B Z Creative Commons License 2010.04.09 0 0 6806
Azt nem értem, miért vagy teljesen biztos abban, hogy a zárt égésterű kazán tető fölé vezetett égéstermék elvezetője kéménynek minősül, és ahhoz a kéményseprőknek közük van?

 

 A GMBSZ 4.3.5.1. pontja meghatározza azokat a készülék típusokat, amelyek létesítését be kell jelenteni a kéményseprőknek. Ez alapján a C3 típusú (magyarán a készülékhez "gyárilag" hozzátartozó kivezetővel ellátott) készülékek esetében a létesítéshez nem kell beszerezni  kéményseprő-ipari közszolgáltató hozzájárulását.

(„C3” típus: olyan „C” típusú készülék, amelyet arra terveztek, hogy a készülék részét képező függőleges kitorkolláshoz a saját csatlakozó csöveivel csatlakozzék, amely friss levegőt vezet az égőhöz, és egyidejűleg elvezeti az égésterméket, olyan nyílásokon keresztül, amelyek koncentrikusak vagy elegendően közel vannak egymáshoz, hogy azonos szélhatás alatt legyenek – GMBSZ 7.4. sz. melléklet).

 

Ha létesítéskor nem kell bejelentenem a kéményseprőknek, miért kellene jó pénzért ellenőrizniük a készülék részét képező égéstermék elvezetőt – amihez szerintem a GMBSZ alapján semmi közük sincs?

A készüléket jó esetben úgyis évente ellenőrizteti az ember….

Előzmény: kod1111 (6803)