ninovarga Creative Commons License 2010.04.28 0 0 13917
A növény méretének a növekedésével valamelyest nő a téltűrési képessége, de sajnos egy bizonyos küszöbértéket átlépve akkor is elpusztul.
Erre példaként nézd meg a 13857-es sz. hozzászólásomhoz mellékelt olaszországi képeket. Ráadásul ott az elfagyott fa közelében volt egy nem elfagyott bokor is, de nem arra koncentráltam, mivel az elfagyást akartam bemutatni. Az ép bokor fiatalabb növény volt, nyilvánvalóan jobb téltűrésű fajta, de mivel a hőmérséklet éppen a halálos küszöbértéken táncolhatott, az egyiket (éppen a nagyobbikat, de kevésbé téltűrőt) megölte, a kisebbet (feltehetően fiatalabbat, de jobb téltűrőt) épségben hagyta.
Ezen a télen síksági viszonylatban a -17 egy nagyon "úri" hőmérséklet volt, ehhez már csak kettőt kellett "hozzálopni" a falu és a ház hőjéből, amennyiben a falu környékén is ugyanez volt. De, ha valami kis köd, szél, vagy felhő azon a földrajzi ponton már azon is enyhített legalább egyet, akkor már az épület közelségére csak egyetlen Celsius fok semlegesítése várt. Amint látható, ezt sikeresen meg is oldotta. -15-nél a füge túlélésére nagy az esély.