Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Gyuri1027 2012.10.14 12:18:58 © 7865

15perc alatt sehogy nemlehet végezni... esetleg a pucolással...

nekem a rekordom tyúknál 30perc ami a pucolás, pörkölés, tokozás, mosás, szétszedés, zacskózás... bár ehhez futottam is :D

ha szárazon le van szedve nagy része a tollnak, a többi már könnyebben át ázik... és könnyebb... nameg a TÖMÉS ami segít,mert a tömött jószágokat sokkal könnyebb pucolni

Lilatigris 2012.10.14 10:35:53 © 7864

Ők maradnak jövőre, remélem sok kislibát csinálnak. :) A fehéret tegnap szereztem, nagyon tetszik. :)

 

 

 

Lilatigris 2012.10.14 10:26:22 © 7863

Köszönöm a válaszokat. Akkor végülis nincs nagyon jó módszer, ez ilyen több órás munka. :( De azért ezt a 80 fokos vizet ki fogom próbálni, van hőmérőm. Hátha! :)

Már három különböző helyről vettem itt a környéken libát és mindig megkérdeztem hogy hogy pucolják, de igazán tuti módszert senki nem mondott.

 

japipapa 2012.10.14 07:48:12 Creative Commons License 7862

 

Szia!

Megértelek! Pont így járok állandóan. Egy kolléga (itt) 15-30 perc alatt végez! Egyszerűn nem hiszem el. Csak úgy tudom elképzelni, hogy a libát kibelezni, belül fűszerezni, a zsigerelt, te tollas jószágot jól vízbe mártva, majd agyagba tapasztva bedobni a parázsba. Két-három óra alatt megsül, a kiégett agyagot lehet törni, az viszi a belésült tollat is.

Előzmény: Lilatigris (7858)
japipapa 2012.10.14 07:37:27 Creative Commons License 7861

Szia!

Próbáltam a Te módszerezed, de nem vált be, pedig mértem a víz hő fokot! Két nap alatt ketten 5 libát és 1 tyúkot sikerült mély hűteni. Forró vízbe mártom (nem lobogó) és több mártás után sikerül levetkőztetni, leégetni a kis szőröket. Lehet az én libáim mások, mind tiéd, de készre pucolva, kibontva, bezacskózva kell minimum 3 - 4 óra! A 15-30 perc egy kicsit (vagy inkább nagyon) hihetettlen, jó lenne, ha egy videót tennél fel a műveletről, az elejétől a végéig, talán vizuálisan látva, átvenném a módszered.

Előzmény: ot1019 (7859)
Gyuri1027 2012.10.14 07:35:13 © 7860

Szia:)

Meg is nyúzhatod a libát, bár akkor a kis töpörtyünek való elpazarlódik....

Mielött leöntenéd a jószágot forró vizzel kopaszd meg szárazon! ...kacsa, libánál bevált...

hasáról ami lehet összes tollat kitépem szárazon, szárnya tollát is, nyaka tollát, hátán a tollat, oldalát... végképp kivérzés közben már pucolom, és akkor így még könnyebben elázik a jószág.... sokkal könnyebb!!!

Előzmény: Lilatigris (7858)
ot1019 2012.10.14 00:00:39 © 7859

Én elég sok libát, kacsát szoktam vágni, pucolni. Nekem tokosságtól függően 15-30 perc egy liba kopasztása, a kacsáé olyan 5-10 perc. A tokos alatt persze nem a sündisznó állapotot értem, hanem azt, ahol még urai vagyunk a helyzetnek.

