Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2024.04.08 0 0 11782

Öreg-muslica (https://forum.index.hu/User/UserDescription?u=1122231) írásait érdemes elolvasni, sokat lehet belőle tanulni. Ő írta, hogy a rozs az egyetlen gabona, amit malátázás nélkül is jó eredménnyel lehet elcukrosítani a saját enzimjeivel.

30-50 litert már a százas üstben is le lehet főzni, kísérletezgetni mégiscsak barátibb mennyiség, mint a 300. Finomítani ráér majd a végén, egyben.

Előzmény: Hyuing-II (11781)
Hyuing-II Creative Commons License 2024.04.08 0 0 11781

Bocsánatot kérek mert félre érhetően írtam!   Dehogy értek hozzá. De megragadok minden alkalmat, hogy csiszoljam a tudásom, csak nem ír itt két egyforma cefrézést senki. KB  4 éve kísérletezek vele.  Már megkértem egy topic társunkat, bírálja el amit alkottam. Nem magasztalta agyon de nem is húzta le.( lehet illendőségből)  :-)    Ja és mint alább írtam ott tartok hogy feladom ezt a sportot mert sok kudarc ért.  És most a megmaradt alapanyagokat akarom elhasználni nehogy a zsizsik hamarabb megtalálja. Maradt  5.5 kg malátám  saját készítésű, hoztam a 20 kiló rozsot, a-hoz 34.5 kg kukorica illik, hogy + 5 liter vízzel  legyen 300 liter cefre. HA JÓL GONDOLOM.  100 literes az üst finomításhoz nem ajánlott 10 litert bele önteni.

Előzmény: öreg_néne_b (11780)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.04.08 0 0 11780

Ők rozst főznek. Miért nem főzöl te is azt?
Természetesen jogod van minden józan észt mellőzve rögtön 300 literben kísérletezni. Csak azt nem tudom, miért kérdezel, ha úgyis jobban tudod? :o

Előzmény: Hyuing-II (11779)
Hyuing-II Creative Commons License 2024.04.08 0 0 11779

Egyébként igazad van, de a művelet idő- ben  nem 10x annyi.  A malátát enzimmel ki lehet váltani, nem?  Vagy akkor veszek még hozzá malátát és akkor  már fogok tudni jó cefrét csinálni?  Minél többet olvasok róla, hogyan kell cefrézni, annál hülébnek érzem magam. Most jöttem haza Csík ból  20 adjára elmondták, hogy főzik a rozs pálinkát, (100 éve) nincs ott semmi hókusz pokusz meg maláta, mégis van pálinka. Az más kérdés hogy vacak amit csinálnak, mert a kihozatal a fontos.

Előzmény: Dezodoros Ede (11778)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2024.04.08 0 0 11778

Vélemény? Miért nem tanulsz meg (jól) cefrézni kicsiben...és ha már megy pl 30 L anyaggal,akkor érdemes neki állni akár nagyobban is...miért nem próbálod inkább 25 % malátával?

Előzmény: Hyuing-II (11774)
Hyuing-II Creative Commons License 2024.04.07 0 0 11777

11758. hsz.

Hyuing-II Creative Commons License 2024.04.07 0 0 11776

Üdv.  Nem, nem csak azt nem írtam, hogy + alfa amiláz. A 3 napot meg azért mert itt  néhány HSZ. al  lejjebb ezt tanácsolták.

Előzmény: öreg_néne_b (11775)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.04.07 0 0 11775

Jól értem, hogy 10% malátával akarod bontani a keményítőt? :o
Nagyon kevés lesz hozzá...
Mi az a "3 napos cefrézés"?

Előzmény: Hyuing-II (11774)
Hyuing-II Creative Commons License 2024.04.07 0 0 11774

Üdvözletem!  Kérem szépen  véleményeket.  Adott  20 kg rozs,  34,5 kg kukorica, 5,5 kg árpa maláta. Jó lehet ez a kombó? Felöntöm 300 liter vízzel megpróbálom a 3  napos cefrézést, és ha akkor sem az igazi? Marad a bóti.

