 

 

Vettem viszont ma egy Islay Mist Deluxe blended scotchot. Végre egy blend, ami nem a megszokott „blendedszkoccs”-ízt hozza. Igen füstös, de egyben lágy is, olcsóblendes mellékíz nincs, viszont kellemesen telt. Az első olyan fiatal blended scotch, amire azt mondom, hogy értelmes ital (ilyet 4e alatt azért ritkán mondok). Ja és a piros dzsoni áráért (3700).

 

 

Ja, majd elfelejtettem, hogy én is kóstoltam:)

 

Az akvavitnak szerintem jót tett a gyorsérlelés, jobb lett az előzőnél is.

 

A gin illatra fejlődött, az íz hasonló. Hasonló tompasága van, mint az olcsóbb (nem hidegkevert!) ginnek, el nem tudom képzelni, mi kell ahhoz az igazi száraz gin-ízhez. Szerintem egy olajszűrést próbaképpen csinálhatnál, mert ebben is van, az meg tompít. De biztos lesz itt más is, és legalább részben biztos maga a bogyó tehet róla (feldolgozás minősége, génkészlet). Egyébként szerintem az üstödnek is van egy bizonyos íze, mert ezt majdnem mindeneden felismerni, ami nem utólag ízesített. Emlékeim szerint még a pálinkákon is. Bár egyesek szerint normális, hogy a nem lepárlótornyos párlaton felismerhető az adott üst.

 

A likőr nagyon eltalált, utólag meg is lepődtem, hogy megvan 40 fokos. Elég veszélyes lehet, amikor sok van belőle:)

 

A múnsájn, nos az...múnsájn, de úgy látszik nagyon western lett az ízlésem, mert simán megittam magában:) Hasonlít a kínai pajcsiura, ugyanaz a savanyú-sós jelleg, csak abban kevesebb a mellékíz, dehát kukorica nélkül nyilván.

 

Előzmény: Kormoss' (2538)
Kormoss' 2012.10.04 20:23:35 © 2538

Megkóstoltam ma a két alanyt, amit kaptam :)

 

Elképzelhető, hogy frissítésre szorul a memóriám, de Marker's Mark nekem kicsit csalódás volt, mert egy lényegesen olcsóbb alapbourbonhöz képest nem sokkal nyújt többet... egyébként finom whisky, ízlett, az alapanyag és a hordó íze harmóniában van, de szerintem semmi olyat nem tud amit egy fehér JB ne tudna. Talán épp ezért kéne meginni majd egyet, hátha rájövök, hogy mégsincs igazam :)

 

A francia szilvapárlat engem leginkább a magyar gyümölcs legenda miatt érdekelt, hogy vajon mit tud egy nem a Kárpát-medencében termett gyümölcsből készült "pálinka". Leginkább egy íztelenebb, vagy majdhogynem egyenízű pálinkára emlékeztet a karaktere, de a legendára nem sikerült fényt deríteni :)

 

A Hubertussal kapcsolatban most nem jut most eszembe semmi jó érv :)

Előzmény: cloaked (2533)
csoringer87 2012.10.04 17:48:08 © 2537
Sziasztok
Olyan kérdésem lenne hogy a thumper tartályom 5%-mkal nagyobb mint kellene 10l helyett 12l ez nagy gondot okoz vagy kondenzációt okoz?
szeszmoly 2012.10.04 16:56:44 © 2536

A háromszoros lepárlást hogyan kell csinálni? Az elsőnél kinyerjük az összes szeszt amit lehet. A harmadiknál megcsináljuk a vágást, ahogy már írtad a megfelelő %-oknál. A másodikat hogyan kell csinálni? Felöntés nélkül azt is lefőzöm 25%-ig és utána mehet a harmadikra?

Előzmény: öreg-muslica (2015)
öreg-muslica 2012.10.03 19:45:35 © 2535

Talán ezek segítenek……#2028, #2015, #2035…

 

ö-m

 

Előzmény: csoringer87 (2534)
csoringer87 2012.10.03 18:58:19 © 2534
Sziasztok
Szeretném szakértelmetek igénybe venni, a savanyú cefre kisüsti lepárlása esetében, mi az eljárás. Az elsö főzetet úgy kezelem min a pálinkánál az alszeszt és a második erjesztés fözetével öntöm fel tisztázásra és ott válastom le a f-f részeket .? De a helyesbitést pontosítást meglöszoném
cloaked 2012.10.03 00:36:01 Creative Commons License 2533

A Hubertust nem lehet előretolni. Az mindenki fejében egy alsókategóriás likőr, és ezen generációk alatt se lenne könnyű változtatni (hivatalosan nem változhat meg, mert akkor már „nem az eredeti”, a feljavításra volt kísérlet a Hubertus 33, ami tényleg jobb, de az is kit érdekel, hiába nyomták neki a reklámot évekkel ezelőtt).

