Keresés

Részletes keresés

HPéter1978 Creative Commons License 2005.10.19 0 0 9
Ez fájt... :-(((
Azonnal vegyük be az alkotmányos alapjogok közé a szemetelési jogot.

Szerintem el akarok költözni.

Szerintem nem próbállak meg róla lebeszélni... :-(
Előzmény: Szilva2 (8)
Szilva2 Creative Commons License 2005.10.19 0 0 8
Köszönöm szépen. :)

"2. Erre nem tudok mit mondani. Az elemi együttélés szabályai szerint meg kellett volna kérdezniük.
Ez nem rendelet kérdése...
Annál magasabb szintű...
Kultúráltság és intelligencia kérdése...
Sajnos erre nincs törvény..."

Erre mondok egy példát, ami itt az utcánkban esett meg:

Nénike, ahogy kiteszi otthonról a fiacskája a lábát, rögtön rohan a boltba a kis 1 dl-es páleszért (vagy mittoménmivanbenne), amit útközben hazafelé elkortyolgat, majd a túlsarkon lévő ház előtti árokba az üveget elegánsan beejti. Tulaj kifigyelte, és elkapta, közölte vele, hogy lesszíves hazacipelni, és otthon a kukába dobni, mert az ő árka elé nincs kirakva a tábla, miszerint szeméttárolóként használható az arrajáróknak. Erre a nő felbátorodott, és közölte, hogy majd jól megmondja a fiának, hogy őt itt elkapták, és lebarmolták, sértik az egyéni szabadságát, és vegye tudomásul, hogy az ő fia rendőr. Aztán még szétkürtölte a barátainak, és szomszédainak, hogy korlátozták a szemetelésben. Erre a barátnője megjelent a sarki háznál, és közölte a bácsival, hogy micsoda ember ő, hiszen a néni milyen kedves és aranyos, és miért ne szemetelhetne, hiszen ez itt csak ...(itt a város neve)... .

Szerintem el akarok költözni.
Előzmény: HPéter1978 (7)
HPéter1978 Creative Commons License 2005.10.18 0 0 7
Azért nem kell feladni.

1. Ez esetben sajnos úgy tűnik... :-(, közben utánanéztem, a kommunális hulladék-gyűjtő nem építési engedélyköteles.

2. Erre nem tudok mit mondani. Az elemi együttélés szabályai szerint meg kellett volna kérdezniük.
Ez nem rendelet kérdése...
Annál magasabb szintű...
Kultúráltság és intelligencia kérdése...
Sajnos erre nincs törvény...

Ugyanakkor ha már egyszer működik, akkor kötelesek SZABÁLYOSAN működtetni.
És ez számonkérhető. Szerintem az ÁNTSZ (Tisztiorvosi szolgálat, a volt KÖJÁL) és a Környezetvédelmi Felügyelőség lehet az illetékes.

A Környezetvédelmi Felügyelőségek elérhetőségei: klikk.
Bp. környékén talán a Közép-Dunavölgyi az illetékes.
Az ÁNTSZ elérhetőségei: klikk.

Ezen felül, ha a szemét vagy a szag "bekerül" a telkedre, az tudtommal ugyanolyan birtokháborítás, mintha bemenne valaki!
Adott a lehetőség a birtokvédelmi eljárásra.
Részletek itt: http://www.magyarorszag.hu/ugyintezo/ugyleirasok/vagyon/birtok/birtokved

Sok Sikert!

Üdv:
HPéter
Előzmény: Szilva2 (6)
Szilva2 Creative Commons License 2005.10.18 0 0 6
Nagyon kedves vagy Péter, de ebből megint csak az derül ki a számomra, hogy

1. nem vagyok megvédve semmilyen rendelet által;
2. az ökormányzat semmibe se vesz (nem csak engem) mert nem kerestek meg az ötletükkel.

A földtúrás meg sajna elég kicsi terület, a kukák alatti alapnak túrtak egy egész kicsit.

Két hete "működik" itt mellettem a szemétgyűjtő. Természetesen nem tartják be az előírást, és nem viszik el rendszeresen. Ezért aztán az van, amitől tartottam, és tele van a környéke szeméttel. Nem nagyon tudom elítélni az embereket sem, hiszen ki tudja honnan idehozzák a szemetet, hülyék lesznek visszavinni. Tehát itt gyűlik a kuka mellett zacskókban.
Egyetlen pozitívum az egészben, hogy tömörfal-kerítésem van. Na de ettől függetlenül a szétszórt szemetet be tudja a szél fújni a kertembe, és a szag is könnyedén terjed. És félek a felgyújtásától is, ami újabban nagyon divatba jött. 4 ekkora konténernek elég "szép" lángcsóvája van, simán leéghet a házam.

