Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.03.28 0 0 22
Hát akkor kisit más a helyzet, de bonyolultabb, mintsem itt meg lehetne oldani.
Előzmény: Törölt nick (20)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.28 0 0 21
Ellentmondó dolgokat találok.

BH1986. 68. Nincs helye jogosulti késedelem megállapításának, ha a jogosult téves tartalmú számlát küld ugyan, de a kötelezett a saját adataiból azonosítani tudja a tartozását, és meg tudja állapítani annak a pontos összegét

BH1981. 368. Az átvétel igazolásával kapcsolatosan kellékhiányos számla esetében is beáll a fizetési kötelezettség, ha a termék átvételét a megrendelő a saját nyilvántartása alapján is megállapíthatja

BH2002. 318. A számla kiállításának elmulasztása jogosulti késedelemnek minősül, amely a kötelezett egyidejű késedelmét kizárja

Helytállóan védekezett viszont az alperes a felperes számlaadási kötelezettségének elmulasztásával. A felperes állította de a Pp. 164. §-ának (1) bekezdése e1lenére eddig nem bizonyította, hogy eleget tett számlaadási kötelezettségének. A jogosulti késedelemnek a Ptk. 303. §-ának (3) bekezdéséből eredően az a következménye, hogy a jogosult késedelme kizárja a kötelezett egyidejű késedelmét. E rendelkezést azonban az alperes tévesen értelmezte, amikor arra a következtetésre jutott, hogy a felperes igénye meg sem nyílt. A jelen perbeli esetben a teljesítés idejét a felek az 1990. június 26-i jegyzőkönyvben 1990. július 15-ben határozták meg. E határidő kétségtelenül teljesítés nélkül eltelt, tehát a felperes teljesítésre vonatkozó igénye is megnyílt. A bírói gyakorlat a számlázási kötelezettség elmulasztását jogosulti késedelemnek tekint (Ptk. 302. § b) pont). A kifejtett jogértelmezéssel egyezően a GK 66. számú állásfoglalás I. részének második fordulata kimondta, hogy a számlázási kötelezettség elmulasztása, a szolgáltatás esedékessé válását nem érinti, jogosulti késedelemként azonban a kötelezett késedelmikamat-fizetési kötelezettséget előidéző egyidejű fizetési késedelmet kizárja.
Előzmény: Törölt nick (17)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.28 0 0 19
Érdekes eset. A számlaadást az ÁFA törvény írja elő, nem a Ptk. Előbbinek kétség kívül nem tett eleget, kérdés miért?
Kérdés mi volt a szerződésükben, ha volt ilyen. Ha ilyen nem volt, akkor a két törvény egybevetésével lehet eldönteni, meg több konkrétumot kellene ismerni.
Mert az viszont kétségtelen, hogy a vállakozási díjjal tartozik (ha ennek összegszerűségét nem vitatják).
Mondhatunk bármit, úgyis a bíróság dönt már..)

Ami fontos lehet:

Ptk. 284. § (1) A kötelezett a teljesítéskor nyugtát követelhet, és követelheti a kötelezvény visszaadását.

Nyilván ez alatt nem azt a nyugtát jelenti, hanem azt hogy igazolja pénz átvételét.

ÁFA tv. 163. § (1) Az adóalany a számla kibocsátásáról legkésőbb
a) a teljesítésig,
b) előleg fizetése esetében a fizetendő adó megállapításáig,
de legfeljebb az attól számított ésszerű időn belül köteles gondoskodni.
(2) Az (1) bekezdésben említett ésszerű idő
a) az ellenértéknek - ideértve az előleget is - készpénzzel vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel történő megtérítése esetében haladéktalan,
b) egyéb, az a) pont alá nem tartozó olyan esetben, amelyben a számla áthárított adót tartalmaz, vagy annak áthárított adót kellene tartalmaznia, 15 napon belüli
számlakibocsátási kötelezettséget jelent.

Ha jogosnak ítélik a felperes igényét, akkor vélhetően a kamat is jogos.
Igyekezni kellene azért arról nyilatkozni, hogy hajlandó fizetni, ha tudja pontosan miért és van számla, mert mondjuk el akarja számolni.
Előzmény: Törölt nick (18)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.27 0 0 16
ezt én most nem értem, reméljük más érti..-)
Ne írd hogy alperes felperes, mert én így nem értem. Ki kinek tartozik, és utána jöhet ki kit perelt be?:)
Előzmény: Törölt nick (15)
designerke Creative Commons License 2009.05.12 0 0 14
Saját használt ruhák eladása esetén mennyi a maximum árbevétel vagy darabszám (vevőnként és összesen) amire még nem kötelező számlát adni, adminisztrálni pl. egy ruhabörzén? Amihez még nem kell vállalkozói igazolvány, vagy külön turit nytni...