 

Az Unicum mindenki fejében keserű, de 1. sokan megszerették már, 2. nem egy ember hótkomolyan gondolja, hogy ez GYÓGYSZER, ezért nem kell finomnak lennie, és tart belőle otthon, hogy mindenféle „egészségügyi” (főleg gyomorral kapcsolatos) kifogással igyon belőle. A marketinget se lehet megváltoztatni, mert a hubinak sose volt „gyógykészítményes” eredetmondája, tehát az már csak egy „ipari likőr” marad, még ha 1901-es is. Hozzáértőként már hihetetlen, de ha azt mondod az átlagfogyasztónak, hogy II. József megdicsérte az Unicumot, akkor nem csak elhiszi bemondásra, hanem sokszor magában keresi a hibát, ha elsőre nem ízlik. Jó példa ugyanerre a mixto tequila és az abszinthamisítványok nagy sikere is: mindkettő gusztustalan, de elhiszik róluk, hogy ebben a formában ízlik a mexikóiaknak, illetve ízlett a 19. századi franciáknak (meg ottvan hozzájuk a szertartásos cirkusz is).

 

Egyébként meg nincs is igény az országban minőségi likőrre. A Jäger is a promóciója és PR-ja miatt kedvelt (meg persze mert egy fokkal ihatóbb az Unicumnál, azért ez se egészen hátrány). És – nem meglepő módon – az sem 40%-os. Egyrészt majdnem senkise venné ettől komolyabban, másrészt a növényi likőrnél nem is feltétlenül előny. A Bénédictine is csak azért bírja el, mert telibezúzták cukorral, a Bazilita „sárga” likőrje is 35%, a keserű 38%. És jók. De amúgy senkitse érdekelnek. Szerintem a cvakknál mindenki nagyon jól érti a dolgát. Az üzemben tudják, hogy hogy kell a kitűzött lenyelhető minőséget legolcsóbban kihozni, a marketingosztály meg tudja, mire van igény (vagy mire lehet igényt teremteni).

Előzmény: Kormoss' (2532)
Kormoss' 2012.10.02 20:49:12 © 2532

Elég hülyék lehetnek a Zwack marketingesei, ha pont az Unicumot tolják előre, a Hubertus helyett. Évszázados hagyomány ide-vagy oda, az Unicumot 10-ből 9 ember egészen biztosan ihatatlannak találja az ocsmány keserű íze miatt. Szerintem ha egy kicsit csiszolnának a Hubi minőségén, egy sokkal bevállalhatóbb, és népszerűbb középkategóriás likőr válhatna belőle, persze reálizált áron. Még a 36% V/V is megbocsátható lenne, de ha felvinnék 40-re, az talán még inkább pozitív(abb) minőségre és nem valami kommersz rémsége utalna (azt a kicsivel több adód meg bőven le lehetne nyelni, vagy be lehetne építeni az árba). Így viszont csak egy alsó kategóriás pancs az egész. Mellesleg a Hubi cimkéjén is ott vírít a 1901 dátum, szóval biztos hogy nagy múltú italról beszélünk :) Még jó hogy a két világháború alatt nem veszett el a receptje...

 

És még azon estem hanyat, hogy a Hubertust tölgyfahordóban is érlelik :) Legalábbis a weboldaluk szerint.

Előzmény: cloaked (2531)
cloaked 2012.10.02 19:55:56 Creative Commons License 2531

Nem hinném, hogy két verzióban létezik, főleg, hogy a palackozás nem változott. Valakitől hallottam a minap, hogy 3 éve látott hubit először és akkor már 33 volt. A humor meg az az egészben, hogy a honlap csak ezután készült:)

 

Várható volt amúgy, hogy a két likőrjük közül a hubit butítják, mert az Unicum jól marketingelhető mint 220 éves szentmagyar gyógyital, amivel minden meg van bocsátva neki, a hubi meg csak egy mezei likőr, még akkor is, ha egyébként sokkal ihatóbb... eredetileg biztos 40% volt az is, meg mint már fejtegettem, a Bénédictine minőségi koppintása lehetett.

Előzmény: Kormoss' (2530)
Kormoss' 2012.10.02 19:24:39 © 2530

Elképzelhető hogy keverem valami más hasonló kategóriással... pedig tényleg a Hubertussal kapcsolatban rémlett.

 

A weboldalát én is néztem, és látszik, hogy több energia van fektetve a "csomagolásba", mint az italba. A 36%-osat én is láttam, de akkor most nem tudom hogy az létezik-e még.