El vagyok keseredve.
Előzmény: HPéter1978 (5)
HPéter1978 Creative Commons License 2005.10.15 0 0 5
Tapasztalatom?
Kis faluban élek. Az Önkormányzat nyílt ülésen tárgyalta a telepítést, a Polgármester megkereste a közvetlen szomszédokat, stb.
A működéssel sincs komoly gond, igaz mindkettő egy egy élelmiszerbolt mellett van, a kereskedőnek és az önkormányzatnak is érdeke, hogy ne legyen rumli...

A te problémádra:

A szigetek létesítését az 5/2002. (X.29.) KvVM rendelet szabályozza:

A hulladékgyűjtő sziget
5. § A hulladékgyűjtő sziget kialakításakor az alábbi követelményeknek kell eleget tenni:
a) szabványos vagy erre a célra gyártott speciális edényzettel kell ellátni, minimálisan három hasznosítható hulladék-összetevő elkülönített begyűjtését kell lehetővé tenni;
b) elhelyezése történhet közterületen, lakóövezetben, kereskedelmi egységek közelében úgy, hogy alkalmas legyen a gyalogosan történő megközelítésre;
c) a kihelyezett edényzet zárható, bedobó nyílással ellátott, a gyűjtőjárműhöz illesztett rendszerű legyen;
d) a kialakítását úgy kell megvalósítani, hogy a gyűjtőedényzet célgéppel történő ürítése biztosítható legyen.
6. § (1) Gyűjtősziget közterület-használati engedély birtokában létesíthető.
(2) Gyűjtősziget akkor alakítható ki, ha az ott begyűjtött hulladékok további kezelésre történő átvétele biztosított.
7. § (1) A begyűjtött hulladékot a gyűjtősziget üzemeltetőjének a gyűjtősziget edényzetéből rendszeresen kell ürítenie, vagy az edényzetet kell cserélnie, és a begyűjtött hulladékot a további kezelést végző telephelyre kell szállítani, valamint a külön jogszabály előírásai szerint nyilvántartásba kell venni.
(2) A hulladékgyűjtő sziget edényzetének rendszeres tisztításáról, karbantartásáról és szükség szerinti gyakorisággal történő cseréjéről a gyűjtősziget üzemeltetőjének kell gondoskodnia.

Ez ugye nem túl sok...

Ugyanakkor azt írod, hogy kitúrták a földet. Ezen a vonalon érdemes elindulni, mert szerintem az ilyesmi lehet, hogy építési engedély köteles. Ez esetben pedig kell a szomszédok beleegyezése.
Szilva2 Creative Commons License 2005.10.13 0 0 4
Lehet, hogy csaknekem vannak ezzel a hülye szemétszigettel problémáim? :(
papa50 Creative Commons License 2005.09.30 0 0 3
Ok. Tisztiorvosi Szolgálat. KÖJÁL. Vannak védőtávolságok..stb Valahol itt próbálkozz.
Előzmény: Szilva2 (2)
Szilva2 Creative Commons License 2005.09.30 0 0 2
Kedves papa50!

Nem egyről beszélünk. Ráadásul én nem azt az önkormányzati vezetést választottam, amelyik irányítja a városunkat.

Tény, hogy a pénz beszél, és hogy a lakosságot semmibe veszik. De jogszabályok igenis léteznek, csak egyszerűen nem tudom, hogy hol keressem. Egy egész délutánt töltöttem a gép előtt, ezt kutatva, a szemem majd kifolyt, de csak olyasmit találtam, hogy 100 ezer emberre kell egy szeméttelep, de az ugye nem utcai "lakossági szemétsziget". Meg persze egyéb mást is találtam, de azok nem adtak választ a kérdéseimre.

Kérlek, ne keverj ide semmilyen színházat, meg politikát. Én a konkrét problémára szeretnék választ kapni, és nem politizálni. Minden önkormányzatnak vannak jogi kötelességei a lakosság felé, függetlenül attól, hogy milyen pártérdekeltségű. Én nem vagyok kíváncsi senki hovatartozására, én ennek a problémának szeretném tudni a megoldását.