Pl. ha valaki nyugdíjba vonulás után a jó cuccait nem akarja mind egy szeretetszolgálatnak adni, mert annál sokkal jobbak, de egyenként lefotózva aukcióba bocsátani sem, mert annál jóval több a mennyisége, kiárusíthatja-e egy börzén a cuccát, ha esetleg pár zsáknyi van belőle?

Egy filmben láttam (Egy Boltkóros Naplója), hogy a csaj a végén kiárusította a saját készletét... Szerintem nálunk is lenne erre kereslet, de nem ismerem a jogi hátterét...
Meg is szerveznénk, csak helyszín kéne, Pesten, és persze jó lenne tudni, mennyi az az összeg, amiért nem csapnak le az emberre, ha bejön... A szitu hasonló, csak magyar változaban (nem az enyém, ismerősé...)

HPéter1978 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 13
Jól gondolom ezt így?


Igen, jól.
Előzmény: ickn23 (12)
ickn23 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 12
Köszönöm a korrekt a választ.A cég kanadai Európában nincsen jelen.

Tehát ha jól értem : ha átlépném a 5 millió forintos Alanyi adómentesség határát utána Áfa köteles vagyok.De ha jól értelmezem akkor a kanadai cég felé nem kell Áfás számlát adni és az esetleges áfát is ők ott helyben fizetik meg , engem nem terhel ilyen költség.Tehát az Áfa körbe tartozás lényegében csak akkor jelenti azt , hogy áfás számlát kell adnom és be kell fizetnem ha Magyarországra vagy az Eu-ba adok számlát.Jelen esetben Kanadába nem , még akkor sem ha a bevétel meghaladja a határt.
Jól gondolom ezt így?

Köszönöm
Előzmény: HPéter1978 (11)
HPéter1978 Creative Commons License 2008.08.14 0 0 11
Számlát ki kell állítani.

Ez a kanadai cég ez ott is működik, vagy egy itt jelen lévő leányvállalat?
Mert ha itt működik, és ide adózik (van magyar adószáma), akkor ugyanúgy Áfázik szerintem, mint ha magyar lenne...
Ha nem magyar, de EU-s adószáma van, akkor meg aszerint Áfázik.


Ha viszont Kanadában van a cég:

Az EU-n kívülre történő export nem Áfás, régen ez úgy volt, hogy 0% volt a kulcs, most már ha jól tudom, az Áfa tv. hatálya ki sem terjed a közösségen kívüli értékesítésre.

Tehát nettó áron kiszámlázni, azt fizeti ki a kanadai vevő, és nem kell Áfát befizetni.

Az Áfa bevallásban van egy részletező sora, talán a 101-es.

A vevő fog majd Áfát fizetni, de Kanadában, az ottani vámhatóság kivetése alapján, mint ahogy fordított helyzetben nálunk is a VPOP veti ki az Áfát az EU-n kívülről behozott dolgokra. De ez az eladót nem érinti.


Tudomásom szerint, ha az alanyi mentesség értékhatár túllépés miatt szűnt meg, akkor a megszűnést követő két adóévben nem lehet újra alanyi mentes az adózó.
Utána viszont lehet kérni.
Előzmény: ickn23 (10)
ickn23 Creative Commons License 2008.08.08 0 0 10
Hello

Kérdéseim a következők:

Kanadai cégnek adok számlát és áfakörbe tartozom itthon.Adhatok áfás számlát a kanadai cégnek vagy nem?Kell-e egyáltalán?Ha nem kell akkor nekem kell itthon áfát fizetni a kiállított számla után vagy nem?

és a másik

Áfakörből , hogy lehet kikerülni?Éves bevételem idén 5 millió alatt lesz azért vagyok vagyok áfás mert tavaly egy kicsit átcsúsztam, nem én választottam.Egyéni vállalkozó.

Köszönöm a segítséget
ickn23 Creative Commons License 2008.04.29 0 0 9
Sajnos én nem vagyok szakértő de mivel látom senki nem ír erre a problémára azt javaslom nézd meg ezt a linket (nekem ez az egész még mindig nem tiszta egyébként):

