Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

newPenion 2012.03.03 10:58:11 Creative Commons License 1912

És téged nem riaszt vissza az a sok rémisztgetés, amita a banánhélyról hallani?

Miszerint nagyon nyersen szedik és mérgező gázokkal kezelik a hosszú hajóút során.

 

"a banán bora ihatatlan szörnyüség…könnyü elképzelni mi lesz belöle ha lepároljuk…..)"

 

Árpából / kukoricából lehet iható "bort" készíteni?

 

Nem kötekedni jöttem, csak hirtelen eszembe jutottak ezek.

Előzmény: öreg-muslica (1911)
öreg-muslica 2012.03.03 02:33:23 © 1911

A Triple sec, Curaçao, Aurum, Cointreau, Grand Marnier, Mandarine Napoleon stb.

készítésében az a közös, hogy szárított narancshéjat használnak hozzá……..

 

Ha áztatjuk akkor nem szabad rajtahagyni a fehér héjat mert keserü lesz.

Ha áztatjuk és késöbb átfözzük akkor nem számít a fehér rész, mert nem fog átpárolódni a keserüség……

 

A banán nagyon becsapós…….mivel a belét szeretjük, mindenki azt hiszi abban van a lelke….

Pedig a héjában van az illóolajok 92%-a……( a banán bora ihatatlan szörnyüség…könnyü elképzelni mi lesz belöle ha lepároljuk…..)

 

A legegyszerübb útja pl. a rumnak egy kis banán illatot adni : 3-4 banánhéj/ 20 L melasz-cefre……

 

ö-m

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Kormoss' (1908)
newPenion 2012.03.02 22:50:17 Creative Commons License 1910

Irod:

"Ha a gyufa elalszik fölötte, akkor az azt jelenti, hogy nem termel szén-dioxidot"

Nem épp ellenkezőleg?

 

Bizonyára nehéz a felfogásom, de újra tisztázni szeretném:

 

Kinyitottam a hordót (aminek a teteje közel légmentesen záródik, de már kis nyomás is meg tudja emelni, tehát nyomás nem tud benne kialakulni).

Gyújtotam egy gyufát.

A hordó pereméhez érve elaludt.

Kicsit meglegyeztem a hordó száját, majd ismét gyufát gyújtottam.

A folyadékszintig égvemaradt.

Viszzazártam a hordót. Eltelt 3 óra. Most gyújtottam egy gyufát.

A folyadéktól 2-3 centire aludt el.

 

Akkor most jó? vagy rossz? vagymi?

Tényleg írjam le a cefrézést?

 

18 fok biztos megvan. Most épp 19 is. Itt vannnak mellettem a hordók a szobában. :)

Előzmény: Kormoss' (1909)
Kormoss' 2012.03.02 21:54:31 © 1909

Ha a gyufa elalszik fölötte, akkor az azt jelenti, hogy nem termel szén-dioxidot, vagyis nem erjed. Én arra gyanakszom, hogy valami más nem stimmel avval a cefrével. Ennek ezernyi oka lehet, így sajnos elég nehéz lenne megmondani, hogy pontosan mi. A hideg lenne a legkézenfekvőbb, biztos hogy abban a helységben 18 C van? Emellett, ha le tudod írni részletesen, hogy a cefrézés kezdetétől mit hogy csináltál, akkor másra is fény derülhetne...

Előzmény: newPenion (1907)
Kormoss' 2012.03.02 21:43:11 © 1908

Mármint hogy értve? A héjukból készítsem a cefrét?

Előzmény: öreg-muslica (1906)
newPenion 2012.03.02 20:18:25 Creative Commons License 1907

Én is csak érdekességnek készítek egy keveset a banánból. (A héját bele nem tenném.)

 

A gyufás próbát megelőzően mennyi ideig legyen lefedve a cefre?

Mert először már a hordó tetejénél kialudt. Aztán kiszellőztettem és most a folyadék határáig égve marad.

Mennyi idő múltán kell újratelítődnie?

Előzmény: Kormoss' (1905)
öreg-muslica 2012.03.02 17:23:49 © 1906

Legközelebb az említett gyümölcsöknek csak a héját fözd ki……….Teljesen más eredményt fogsz kapni…….

 

ö-m

 

Előzmény: Kormoss' (1905)
Kormoss' 2012.03.02 16:49:43 © 1905

Hát lehet hogy én vagyok konzervatív, de ezek az "extrém" pálinkák sosem izgattak fel túlzottan. Egyszer csináltam mandarinból és banánból, nagyon kíváncsi voltam, de végülis egyiktől sem estem hanyat. Sőt, a banánnak kifejezetten förtelmes íze lett... dehát ízlések és pofonok.