Köszönöm.
Előzmény: papa50 (1)
papa50 Creative Commons License 2005.09.30 0 0 1
Az "önkormányzatok" másutt is ezt csinálják. Magyarul, azt, amit akarnak, mehetsz te a fenébe. Pld: olyan vállalkozók kapják a zsíros melókat, amelyek leteszik a lét ! A műszaki átvétel egy színház, semmi értelme. Ez van, nem tucc tenni semmit ! --Mongyák..Te választottál bennünket, akkor kuss !! A választottak élvezik a demokráciát, a választók meg szívják....
Szilva2 Creative Commons License 2005.09.30 0 0 0
A tapasztalatokat is szívesen várom ebben a kérdéskörben.
Szilva2 Creative Commons License 2005.09.30 0 0 topiknyitó
Nagy bánatom miatt nyitom ezt a tipicot, hátha tud segíteni nekem valaki.

Bp mellett, egy kisvárosban élek, ahol most az önkormányzat nekibuzdult, és sorra telepíti a szemétszigeteket. Ezzel elviekben nem is lenne probléma, ha értesítenék a lakosságot, vitafórumot tartanának, vagy ilyesmi, és ha kultúrált lenne a nép, akinek kitalálták.

Arra értem haza szerdán, hogy ki van túrva a házam mellett, a kerítésemtől kb 1,5 méterre a talaly. Mint kiderült (a szomszédoknak sem tetszett a látvány, és kérdezősködtek a munkásoktól), szemétszigetet fognak telepíteni. Több okból lettem azonnal rosszul. Ma délelőtt kész is volt az egész hóbelebanc.

1.
Ha én BÁRMIT építek a saját telkemen, el kell menjek az atyaúristenhez is engedélyért. Miért nem kérdeztek meg engem erről?
2.
Ez egy apró kis telek (100 m2), amivel - eddig - nem tudott mit kezdeni az önkormányzat. Én levelezgettem velük, hogy írtsák ki az elbúrjánzott akácot rajta, vigyék el a felgyülemlett szemetet, amit ez a trehány nép odaszórt, vágják le a gazt, stb. Egyszercsak úgy döntöttünk, hogy megvesszük.
Megostromoltam az ötletemmel teljesen hivatalosan a polgármestert, és mind írásban, mind papíron jeleztem a vételi szándékomat. Telt múlt az idő, vissza is válaszolt, de olyan árajánlatot tett, amiben még a járdát is el akarta adni nekem. Közben persze az idő egyre csak tellt, és másra kellett fordítsuk a pénzünket.
Egy kiállításon személyesen is összefutottam a polgármester úrral, aki megismert, és rögtön rá is kérdezett, hogy mi újság telek ügyben. Közöltem vele, hogy nagyon viccesnek tartom, hogy a járdát is beleszámolták a vételárba, arra végképp nincs pénzem, így nem tudom megvenni, de nem mondok le a vételi szándékomról. Annyiban maradtunk, hogy jó, utána néz. Mindez két éve történt, a levélben nincs szó elévülésről. Arról nem is beszélve, hogy az erről szóló levelezésünk is évekig tartott.
3.
Én ma bementem az önkormányzathoz, teljesen kiborulva (és a levelemen polgármester aláírását lobogtatva), ahol írtunk egy jegyzőkönyvet a sérelmeimről, és holnap aláírást is fogok gyűjteni. Annyit már tudok, hogy nem én egyedül vagyok rosszul az ötlettől és az eljárástól.
4.
Nem lenne semmi problémám, ha egy kultúrált társadalomban élnénk. De ez itt nem az. A többi szemétsziget is egyszerűen hányadék. Melléraknak mindent, hogy a szél széthordhassa, hogy bűzölögjön, mellé szarnak, és mindezt én szagolgathatom. Egyszerűen nem bírom elviselni a gondolatot sem.

Kérdés:
Milyen jogi úton lehet arrébbrakatni és/vagy megszűntettetni ezt a szigetet?
Milyen távolságokra lehet ezeket egymástól telepíteni (tőlünk 3-5 percre 2 is van)?
Hány méter távolságot kell betartani a lakóingatlan és a szemétsziget között?
Milyen kártérítést kérhetek az ingatlanom értékvesztése miatt (így már a kutya sem akarja majd megvenni, én sem és a családom sem kívánunkk szeméttelep mellett lakni)
És egyáltalán miért? miért? miért?

Ha valaki tud nekem értelmes válaszokat adni a kérdéseimre, legyen szíves tegye meg. Biztos lenne még hozzáfűznivalóm, meg kérdésem, de egyelőre úgy ki vagyok borulva, hogy nem jut az eszembe.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!