karibaba Creative Commons License 2010.04.30 0 0 6391

Az 50X80 cm nem kicsi, kérdés persze az, hogy mekkora az anya!!! Ha kistestü (2 kg körül) akkor bôven elég, ha közepes (3-4 kg) akkor még elmegy, ha nagy vagy óriás (5-6 vagy még több kiló) akkor bizony kevés.

 

Vannak rosszul nevelô anyák, az ilyeneknek célszerü 2 lehetôséget adni, ha mindkétszer "elvéreznek" akkor mehetnek a kondérba!!! Ha másodszorra összeszedi magát, akkor tenyésztésben maradhat....(szerintem "ingadozó" teljesítménnyel sem szabad "könyörületesnek" lenni -hol felneveli, hol elszórja- és a szaporátlanokat (2-3 utód) sem célszerü meghagyni.) A jó anya könnyen felveszi a bakot, nyugodt, nem kapkodós, nem agresszív, 5-10 fiókát nevel, ritka vagy egyáltalán nincs elhullás.

 

A kisnyulakat meg lehet próbálni felnevelni -vannak köztünk olyanok akiknek sikerült- nekem sem idôm, sem lehetôségem nincs ilyesmivel "játszadozni", meg alapból nem vagyok híve az ilyesminek. Szóval ez egyéni beállítottság kérdése. :o)

 

Én továbbtenyésztésre csak gondos, jól fialó/nevelô anyától hagyok meg utódot, lehetôleg népes alomból, mert hiszek abban, hogy az ilyesmi öröklôdik. (utódnevelés, szaporaság) Akkoris, ha csak hobbiból "tenyésztek" és nagyrészt keverékeket....

Előzmény: anya3 (6389)