 

A legbiztosabb, ha gyufát teszel fölé, és megnézed mi történik. Amíg elalszik, addig erjed. Az erjedés mértékét az mutatja, mennyire közel alszik el a gyufa. 

Előzmény: newPenion (1904)
newPenion 2012.03.02 13:31:21 Creative Commons License 1904

Akkor nem csak nekem kerekedett nagyra a szemem a gesztenyét illetően. :-)

 

A sütőtökre én is gondoltam már egyszer. Hisz olyan jó édes :-)

 

Más:

A gabonával egyidőben elindított banán a mai napon "fordult meg".

A gabona meg továbbra is csak "halkan" bugyog egyet-egyet. Az már az első nap óta "meg van fordulva", de úgy veszem észre, hogy egyre szorul az aljára. Vagyis kevesebb lett a sűrű része. Eddig majdnem a hordó feléig ért fel, mostmár az egyharmadát sem éri el.

 

A kérdésem, hogy mégis honnan fogom tudni, ha kész?  :-o

Előzmény: Kormoss' (1903)
Kormoss' 2012.03.02 10:13:46 © 1903

Azt hittem a sütőtök pálinka után már nem érhetnek meglepetések pálinka ügyben, de ez a gesztenye új :)

Előzmény: yimbo01 (1902)
yimbo01 2012.03.01 21:10:06 © 1902

Köszönöm a válaszodat, eszerint jártam el.

 

Nem vodkához kell.

Korábban írtam a pálinkafőző fórumon, hogy kaptam nagyob mennyiségü főzött pucolt szelidgesztenyét egy idősebb ismerősömtől.(a végtermék feléért cserébe)nagy lendülettel nekiláttam napokig daráltam(400kg),cefréztem, savaztam.

Ki is forrt 3-4 hét alatt de nagyon gyér lett a kihozatal(60lcefre/8-10l-25%os alszesz)az iz viszont igy is erőteljes,a többit úgy szeretném főzni hogy 2/3cefre 1/3cukorcefre.

Engem nem nagyon  érdekel mennyi lesz de adnom kell valamit cserébe mert rámkiabálja hogy megloptam,neki meg szerintem így is nagyon ízleni fog.

Előzmény: Kormoss' (1899)
Kormoss' 2012.03.01 19:13:38 © 1901

Nem terveztem ilyen gonoszságot, és van még belőle, majd kipróbálom valalyik nap. Különben azóta más laikussal is megkóstoltattam a vermutodat, a mentolosság mellett rögtön az erős fű (üröm) íz tűnt fel nekik. Ezek szerint nem csak én érzem :) Emelett mindenki megjegyezte (az enyémre is), hogy ez nem olyan mint a bolti :)

Előzmény: cloaked (1900)
cloaked 2012.02.29 21:24:20 Creative Commons License 1900

Havana Club Añejo 3 Años

A „fehér” koktélrumok egyik netovábbjaként ismert 3 éves (már nem igazán fehér) rum, halvány szalmasárga színnel. Ilyesmi (vagy kicsit sötétebb) lehet az összes fiatalabb skót whisky is, mielőtt bekaramellezik:) Egy kis jóindulattal magában is élvezhető, bár nem erre van kitalálva. A fehérrumoknál csak kicsivel szárazabb, de lényegesen kiegyensúlyozottabb. A tescoban épp akciós volt, a 3200/7 dl-es álomár tőlük szinte túlzás is. Az embernek kedve támad minden felessel 1-1 újabb híres rumkoktélt kipróbálni (jelemten, 2 deci elfogyott és még csak a grognál tartok:)

 

Kormoss mester, befőzted már a vermutomat?:P Ha még megvan, egy rövid löket házi gin sokat dob rajta. Legalábbis nekem:)

Kormoss' 2012.02.29 18:27:47 © 1899

Naja, a cukorcefrék meg tudják viccelni az embert. Én még egy alkalommal nem tudtam belőlük egy normális mennyiségű szeszt lefőzni, egy ideje nem is próbálkozok velük így natúrban. Ráadásul nem kispályás mennyiséget csináltál, gondolom az agyvérzés kerülgetne, ha ki kéne önteni. 


Az élesztőtápsó önmagában biztos hogy nem elég, a kerész boltokban kapható tápsók borhoz valók, és sokminden hiányzik belőlük, amire még szüksége lenne az élesztőknek. Jobbat hirtelen nem tudok mondani, tegyél bele kb. 7 kg darált búzát. Abban meg lesz minden az élesztőknek, valószínűleg ki fog erjedni rendesen, és a minőség is kellően jellegtelen lesz (gondolom vodkára hajtassz).  Aztán én a helyedben öntenék hozzá legalább 10 liter vizet, hogy az élesztők meg ne dögöljenek, mielőtt megerjeszthetnének minden cukrot: ilyen nagy alkoholtartalmú cefre készítéséhez sperciális elesztő kell, mert a sütőélesztő ehhez már kevés. 