Amateur - No1. Creative Commons License 2024.04.01 0 0 11773

Valami ott nagyon félrement, kuka ! Ne add fel, ez nem olyan cucc, ha rendesen össze van rakva, akkor forr, mint a gőzgép.

Előzmény: Fero03 (11765)
obsitos3 Creative Commons License 2024.03.03 0 1 11772

Értelmetlen,ahogy információhoz akarsz jutni. Az a hsz.,amihez kapcsolódtál,arról szól,hogy a próbálkozás sikertelen volt. Miért másodkézből akarod megkapni a receptet? Ha rákeresel az Ö.M. által leírtakra,nem nyúlhatsz mellé,neki mindig sikerült.

Előzmény: Ződfül# (11771)
Ződfül# Creative Commons License 2024.03.01 0 0 11771

Szia

Én is most próbálnék készíteni szupermarket cefrét leírád nekem a lépéseket ,hogy mit és mennyit tettél bele? Illetve nekem buzacsirám nincsen ,ha ezt kihagyom azt mivel tudnám pótolni?

Előzmény: Fero03 (11765)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.01.14 0 0 11770

Én csak a desztillált gint ismerem, ott nincs ilyen probléma. :) 
Egy alapból barnás folyadékot szép kékre színezni elég reménytelen vállalkozás, maradnék a vörösesnél. ;)

Előzmény: whiskey98 (11769)
whiskey98 Creative Commons License 2024.01.14 0 0 11769

Akik gin színezésben jártasabbak azoktól szeretnék segítséget kérni.

Pillangó borsóvirágot (kék tea) hol tudok beszerezni mondjuk Budapesten?
Mi az optimális adagolása g/l ?
Hibiszkuszvirágot már sikerült szerezzek, abból 4virág/7deci már elég vörösre színezte.
Áztatós (bathtube) módszerrel csinálgatok gint/gin jellegű italokat, ugye a fűszerek úgyis elszinezik valamelyest a végterméket, akkor már gondoltam legyen szép színe :)

whiskey98 Creative Commons License 2024.01.14 0 0 11768

Hát igen régebben akváriumi szűrőhöz való granulált aktív szenet használtam, azzal egyszerűbb volt az élet. Csak az mégse élelmiszeripari, ezért váltottam inkább a borászatira csak ez meg szétesik porrá, lehet nem kell annyira félni az akváriumitól.

Előzmény: cloaked (11744)
Fero03 Creative Commons License 2024.01.10 0 0 11767

Köszönöm,nem büdös.De nem lett jó,így kuka lett.

Előzmény: Old Salt (11766)
Old Salt Creative Commons License 2024.01.07 0 2 11766

Szaga milyen? Mert ha büdös akkor 100 % hogy félrement erjedés. Én nem rongálnám vele a főzőt. 

Üdv: o-s

Előzmény: Fero03 (11765)
Fero03 Creative Commons License 2024.01.07 0 0 11765

Sziasztok

Most elöször probáltam ki ÖM álltali szupermarket cefrét.Beleraktam mindent ami kell.Erjedés után az egész egy takonyszerü nyúlos valami lett.Szerintetek ennek ilyen állagunak kell lenni?Lefözzem vajon?

naivkezdo Creative Commons License 2024.01.04 0 0 11764

Kis hordóban hamarabb végbemegy:)

Persze nyilván nem tudunk ilyet produkálni, több okból sem.

Előzmény: öreg_néne_b (11763)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.01.04 0 0 11763

25 év önmagában sem kevés

 

Hát nem. Tavaly készítettem brandyt (azaz tölgyfával érlelt borpárlatot), de 25 évem nincs az érlelésre. :(

Előzmény: naivkezdo (11762)
naivkezdo Creative Commons License 2024.01.03 0 0 11762

Megleptem magam egy ilyennel:

Ararat Charles Aznavour Signature Blend

https://en.araratbrandy.com/range/limited/aznavour/

A 25 év önmagában sem kevés, de ebben 56, 60, 81-es évjáratokból is van valamennyi. 