Előzmény: cloaked (2521)
szeszmoly 2012.10.02 16:20:09 © 2529

Hát akkor nem skót lesz. :) De azért remélem jó lesz. Kormoss' 449. hozzászólásában van egy hasonló recept, abból merítettem az ötletet. Hétvégére leerjed a mostani adag is úgy nézem. Hát már nagyon kíváncsi vagyok. A következő a Fekete Jim Beam lesz a recepttárból.

Előzmény: öreg-muslica (2528)
öreg-muslica 2012.10.02 15:54:37 © 2528

  

Szívesen.

 

   “ Én egy "skót jellegű" whiskey-t akarok csinálni. ……..Ennél érdemes másképp eljárni, mint a burbon készítésekor?”

 

Például nem beletenni 2 kg kukoricát………..a kukorica érzödni fog……

 

A pörkölt fa legjobb 65% v/v körül…..

 

Sok sikert,

 ö-m

 

Előzmény: szeszmoly (2526)
öreg-muslica 2012.10.02 15:54:02 © 2527

Szívesen.

 

Továbbra is sok benne a gabona, de remélhetöleg be fog indulni…….

Ha továbbra is vontatottan megy, ki kell venni a gabonából és vízzel pótólni……

( …a recept az recept…)

 

Sok sikert,

 ö-m

 

Előzmény: csoringer87 (2525)
szeszmoly 2012.10.02 15:24:28 © 2526

Köszönöm a válaszokat. Én egy "skót jellegű" whiskey-t akarok csinálni. A burbon a második próbálkozás lesz. Ennél érdemes másképp eljárni, mint a burbon készítésekor? Sokat olvasgattam régi hozzászólásokat a fórumban, de nem találtam eltérést csak az ízesítésnél. A pörkölt léceket mibe érdemes áztatni, hogy minél jobb legyen a végeredmény?

Előzmény: öreg-muslica (2524)
csoringer87 2012.10.02 08:54:12 © 2525

Köszönöm szépen a  segítséget, ma reggelre elkezdett pezsegni,kezdek bizakodni a forrás sikerében, bár nem szeretném elkiabálni.

Mégegyszer köszönöm

Remélem esetleges felmerülő kérdéseimmel, továbra is fordulhatok feléd-felétek.

Előzmény: öreg-muslica (2523)
öreg-muslica 2012.10.02 00:14:09 © 2524

 

A fözö méretétöl is függ…..Ha az “édes” meg a feje-farka ad annyit, hogy érdemes beindítani a fözöt akkor már az elsö után mehet……

Az ízek a bekszetben rejtöznek……

Már a másodiknál érezhetö a különbség, de igazán a harmadiktól kezdve…..

 

De ez csak a whiskeyre ( bourbon ) igaz, ha másra akarod használni, teheted……

 

Én akvavit, esetleg gin készitésre használom, ha adódik…..

 

Sok sikert,

 ö-m

 

Előzmény: szeszmoly (2518)
öreg-muslica 2012.10.02 00:13:06 © 2523

Igen ez az én hibám…..Eredetileg úgy hangzott, hogy  “ …de nem kötelezö, lehet más sav is…”

Aztán a javítgatás, ollózás során ezt lehagytam valahogy……Ráadásul mégegyszer bemásoltam a receptek közé hibásan…..Ez már  rajtam szárad, mert utólag már nem tudom kijavítani……Sajnálom.

 

Nyitva.

Amikor az élesztö szaporodik az oxigént igénylö folyamat…..kell a levegö neki….

 

Sok sikert,

ö-m

 

 

 

Előzmény: csoringer87 (2516)
szeszmoly 2012.10.01 21:08:51 © 2522

A budafoki sütőélesztő hány %-ig bírja az alkoholt a cefrében? És még egy teljesen amatőr kérdés: hogyan tudom kiszámolni, hogy mennyi lesz a kierjedt cefre alkoholtartalma? pl. egy gabonacefrében amiben csak a hozzáadott cukor az erjeszthető

cloaked 2012.10.01 17:15:13 Creative Commons License 2521

Végignéztem a hubi mindhárom palackozását a teszkóban. Még most is csak 33%-osak vannak forgalomban. Biztos az volt a 28%-os?

 

A honlapon még mindig a régi 36%-ot írják, nyilván merő feledékenységből:)

Előzmény: Kormoss' (2490)
Kormoss' 2012.10.01 14:25:47 © 2520

A citrom nem feltétel, de a savazás fontos. A sav védi meg a cefrét a káros organizmusoktól, amik akadályozzák az élesztő munkáját, vagy tönkretehetik a cefrét. A gyümölccsel ellentétben a gabonában nincs sav, ezért elengedhetetlen tenni bele.   

