Én ezekbe készítettem. A piros tetős saját gyártás, de a jobb az anivetes francia sajtforma. Mérete :átmérö12cm, magasság 8 cm. Egy formába kb 2 liter tej alvadékának kell beleférni.
Én összeollóztam a Molnár Sajtkészítés ABC-je,a Terek Sajtvilág ésWolfgang Sajtgyártás házilag könyvből. Többször sikerült, de volt kudarc is a nagy hidegben, és nagy melegben nem tudom a borhűtőben a hőmérsékletet tartani.
Az alvadékot lábosban készítettem, így könnyebben lehet 3-4cm kockákra vágni .
Nem törtem meg nagyon, , óvatosan megkevertem párszor, közben pihentettem, kb 15-20percig, majd a savót leszívtam , s lukas francia kanállal 4-5 merítéssel beraktam az alvadékot rétegesen a formába. Fontos, hogy nem szabad törni, nem szabad tul sokat forgatni, de 24 óra alatt (kb 20fokon) , mikor kiveszem a formából, már nem szabad szétesni. Szárazon sóztam.
A piros tetőst forró szöggel szúrtam ki, kívülről, de legközelebb belülről fogom kifele, mert akkor nincs nyoma a sajton, bár a penész eltakarja.
Kísérleteztem én is műanyag pohárral, de nem jött be,mert az alvadék ha fordítjuk, már nem csúszik le egészen az aljáig.