A legfontosabb dolog, amin a kopasztás sikeressége múlik, az a víz hőfoka. Nem szabad lobogó vízbe mártani, mert akkor vége. Tudom, hogy sokaknál ez a bevett szokás, régen mi is így csináltuk, de ez egy tévhit, és ez az oka annak, hogy a pucolás egy nehéz, vagy néha már-már kivitelezhetetlen feladatnak van elkönyvelve a köztudatban. Kb. olyan 80 fokos víz az ideális a baromfikopasztásra. Ezt sajnos csak ilyen saccra tudom mondani, mert nincs olyan hőmérőm, amivel ezt meg tudnám mérni. Én úgy szoktam meghatározni, hogy akkor jó, amikor az ujjamat egy pillanatra bele tudom dugni a vízbe, anélkül, hogy megégetne. Ilyen vízbe mártva a lábbőr szinte leugrik a lábról, a tollat pedig szó szerint söpörni lehet a jószágról, a szárnyról pedig egyben le lehet rántani a tollat.

A másik fontos dolog az, hogy úgy kell időzíteni az állat levágását, hogy miután kimúlt, azonnal mártsuk és kopasszuk. Tehát nem szabad előre levágni és hagyni megmeredni, mert így már jóval nehezebb lesz pucolni.

Előzmény: Lilatigris (7858)
Lilatigris 2012.10.13 18:38:49 © 7858

Sziasztok!

Tegnap egy darab libát sikerült 3 és fél óra alatt megpucolni, ketten! Már azt hittem hogy a saját hajamat tépem ki a végére. Még kettő vissza van. Valaki tud valami gyorsabb, jobb megoldást??? Mert ez így...áhh! Csak simán leforráztuk és téptük. Csak van valami jobb megoldás. Jövőre 15-20 darabot akarok vágni. Megőrülök!! :D

Amúgy nagyon elégedett vagyok, 5 kg volt élve a liba és 4,2 kg volt megpucolva.

carlin 2012.10.13 13:09:56 © 7857

Üdv!

Fehér és szürke libák eladók,3.500 ft/db áron,Heves megye,Heves.

Érd:o6 2o 511-993o-on

inmi 2012.10.12 23:24:38 © 7856

Biztos így van:) Márhogy jó a vér sütve. De ha eccer nem szeressük?!

Előzmény: Vkoza (7855)
Vkoza 2012.10.12 22:22:19 © 7855

mi a tarkojánál vágjuk,a vért felfogjuk és isteni sütve lecsósan

inmi 2012.10.12 21:36:30 © 7854

Jaj, dehogy:))) biztos rosszul fogalmaztam: szóval, nyak elvág, és egyszerűen eleresztem, én meg hátralépek, sőt, ott is hagyom. Egyszerűen viszolygok attól 20-50 másodperctől, amg kiszáll belőle az élet.

Előzmény: Gyuri1027 (7847)
Z00mBye 2012.10.12 20:43:44 © 7853

hello. inkább vágd le őket. van rá variáció rendesen.

 

Gúnárhoz 1től 4ig ajánlott , de a legjobb a 2-3 tojó.

 

Gácsérhoz pedig kicsit fajta és habitus függő. lényegében 1-től 8ig de szerintem 2-3 tojó a legideálisabb.

 

ha megírnád ,h mik is ezek a libák és kacsák akkor könnyebb lenne.

Előzmény: kssthomas (7843)
SBSLord 2012.10.12 16:40:10 © 7852

üdv.

 

van 8 libám és megint elkezdtek fészket rakni. mind1 helyre tojik már 10 tojás van

tavasszal is ezt csinálták 15 tojásra ült meg 1 és lettek kislibák.

De most ilyen időben mit csináljak velük? Képes lesz kikeltetni ilyen hidegben őket?

Vagy ilyenkor nem szabad hagyni hogy gyüjtögessék maguknak a fészekben?

Lilatigris 2012.10.12 11:01:52 © 7851

Múltkor segítséget kértem hogy a kép alapján meg tudjátok-e mondani hogy melyik libám milyen nemű lehet. Kiderült hogy csak 1 tojó van, most meghagyom hozzá a legszebb legnagyobb gúnárt. De! Nem lesz kevés egy tojó? Nem lesz baja a gúnár állandó zaklatásától? Mert ha lenne 3-4 akkor megoszlana a figyelme. Vagy nem? Nagyon udvarol már, olyan cuki. :)

Lilatigris 2012.10.12 10:54:41 © 7850

Szia!