Sajnos azt kell mondanom, hogy ami eddig frenetikus volt, pl vaspurakan (15 éves), nairi (20 éves), nos az ettől messze van.

Korábban ezekre gondoltam, hogy végre nem pancs, mesterkélt, de ezután az aznavour után visszakóstolva, már más a helyzet, most erre mondom ugyanezt, sőt. 

Ez annyira cseszett jó, hogy itt meg is állok, költséges időtöltés tovább nézelődni a jó brandy-cognac kínálatban. 

Előzmény: naivkezdo (11715)
Vapor53.898 Creative Commons License 2023.12.31 0 0 11761

Ehh, semmiképp se tedd, nem kell ahhoz tv-szerelőnek lenni, hogy tv-t nézz és nem kell közlekedés mérnöknek lenned, hogy autót vezesss

Előzmény: Hyuing-II (11759)
obsitos3 Creative Commons License 2023.12.31 0 0 11760

az tény,hogy ilyen direkt módon,szándékosan soha nem kerültem el az utóerjedést,biztos sokan vannak még így,érdemes ezeket a tanácsokat megfontolni,kipróbálni,így leírva-rámutatva az utóerjedés káros voltára-még soha nem láttam

Előzmény: Vapor53.898 (11758)
Hyuing-II Creative Commons License 2023.12.31 0 0 11759

Köszönöm a kimerítő válaszokat!  De most úgy érzem  be is fejeztem a próbálkozást, kémiából mindig gyenge voltam de ez úgy látom most határozottan  behozhatatlan hátrány jelent.

Vapor53.898 Creative Commons License 2023.12.30 0 0 11758

Pálinkafőzésből tudjuk, hogy a kozmaolajok bővebb termelődése akkor következik be, ha a kiinduló alapanyag olyan (gabonacefre nem ilyen), ha túl magas az erjesztési hőmérséklet, ha az erjesztést végző élesztő kozmaolaj termelése alapból magasabb (vadélesztők hajlamosabbak rá), és a legfontosabb: ha az erjesztés/cefre állás, tartogatás ideje sok. Whisky készítésnél minden jót megadnak az élesztőknek a cefrében pl. nem hidegen erjesztenek, hanem az élesztőknek ideális 20+ hőfokon, a ph-t nem viszik le, tartják 5,5 körül (ami a hőmérséklet lépcsők betartása mellett az amilázoknak is alapvetően fontos cefrézéskor) és nagyon rövid ideig erjesztenek, órákban számolják, nem napokban.

 

Ian Smiley: Making Pure Corn Whiskey c. könyvében a 62.oldalon, szabadon fordítva:

 

"Erjesztési idő

 