Előzmény: csoringer87 (2516)
Kormoss' 2012.10.01 14:22:05 © 2519

A töményebb részeket leszámítva az alszesz általában végig opálos. 25%-nál szerintem veszteséges leállni, mert viszonylag sok alkohol marad még a cefrében, ami ezután kárba vész. Én 10-15%-ig szoktam főzni, utána befejezem, mert ami ez után jön, az már annyira kevés és gyenge minőségű, hogy nem éri meg az energiát.

Előzmény: szeszmoly (2518)
szeszmoly 2012.10.01 13:42:42 © 2518

Kifőztem az első adag "édes" cefrémet, 4,2 liter 46%-os szesz jött le belőle. 25%-nál elkezdett opálosodni, én itt megálltam és nem engedtem tovább. Nálatok ez szokott jelentkezni, és ha igen, akkor engeditek tovább? Most, hogy felöntöttem újra a gabonakveréket a cukros vízzel kb. egy órán belül elkezdett újra nagyon forrni, remélem hétvégéig kész lesz és le tudom főzni. Már nagyon kíváncsi vagyok rá. Ö-m egy korábbi hozzászólásodban írtad, hogy az édes cefrét később az összeöntött fejével-farkával kell kífőzni, amikor kijön egy adag. Kb. hány ilyen adaggal érdemes összeönteni, hogy az ízek jók legyenek?

csoringer87 2012.10.01 08:49:24 © 2517
Még egy dolog ami számomra nem tiszta ,a kotyogo felhelyezése elötti napokba az erjesztő edény fedele lezárva vagy nyitott állapotba tartsam?
Előzmény: csoringer87 (2516)
csoringer87 2012.10.01 08:36:34 © 2516
Sziasztok. A cefrét penteken csináltam.Citromot nem raktam bele mert a receptbe irva nem feltétel .de ma raktam bele egy egesz citrom levet és újra élesztőt..Felhigítani nem tudom nem fërne a hordoba.Segítő tanácsokat szívbsen fogadok de azedigieket nagyon köszönöm. Üdv.:Csoringer
Előzmény: Kormoss' (2513)
öreg-muslica 2012.09.30 23:49:56 © 2515

Megcsináltam az akvavit receptedet …#2187…Jól sikerült, ízlik…….Az egyetlen dolog amin változtattam, a kapor, amit felére csökkentettem……A többit  követtem pontosan, a kakukkfüvel óvatos voltam…..Nagyon jó recept, már régen a recept gyüjteményben lenne a helye…….

 

ö-m

 

Előzmény: Kormoss' (2513)
öreg-muslica 2012.09.30 23:47:35 © 2514

Nem írtad, hogy mennyi citromot ( vagy savat ) tettél hozzá…..A savanyú cefréhez kell valami savanyú is……( ez a neve…..)….. Csavarj bele két citromot és inditsd el újra élesztövel….csak két nap után tedd fel a kotyogót…..

 

Én nem tettem volna bele többet, mint 7 kg cukor…..ha tudod hígítsd le egy kicsit……

 

Sok sikert,

 

ö-m

 

Előzmény: csoringer87 (2494)
Kormoss' 2012.09.30 22:06:49 © 2513

A recept jónak tűnik. Melyik nap csináltad a cefrét? Ami biztos: nem az a 2 gramm borélesztő indította be az erjedést. Néha lassabban indul be az erjedés, a Te esetedben arra tippelek, hogy a cukor elsőre nem oldódott fel kellőképp, és ez lassította az erjesztés elindulását. Egyébként a hőmérséklet lenne az első tippem (de azt írtad az megvan), vagy az hogy nem úgy tetted bele aaz élesztőt a cefrébe ahogy kell. 

Előzmény: csoringer87 (2494)
Amateur-no1. 2012.09.30 20:14:46 © 2512

Pontosítsuk !  BRANYEK !    :)     És köszönöm !

 

Sajnos a körülmények, illetve a lehetőségeim, egyrészt bővültek, másrészt pedíg szűkültek.

Csak az év olyan időszakában tudok cefrézni (egyenlőre) amikor a jóisten megengedi, a tél sajnos kiesik, pedíg...

 

No mindegy, lehet, kitalálok valamit, hogy ne így legyen.

Előzmény: gombászok (2507)
gombászok 2012.09.30 20:14:09 © 2511

AHA! ismét

Előzmény: Amateur-no1. (2509)
gombászok 2012.09.30 20:13:21 © 2510

AHA!

Előzmény: cloaked (2508)