http://www.jogiforum.hu/hirek/9325

Remélem kicsit segít
Előzmény: Ghanima (8)
Ghanima Creative Commons License 2008.03.05 0 0 8
Én azt hiszem, hogy a számlakiállítók népes sorába fogok hamarosan kerülni, mint egy magánszemély, aki a "humán kutatás, fejlesztés" nevű kategóriában (732001) csinálhat mindenfélét, pl. piackutatás, műsorkészítés, oktatás. Alanyi adómentességet választottam. Azt mondták nekem, hogy ez kb. olyan, mint amit régen "szellemi szabadfoglalkozásúnak" neveztek és azért jó nekem, mert így egyszerűbb és számomra olcsóbb az adózási háttér. Vettem egy gyönyörű számlakönyvet is és most úgy néz ki, kapok egy adag pénzt, miután teljesítek egy munkát. Voltam egy APEH irodában, hogy rákérdezzek, hogyan is kell kitöltenem "A" számlát, de bevallom, nem értettem meg igazán, sőt össze is kavart a hölgy, mert valami olyasmit mondott, hogy nem is kellett volna "bejelentkeznem" meg szlakönyvet vennem, mert a megrendelőnek úgyis fizetnie kell valami járulékokat a (munkám?) vagy énutánam.
Nincsen munkahelyem, magam fizetem a eü. járulékomat; eddig a végkielégítésemből próbáltam meg eltartani magamat, de ez már igencsak fogytán van.
Meg tudná egy okos topiklakó írni, hogy

1. amikor megkapok ilyen pénzeket, mint pl. ez a kutatási lesz most, akkor valóban csak majd a jövő évi SzJA-mban kell elszámolnom velük?

2. vagy kell még valami másfajta járulékot, adót máshová, máskor le/beírnom?

3. kinéztem a KSH honlapjáról azokat az SzJ-kódokat/számokat, amik "beleillenek" tevékenységembe - ha jól értem, ezek közül kell ráírni a számlára, hogy épp mit végeztem. De nem világosan értem az összefüggést a 6 jegyű szakmakód (amit a bejelentő lapra írtunk föl és az SzJ-kódok közt. :-o

4. ha ugye alanyi ÁFA-mentességre jelöltem be magam, akkor a számlán lévő következő rubrikákból valamelyiket - és ha igen, akkor melyiket kell - kitöltenem?
"ÁFA kulcsa"
"egységára (ÁFA nélkül)"
"értéke (ÁFA nélkül)"
"Az ÁFA kulcs....% és összege:"

5. Van egy olyan pont is, hogy Közösségi adószám:HU - nekem ilyet nem adott az APEH - jól gondolom, hogy egyszerűen azért nem, mert magánszemély vagyok? :-o
Egy rendes adószámot adtak: azt is tudni szeretném, hogy végül is miért van külön adóazonosítója és külön ilyen adószáma az ember gyerekének? :-o Jól gondolom, hogy az azonosító az kvázi egy "adózásügyi személyi igazolvány", ezért nyomják már az újszülöttek szüleinek kezébe az anyakönyvivel együtt?
Az adószám meg arra jó, hogy ha valami nem bérmunkát végez valaki, akkor külön azonosítója legyen, amiből aztán lehet persze adózós adatbázist építeni, de nagyon jó a statisztikai adatbázisok számára is? :-o

Nagyon örülnék egy jó kis válasznak, előre is köszönöm!


HPéter1978 Creative Commons License 2008.02.13 0 0 7
Értem a problémádat.

Attól, hogy a számlán nem kötelező feltüntetni, még rá lehet(ne) írni.
Ha nem akarják cserélni a számlát, akkor próbálj meg kérni egy nyilatkozatot, hogy ennek a típusú (cikkszámú) terméknek ez a vámtarifaszáma.
Ha ez nem sikerül, mert nem tudják vagy nem akarják megmondani, akkor a típus magyarországi vezérképviseleténél lehetne próbálkozni.
Miután adóról van szó, mindenképpen valami írásos-pecsétes papír kell neked.
Mond el, hogy miért kell, és ez neked komoly probléma, szerintem segíteni fognak.

Ez nagyon kellemetlen helyzet, az Áfa tv-ből kikerültek a VTSZ-ek, de más jogszabályok még nem követik ezt, szegény adózó meg tartsa be valahogy az előírásokat...
Előzmény: ickn23 (6)
ickn23 Creative Commons License 2008.02.13 0 0 6
Ez rendben is lenne de akkor a kérdés, hogy az SZJA törvény 11. melléklete szerinti értékcsökkenést hogyan lehet meghatározni?Mert ugye nem mindegy , hogy 33%-kal avagy 50%-kal (2 avagy 3 év) lehet leírni az adott beruházást.Mert hogy ez nem mindegy.
Előzmény: HPéter1978 (5)
HPéter1978 Creative Commons License 2008.02.09 0 0 5
Legjobb tudomásom szerint már 2007-ben sem volt a számlán kötelező feltüntetni a VTSZ-t, ha a termék az általános (20%) Áfa kulccsal adózott.