Előzmény: yimbo01 (1897)
Kormoss' 2012.02.29 18:11:03 © 1898

Azért elég vicces egy olyan borfokoló, ami a vízre 11 -et mutat, vagy nálad szesz folyik a csapból? :)

 

16 C-on ne is várj csodát. A közönséges sütőélesztők hőmérsékleti optimuma 25-30 C. Hol van innen a 16 C? Az élesztő nem pusztul el hidegben, tehát előbb-utóbb újra el kell indulni az erjedésnek, aztán el is fog tartani egy darabig, amíg kierjed. Ilyen hőmérsékleten 1,5-2 hétig biztos fog erjedni.

Előzmény: newPenion (1896)
yimbo01 2012.02.29 12:44:11 © 1897

Üdv Mindenkinek!

 

Készítettem cukorcefrét az itt olvasottak alapján:

17kg cukor

75l víz

180gr élesztőtápsó

100gr budafoki élesztő

be is indult az erjedés, 3nap múlva savaztam citromsavval,majd két nap után megnéztem és teljesen leállt(gyufa csak akkor alszik el ha belemártom) ,ezután tettem bele még 50 gr tápsót+60gr borélesztőt de ettől sem indult meg. A cefre hőfoka 17-18fok.

Kiforrva még biztos nincsen, mert a cefrefokoló nem süllyed le benne, míg a kész szőlőcefrében teljesen elmerült.

Az lenne a kérdésem, hogy mit kellene tennem hogy müködjön a dolog.

 

newPenion 2012.02.29 11:47:59 Creative Commons License 1896

Köszönöm!

Adtam neki még néhány napot. Látványos erjedés nem indult be, pedig most 16°C-nál melegebb helyen van.

 

A borfokolót megnéztem borban: Ott jól mutat. (12-13) Hiába: arra való amire készült.

 

Előzmény: Kormoss' (1895)
Kormoss' 2012.02.28 21:43:22 © 1895

Hmm... akkor viszont valami azzal a műszerrel nem stimmel, ne foglalkozz vele. De abban akkoris biztos vagyok, hogy egy nap alatt semmilyen cefre nem erjed ki maradéktalanul. Ez fizikai képtelenség :)

 

Ha elalszik fölötte a láng, akkor az azt jelenti, hogy erjed. Én a helyedben nem főzném le, mert csak energia és időpocséklás, de te tudod... A cefre ízőből teljesen fölösleges kiindulni, a cefréknél meg pont az a savanyú, amelyik nem lett savazva.

Előzmény: newPenion (1894)
newPenion 2012.02.28 19:50:49 Creative Commons License 1894

"Borfokoló" az van rányomtatva. 10-14-ig van beméretezve (idegen szóval skálázva)

 

Tudtommal a mustfokoló épp ellenkezőleg van beszámozva. (Minél jobban lesüllyed annál kisebb a cukorfok.) De ezen alul van a 10-es, felül a 14-es.

Viszont tényleg nem lehet használni, ugyanis a sima _ivóvízre 11-et_ mutat. Hiába: borhoz való. :(

 

Most már végképp nem tudom mit gondoljak.

 

A cefre egy kicsit savanykás. (Amibe nem tettem savat, az is.)

Az öngyújtó lángja elalszik a hordóba engedve.

 

Ha a főzés nem sikerül akkor friss malátával és élesztővel újrakeverve fel tudom még használni, mintha tört, főtt gabona lenne, vagy az egészből sertéstápszer keletkezik?

:-o

Előzmény: Kormoss' (1893)
Kormoss' 2012.02.28 18:09:54 © 1893

Az a borfokoló amit használtál szerintem mustfokoló, ami nem alkohol, hanem cukortartalmat mér. Ez alapján a cefréd ~ 10% cukrot tartalmaz, és még szinte el sem kezdett erjedni (kierjedés után lesz a cefre alkoholtartalma kb. 5%)

 

Még a nyári melegben is elképzelhetetlennek tartom az egy napos kierjedést, nemhogy még egy 15 C hőmérsékletű helységben. Én a helyedben nem főzném ki, mert biztos hogy semmi nem lesz belőle, és elveszteged az egészet.

Előzmény: newPenion (1892)
newPenion 2012.02.28 17:36:05 Creative Commons License 1892

Ühümm!

 

Szereztem ma egy borfokolót. Azt mutatja mindkét hordóra, hogy 10,2 fokos.  (a hőmérséklete 18°C)

Mivel a fokoló 20°C-ra van tervezve és borra. Azt gondolom, hogy a cefrében ennek alapján több mint 10% az alkohol. (Hiszen a cefrében oldott anyagok vannak, és hidegebb is)

 

Jól gondolom? Vagy mással is számolni kell?

