Kaziking Creative Commons License 2010.04.06 0 0 2089
Nem megvesztegethető, mindig jól van lakva, azért ilyen dagadt.

Annak idején a Csabai könyvben olvastam az AKAI GXC-570-ről, úgy 79 táján. Nagyon jókat írt róla, a felét akkor nem is értettem. Arra meg gondolni sem mertem, hogy ilyen készülékem legyen, olyan sokba került. Ha jól tudom, az inflációt is figyelembe véve, ez volt az AKAI legdrágább készüléke. Az akkori színvonalon meg a legkorszerűbb is. Szerintem minden magnót túl fog élni, annyira sok anyagot raktak bele. Még eredeti szíjak és görgők vannak benne.

A formája elég szokatlan, szerintem az orsósok versenytársának gondolták, azért ilyen magas. Látva a róla készült röntgen képet, meg a kíváncsiságból való szemlélődés alapján indokolt is volt ez a formaterv, mert rengeteg elektromos panel van benne, tranzisztorokkal. Így jött össze a 13,5 kilós tömeg, ami igen megnehezíti a mozgatását.

Aztán eltelt pár év és sikerült hozzájutnom egy korai példányhoz.

Nagyon strapabíró, brutális mechanikával. Motorját egy szalagos magnó is megirigyelhetné, különösen a fordulatszám szabályozó rendszerét. Szó szerint elnyűhetetlen. A hangja meg most is kitűnő. Valóban sok szolgáltatása van, nem csak a szalagtekerés sebessége, de a lejátszási sebesség is elektronikusan korrigálható. Ez olyankor jó, ha másik magnóról kerül bele szalag, melynek kis mértékben eltért a sebessége az előírttól.

Az elsők közt építettek bele szalag kalibrációt, 400 Hz-es mérőjellel. Ezt használom, ha vele készítek felvételt. MPX filter, Dolby, limiter található még benne, melyeket kézzel lehet állítani. Az ADR egy automatikus torzítás csökkentő rendszer, a magas hangokat egyengeti a megfelelő mértékben. Ez megy magától.

Három motoros, három fejes, dupla hangtengelyes. A negyedik motor a felső ajtót nyitja, ha éppen lusta valaki kézzel kinyitni.

Szabályozható a vonalkimenete és a fejhallgató kimenete. A vonal és a mikrofon bemenet keverhető.

A 35 Hz - 19 kHz frekvencia menet abban az időben igen tekintélyes volt, 52 dB jel-zaj arány mellett.

A szenzoros vezérlés ma is nagyon jól működik, az érzékelőkhöz nem is kell hozzáérni, csak megközelíteni, úgy kapcsol. Drótos táv használható hozzá.

Korabeli felvételeket szívesen hallgatok vele, fokozza a retró hanglatot.
Ma már csak prózai felvételeket készítek vele, zenére jobbak az újabb típusok.

Előzmény: ***RS*** (2085)