2008-ban pedig már csak azokat a VTSZ számokat kell feltüntetni, melyeket az ÁFA törvény nevesít.
Előzmény: ickn23 (4)
ickn23 Creative Commons License 2008.02.09 0 0 4
Üdv,
Egy boltban vásároltam néhány hónapja egy elektronikai cuccot.Kértem róla áfás számlát.Kaptam is.Azonban az idei adóbevallás készítésnél felvilágosított a könyvelőm, hogy nem szerepel a számlán a VTSZ (vámtarifaszám) aminek elvileg rajta kellene lennie.(erről nekem egyébként fogalmam sem volt)Nos emiatt nem úgy tudta kezelni a számlát ahogy szerettük volna.Mondta próbáljak meg kérni másik számlát.Felhívtam őket , vázoltam a helyzetet mire az volt a válasz, hogy ők egyik számlára sem írják rá a VTSZ számot.Lehetséges ez??Ez elvileg kötelező nem?Ami érdekelne, hogy ezt legálisan megtehetik-e?Csak mert akkor ezzel elég sok embernek okoznak kellemetlen perceket.
Köszönöm a válaszokat
propilen Creative Commons License 2003.03.26 0 0 3
Hó hó hó,

Azért egyvalamit ne feledjünk. HA adózni kell, azt nem a szolgáltató fogja tenni. Ő ugyanennyiért dolgozik. Csak a szolgáltatásba beleépíti az adókat is.

Tehát. KAphattál volna számlát, de akkor a kifizetett összeg a mostani x 1,5, kb.

Nem azt mondom, hogy ez így jó, de sajna ez Magyarország.

ghosty9 Creative Commons License 2002.10.17 0 0 2
"Nem az a baj, hogy ő nem fizet adót, hisz ez a részedről puszta irigység, és az nem szép dolog. "

Mar hogy a fenebe ne lenne ez baj. Pont a kozos kasszank (ti. allam bacsi szazezer zsebe) banja a kulonfele "mesterek" & a tobbiek adonemfizeteset, ami eleg nagy gaz.

Előzmény: HA-SLN (1)
HA-SLN Creative Commons License 2002.10.14 0 0 1
Sziasztok!

Kedves Zsuzsa! Megértelek, mert ebben az esetben, azaz ha ingatlant adsz el, neked be kell vallanod az ingatlan eladásából származó összeget, mint jövedelem, illetve vásárolnod kell egy másikat.
Namost! Ha az említett összeget átadod az ingatlanosnak, akkor, nemhogy ő nem fizet adód, hanem neked kell.
Nem az a baj, hogy ő nem fizet adót, hisz ez a részedről puszta irigység, és az nem szép dolog.
Az itt a bibi, hogy neked kell, vagy pótolnod az összeget, ami nyílvánvalóan jövedelmedből származik, és akkor ott fizeted te meg a jövedelemadót, vagy egyszerűen nem tudod feltüntetni mint veszteség.
Mindenképp csúnyán kitoltak veled, és ha ezzel mégy vissza, valószínűleg adni fog számlát.
Ha az adásvételi szerződésre az igazi összeg került, meg fogják érteni a problémádat, és bizony szorult helyzetbe kerül az illető, ha ellenkezni próbál. Ugyanis ha ő az értékesítő, arról papír van. Papír van az eladás tényéről, és akkor neki kell igazolni, hogy a tőled kapott összeget, hová könyvelte.
A megbízási szerződésből is van nálad egy példány, amin az összeg is fel van tüntetve amennyiért dolgozik.
De ha nem az eredeti kialkudott pénzösszeg szerepel az adásvételi szerződésen, vizesnyolcas, mivel amúgy sem jelent neked hátrányt, ha nem adnak számlát, sőt nála van az ukász, és sakkban tarthat a ténnyel, hogy csaltatok.
Szóval az irigység nem indok!
Úgyis kidobnád a számlát, sőt a szolgáltatás ára is rendszerint úgy van kialakítva, hogy nem ad mindenkinek számlát. Ellenkező esetben, lehet túl drágának találtad volna.
Remálem rá tudtam világítani a lényegre!
Laci

crazyBMW Creative Commons License 2002.05.20 0 0 0
Csak nem arra vársz,hogy utólag neked majd számlát fog küldeni!? Hát azt felejtsd el,talán már rád sem emlékszik...
Előzmény: zsuzsa (-)
zsuzsa Creative Commons License 2002.05.16 0 0 topiknyitó
Pár hete egy ingatlanközvetitőnek átadtam kettőszázvalahányezer forintot a sikeres közvetitésért. Amit megspóroltam vele : felhajtotta a vevőt, hirdetett helyettem és elintézte az ügyvédet. Idáig korrekt volt. Viszont nem adott számlát és ez nagyon bosszant. Én minden megkeresett forint után adózom, ő meg simán zsebreteszi a pénzt, pedig kb 50%-át le kéne adózni a, szolgáltatás ÁFA-ja stb

Ti mit csinálnátok ? Megkeressem, hogy mikor küldi a számlát vagy jelentsem be valahol ? persze azt se akarom, hogy esetleg kellemetlenségem legyen belőle, mittudomén rámküld valami ukrán maffiózót.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!