Alváskultúra Creative Commons License 2010.04.17 0 0 2234

Szia V8,

 

sajna nagykanizsán nem tudon neked segíteni. Kicsit a zónákra kitérve, értelemszerűen azok a gyártók/forgalmazók, akik "mezei", sima vágott habból dolgoznak (vákuummatracok szinte kivétel nélkül), azok azt fogják hangoztatni, hogy a zóna nem fontos. (Watermemory pl. zónás, de már a Milano is a Magniflex-nél)

 

Viszont ha belegondolunk, hogy a test ergonómiája nem egy hasáb, hanem különböző kiugrások vannak rajta -váll, medence, stb.- és azt várjuk el egy matracmagtól, hogy mindenhol egyenletesen alátámasztva tartsa meg a gerincoszlopot annak eredeti formájában, akkor be kell látnunk, hogy a zónázottság óriási előnyt fog ebben jelenteni (zónázottság, vagy ergonómiai zónák annyit jelent, hogy a matrac keresztben különböző keménységű szelvényekre van felosztva):

 

1., Medence. Az egyik legfontosabb, hiszen fajlagosan a legsúlyosabb testrészünk.

 

Itt nagyon fontos, hogy erős legyen, megfelelő támasztékot nyújtson, hiszen a kigödrösödött matracok 99%-a itt megy tönkre.

 

2., Derékrész. A másik nagyon fontos rész, mivel "negatív" ívet alkot és a leggyakrabban előforduló panaszegyüttes ezen a tájon jelentkezik.

 

Ez szintén egy keményebb terület lesz a matracban, de már valamivel lágyabb, mint medencerész, mivel fajlagosan könnyebb. Amennyiben a derekat (úgy oldalt, mint hanyatt fekve) nem támasszuk megfelelően alá, úgy "lógni" fog a levegőben. Azt meg nem szereti. Bővebben: http://biohome.hu/informaciok/vasarlasi-tanacsok/64-ergonomia-felsfokon.html 

 

3., Vállrész. Itt van szükségünk könnyítésre, mivel ugyan a vállrész nem súlyos, viszont a többi testrészünkhöz képest jelentősen kiáll. Ha a vállrész nincs "beengedve" a matracba, akkor a matrac fenntartja azt, így a gerincoszlop a derekunktól a fejünk felé elkezd felfelé ívelni, ami "degenerált" pozíciója a gerincoszlopnak és akadályozza a porckorongok regenerációját.

 

4., Marketingzónák. Az összes többi smafu.

 

A kókusz engem is zavar, de van értelme: különösebb befektetés nélkül lehet vele felületet indokolatlanul keményíteni és előállítási költséget csökkenteni, mivel jelentősen olcsóbb, mint pl. a latex.

 

Idézet:

„A matrac legfontosabb feladata,

hogy tehermentesítse

a gerincoszlopot, lehetôvé téve ezzel

a porckorongok tápanyagellátását,

támassza alá a testet egyenletesen

mindenhol, elosztva ezzel a test

nyomáspont különbségeibôl adódó

egyenetlen felszíni terhelést. Minden

olyan felület, ami a testet merev

tartásba kényszeríti, az emberi

egészségre ártalmas" – magyarázza

Dr. Florian Heidinger, a Müncheni

Ergonómiai Intézet munkatársa

(Ergonomie Institut München)

 

...a hülyélye, ezek a Németek semmihez sem értenek?:-)

 

Bocsi ha hosszúra nyúltam:-)

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

 

 

Előzmény: VÉNYOLC (2231)