Dió4 Creative Commons License 2010.04.10 0 0 1959
Sziasztok!

Már régóta gondolkodom, hogy milyen sövényt telepítsünk a kertünkbe, de nem jutottam még dűlőre. Nem is most tervezem még, mert most fogunk a házba beköltözni, ahova szánom. De elég nagy a kert, közel 40 méter hosszan lenne és ez csak az egyik, a nyugati oldal. A délire talán, a keletinél nem tervezem. A nyugatinál azért kell, mert alföldi sík vidéken vagyunk, s erről fúj a szél, amit a sövénnyel szeretnék mérsékelni, védve a kerti növényeket.
Éppen ezért az alábbiak az igények:
Lehetőleg sűrű legyen, örökzöld, mert ősszel, tavasszal, télen is kell a védelem, legyen igénytelen és olyan, ami nem nő gyorsan, hogy ne kelljen túl gyakran nyírni, inkább várok pár évet, hogy kellő magasságú legyen, s lehetőleg a termése ne vonzza oda a madarakat.

Őket, mármint a madarakat, a ház másik oldalán lévő virágoskertbe várnám, nem a gyümölcsösbe. A seregélyek így is megtizedelik a cseresznye- és meggyfáimat néha, s lassan lesz szőlő is. Szóval inkább csak a rovarevő madarakat szeretném erre a részre vonzani.
Nem fontos, hogy virága legyen, sőt jobb is ha nem szór sok pollent, ki tudja mikor lesz az ember allergiás, de másra sem akarom szórni a port, mert ez elég sok növény lesz.