 

Előfordulhat, hogy egyetlen nap (másfél nap) alatt teljesen leforrt volna?

Holnap kifőzöm az egyik hordóval. Akkor sokminden kiderül. Sokat nem vesztek vele.

 

Előzmény: Kormoss' (1890)
cloaked 2012.02.28 11:35:35 Creative Commons License 1891

Miután a 12 éves Chivast még a 10 éves Bushmills is lekörözi karakterben (ír létére), ezen valahogy nem is csodálkozom:P

Előzmény: kékszemű (1889)
Kormoss' 2012.02.27 22:01:51 © 1890

A 18 C-nek már elégnek kellene lenni, élesztővel fölösleges túladagolni, ha a hideg volt a leállás oka, akkor egy-két nap múlva újra elked erjedni, amint a cefre is felmelegedett. Bár nekem a 15 C-os hőmérséklet is gyanús, mert ilyen hőmérsékleten nem megállni, hanem csak lassulni kellett volna az erjedésnek.

Előzmény: newPenion (1887)
kékszemű 2012.02.27 21:48:13 © 1889

Megcsináltam a jövedelemadó-bevallásomat, bejelentkeztem a kamarába és most érlelt párlatokat kóstolgatok. Egyszerűen nem értem, hogy valaki a piros kabátban sétáló jancsikát ugyanolyan karakteresnek találja, mint a chivas fejedelmet...

öreg-muslica 2012.02.27 21:05:35 © 1888

Néhány vodka alapú ( áztatott, macerált ) likör recept……ha valakit érdekel…….

 

ö-m

 

 

http://www.guntheranderson.com/liqueurs/flavors.htm

newPenion 2012.02.27 18:37:39 Creative Commons License 1887

Sejtettem.

Most 18°C-on van. Ennél melegebb helyre nem tudom vinni. Segít neki, ha teszek bele még élesztőt?

Előzmény: Kormoss' (1884)
cloaked 2012.02.27 17:53:07 Creative Commons License 1886

Ja, még valami: lefőzés előtt az ázatot hígítani kell. Nehéz egyértelműen kihámozni, hogy mennyire, de kb 60%-ra.

Előzmény: penc (1882)
cloaked 2012.02.27 17:46:47 Creative Commons License 1885

45-50%-on nagyon kevés illóolaj ázik ki, szóval ez várhatóan ízetlen és száraz abszintot eredményezne (meg nem is opálosodna rendesen). Fontos lenne még egyszer finomítanod azt a szeszt, amivel 80-at még mindig nem érsz el, de hosszabb (mondjuk 1-2 hetes) áztatással szerintem a 70%-os is használható lesz.

 

Igen, bárányüröm. Ha nincs, akkor itthon a fekete üröm áll hozzá a legközelebb, fehér ürmöt viszont erre véletlenül se használj.

 

A színezéshez szánt növényeket a kész párlatba érdemes áztatni, de a lényeg, hogy 85-nél ne legyen erősebb, amibe teszed. Fölötte nehezebben eresztik az ízt.

 

Rézeleje van (ezt a korabeli könyvek is határozottan említik), de rendes előpárlat valószínűleg nincs. Metanol és hasonlók ugyan nincsenek már benne, de az üst szennyeződései és az elején meginduló növényi anyagok nem kellenek. Utópárlat is van, átlagban 60% után. A rézelejét és az utópárlatot újrafinomíthatod „közönséges” abszintnak (a minőségért nem vállalok felelősséget:), de az utópárlatnak jobb helye van a következő ázatban.

 

Ez a 3+3 összetevős abszint volt a 100 éve legdivatosabb változat, amit persze egy kis tapasztalattal lehet majd még bonyolítani:) Sok sikert!

Előzmény: penc (1882)
Kormoss' 2012.02.27 16:41:59 © 1884

 A cefrében oldott Co2 felkavaráskor ezért bugyborékol, de ez nem jelenti hogy erjed. Valószínű az alacsony hőmérséklet miatt állt le az erjedés. Vidd melegebb helyre.

Előzmény: newPenion (1883)
newPenion 2012.02.27 16:28:52 Creative Commons License 1883

Köszönöm a választ!

 

Most azzal szembesültem, hogy a forrás leállt 1 nap után.

Sajnos a helységben a hőmérséklet lecsökkent 15°C-ra. Szerintem azért állt/lassult le teljesen.

 

Ha megkevergetem kicsit az alját (sűrűjét) akkor bugyborékol, de csak az első napon volt olyan erőteljes a bugyogás, hogy a sűrűjéből a cefre tetejére is emelt darabokat.

Most csak ül az alján.

 

Buktam a dolgot?

Előzmény: Kormoss' (1878)