 

Én úgy csinálom, hogy megfogom a libát, egyik lábammal rálépek a két lábára másik lábammal rátérdelek a két szárnyára, egyik kezemmel megfogom a csőrét másik kezemmel vágom a nyakát. :) Tökéletesen működik, így tanultam anyukámtól, és nagymamámtól. És nem kell hozzá 100 kg-s testépítőnek lenni, én 55 kg vagyok. :D

Nekem csak a kopasztással van bajom,  nagyon sokáig tart. :(

Előzmény: inmi (7840)
julisom12 2012.10.12 08:39:41 © 7849

Sziasztok fórumozók!

Én egyszerübben oldom meg a liba vágást. Csinátam lemezből egy kúpot, a kúp akkora legyen hogy egy liba kényelmesen beleférjen, hegyesebbik végét levágtam annyira hogy kiférjen rajta a liba nyaka, a kerítésra felakasztom, bele a liba, végén kidugom a nyakát és nyissz. Egyedül, segítség és különösebb erőfeszítés nélkül tudom levágni a libát. Egy fából készült fedővel lefogom a szélesebb végét hogy ne rúgdosson. 

Előzmény: inmi (7840)
kssthomas 2012.10.11 22:51:57 © 7848
Ăśdv mindenkinek!
segítsegeteket szeretnem kerni. Van nehány libám kacsam, és azt szeretnem tudni, hogy egy gúnárhoz, gádzsérhoz mennyi tojo kell vagy mi a maximum amit el tud látni.
Gyuri1027 2012.10.11 22:39:18 © 7847

:D XD nagyon készvagy :D elképzelem ezt az egészet ahogy csinálod... még a lábra lépés haggyán... nade nyak elvág, majd ,,repülj madár repülj :D XD" és csak csattanik szegény jószág a földön.... juuj :D bár végképp így kiéli magát utoljára. :D

Előzmény: inmi (7846)
inmi 2012.10.11 22:00:46 © 7846

Ááááá, azokkal nem kell vesződni, szelídebb jószágok: rálépek a lábaira (márpedighaénrálépekvalamire, arrarávanlépve), hátrahajtom a fejét a csőrénél fogva, pici tolltépés és nyissssz, majd eldob a jószág, nekem ne veszkődjön a kezemben... csak a liba erősebb és elől harap, hátul rúg, mint a ló, és pluszban még erős szárnya is van:)))

Előzmény: Gyuri1027 (7845)
Gyuri1027 2012.10.11 21:32:38 © 7845

júúj XD

hát tyúkokkal kakasokkal is simán meg tudod csinálni ezt a zsákos dolgot...

Előzmény: inmi (7844)
inmi 2012.10.11 20:02:04 © 7844

Őszinte hálám örökké üldözni fog! Sosem láttam még, hogyan boldogul más ezzel a libavágással! Már azon voltam, hogy szégyenszemre nem tartok jövőre, mert nem találok rá valami jó megoldásra.... Az nem izgat, hogy fej nélkül rohangál, a kakasokkal is azt csináltam, hogy nyissz és félrehajítottam, mondván: az nem létezik, hogy élve marad, ha átvágtam még a gerincvelőt is a nyakában... a vért meg nálunk senki sem szereti.