A bor és a sör erjesztésekor a cefre elsődleges és másodlagos erjedésen megy keresztül. Az elsődleges erjedés erőteljesen megy végbe az élesztő hozzáadása utáni első pár napban. Az elsődleges után következik a lassú és hosszú ideig tartó másodlagos erjedési szakasz. Az elsődleges szakasz csak pár napig tart, ellenben a lassabb másodlagos erjedés hetekig, bor esetében hónapokig húzódik el. Olyan cefrét, amit később desztillálni akarnak, csak az elsődleges szakaszig erjesztik. A gabona cefre erjedése kb. 72-80 óra alatt végbemegy, azután lefőzik. Ennek az az oka, hogy a másodlagos erjedés nagyon káros lenne a cefre észterprofiljára és tönkretenné a kész whiskey-t. Az elsődleges erjedés során az élesztő könnyen hozzáférhető, könnyen fermentálható cukrokat fogyaszt. Amikor az erjeszthető cukrok elfogynak, az élesztő anyagcseréje megváltozik és hozzálát az első körben erjeszthetetlen cukrok és más szerves vegyületek lebontásához és elfogyasztásához. Ez a folyamat úgy megy végbe, hogy az élesztő különböző enzimeket - mint pl. a permeáz – választ ki, ami lehetővé teszi számára a nem erjeszthető cukrok (dextrinek és poliszacharidok) feldolgozását.  Mindez megváltoztatja a cefrében a kémiai folyamatokat és olyan észtereket eredményez, amit a szerző „borzasztó észterek”-nek nevez. Ezeknek a rossz észtereknek nagyon közeli a forráspontja az alkohol-víz azeotropos eleggyel, így desztillációval nem választható el tőle, ezért átmennek a kész whiskeybe és tönkreteszik az ízét.  (...)  A rossz észterek elkerülése érdekében a cefrét azonnal desztillálni kell, amint az elsődleges erjedési szakasz főerjedése lelassul, az élesztővel való beoltás után legkésőbb 96 órával, függetlenül attól, hogy a fermentáció teljesen végbement-e."

Előzmény: Hyuing-II (11754)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.12.27 0 0 11757

A gyári whiskyt is hűtve szűrik palackozás előtt. 
A whisky technológiától idegen, de hasznos lehet az első főzésnél a kozmaolajfogó használata (Szőlősi szűrő).

Előzmény: obsitos3 (11755)
obsitos3 Creative Commons License 2023.12.27 0 1 11756

Bocsánat,amit le akartam írni,talán nem teljesen világos:kiszűrni csak a kicsapódott anyagot lehet,ami oldatban marad,átmegy.Tehát szűrés előtt tiszességesen lehűtve jobb eredményt kapsz.

Előzmény: obsitos3 (11755)
obsitos3 Creative Commons License 2023.12.27 0 0 11755

Mert nincs elég türelmed!Kitartóbbnak kell lenni!(-:(-:

Na kezdjük:a tudomány mai állása szerint ez a zavarosság a párlatban jelenlevő kozmaolaj kicsapódásának jele,tömény szeszben oldatban marad,ahogy csökken a töménység,növekszik az opálosodás.Ez hűtve még feltünőbb.Mit csináltál?Hígítottad a 65 %-os anyagot 43-ra,és opálos lett.Szűrted,tükrös lett.Aztán hűtötted és hígítottad egymenetben,és ismét jelentkezett az opálosság.Eleve az ajánlás szerint szűrni hűtött állapotban érdemes,de egyszerűbb már a főzés során leválasztani a kozmaolajat,ami whisky estében úgy néz ki,hogy csak egy szűk sáv az,ami KP,mondjuk 80-65 %-ig(brandy mód)Különben szűréssel jó eredményt elérni elég nehéz,megfelelő eszközök hiányában elmarad az elvárt eredmény.Gondolok itt megfelelő sűrűségű szűrőre,amin csak nyomáson lehet keresztültolni a szeszt.

Előzmény: Hyuing-II (11754)
Hyuing-II Creative Commons License 2023.12.26 0 0 11754

Jó Estét kívánok!    Szeretnék tisztázni egy dolgot a tisztelt Szakértőkkel.    Van kb.  3 liter  általam készített  whisky.  Kb.  65 fokos.  Ebből  3 decilitert deszt vízzel meghígítottam 43-44 fokra,és bezavarosodott.  Rutinosan (megszűrtem 5 mikronos papírral, gyönyörű színe lett)  És jött a kóstoló én melegnek éreztem és tettem egy jégkockát bele  amitől ismét bezavarosodott.  Ilyet bóti whisky nél nem tapasztaltam még.  Valahogy kezd a kedvem  elmenni ettől a műfajtól.  Miért lehet ez? 

elek81 Creative Commons License 2023.12.25 0 0 11753

Bocsi, a kép lemaradt, kicsit rég használtam már a feltöltést! Békes Karit! Hehe!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!