Előzmény: Gyuri1027 (7841)
kssthomas 2012.10.11 19:02:33 © 7843
Üdv mindenkinek!
segítsegeteket szeretnem kerni. Van nehány libám kacsam, és azt szeretnem tudni, hogy egy gúnárhoz, gádzsérhoz mennyi tojo kell vagy mi a maximum amit el tud látni.
CsendesB 2012.10.11 09:29:05 © 7842

Sziasztok

lenne pár darabb állatom eladó 2db szürke lúd gúnár, futokacsák 1gácsér 5db tojó minden állat idei a kacsák külön is.06308536070    

          

 

Gyuri1027 2012.10.11 00:46:42 © 7841

Üdv. vagy a zsák végét kivágod kuhozod a nyakát és a zsákot szépen ráhozod a libára és a zsák felesleg részét tekerd a lába köré és mehet...

vagy egy zsákot a keskenyebbik felénél kettéhajtod, hogy a hosszúsága meglegyen de viszont keskeny legyen... középre rá a jószág és szépen betakarod az egyik oldalárol, betüröd a lába alá, majd a másik oldaláról... és a két lábad közé szorítod...  és voálá :D

 

de ha félsz h elszabadulna a vérző fenevad akk az első verzió, huzd bele, igy a szárnyával tényleg nem tud megcsapni... és nem is kékül meg a szorongatástól...

Előzmény: inmi (7840)
inmi 2012.10.11 00:36:49 © 7840

Help!

 

Valaki leírná, hogyan vág le egy ludat egyedül? Összekötni a lábát, szárnyát, csőrét szigszalagozni: vagy hogy?

 

És ha ketten vagyunk? (a libán és rajtam kívül még valaki)

Chani2 2012.10.10 18:39:46 © 7839

Közben átbeszéltük itthon, és inkább vásárolnánk egy gúnárt a két tojóhoz. Van valakinek a közelben eladó szürke gúnárja? Lehetőleg idei, de jó a tavalyi is.

 

Tanácsot is szeretnék kérni kacsaúsztató ügyben. Mi ástunk egy közepes gödröt, amibe beleraktuk a gyerek egy kipukkadt medencéjét. Ebben pacsálnak most is, de elég fárasztó a vízcsere benne. Ti hogyan csináltátok meg a tavat nekik? Vagy mekkora tavat kéne ásni, hogy ne kelljen vizet cserélni benne? Kicsit aggódok, hogy a szennyezett víztől bajuk lesz. Most kb. 2-3 naponta van csere.

Chani2 2012.10.09 13:17:09 © 7838

Szia!

 

A csere érdekelne, de mi Seregélyesen lakunk, Fejér megyében. Győr felé nem nagyon járunk.

Azért képet tudsz felrakni, vagy küldeni a libákról? Hátha lesz belőle valami :)

 

És ha valakit érdekel a közelben, akkor cserére felajánlanék 2 teljesen fehér tojó néma kacsát. Mányon vettem őket. Az egyik még most is akart fészket rakni, 6 db tojást le is rakott, de annyit zavartuk a pakolászással, hogy végül otthagyta őket. Előtte 9 db kiskacsája volt. A másiknak meg 12 db kiskacsája volt. 2 évesek. Azért akarom elcserélni őket, mert van egy sanda gyanúm, hogy testvérek a gácsérral, na meg a színes kacsák jobban is tetszenek. Kb. 2 hete lett lekezelve a társaság Levamisol-al, mert a kacsákkal férgeket is vásároltam, ezért is hullott el annyi kiskacsa, csak nehezen jöttünk rá a problémára. Gondoltam előre szólok, hogy majd később egy kezelés nem árt nekik, ha mégis cserélnék valakivel.

 

Ezek mai képek róluk:

 

Előzmény: CsendesB (7832)
magyar tarka 2012.10.09 13:07:50 © 7837

A téma a 7821 és 7823 sz. írás volt.

Köszi az ajánlatot, de mint már mondottam 1 szem libáért nem tudjuk a fél országot beutazni, de még 2-400 kmeket sem.

Csak ennek az egynek keresünk párt, ha kiderül a neme és majd jövőre lesz néhány utód (vagy  nem).

Előzmény: CsendesB (7836)
CsendesB 2012.10.09 12:13:52 © 7836

Már végkép nem értem de van 1db tojóm és 2db gúnaram eladó ha érdekel megadom a számom 06308536070.

Előzmény: magyar tarka (7833)