budaifeco Creative Commons License 2010.03.21 0 0 27
Sziasztok,
nekem tízből nyolc begyökeresedett az alábbi módszerrel:
A gyümi tetejét levágom, anélkül, hogy a gyümölcsöt megsérteném. A rajta maradó torzsa csak elrothadna, és a növényt is megöli.
A levágott részt megfordítom, és vagy 5-10 "emelet" magasan az alsó levélkéket letépkedem. Ekkor előbukkannak a pici gyökérkezdemények. Hangulatomtól függően vagy belemártom faszénporba, vagy nem, gyökereztetőhormont se' nagyon használok. Virágföldet tocsogósra áztatok, és csavaró mozdulattal belenyomom az ananászcsúcsot a levelekig. Üdítős palack alját magasan levágom, és azt borítom rá, vagy azt sem. A meleg talpat nagyon szereti. Fontos, hogy a locsolást mindig a levelek belsejébe juttassam, mert ez végigfolyik a növényen, és belülről is élteti. A pangó víz belül nem fontos, mert a természetes esők után is bennük van, sőt, egyes broméliák pont így szeretik. A trópusokon még halak és békák is élhetnek ilyen növényekben.
Az ananász nagyon szereti a tápsót, a párás környezetet és félárnyékban is remekül fejlődik. Ekkor hosszú leveleket fejleszt. Gyökere elég nagyra nől, tehát időnként nagyobb cserépbe érdemes átültetni.
Termést még nem hozott nálam, de nem is erőltettem. Amugy nem vagyok szakértő, de minden ismerősömnek van (tőlem, mert lusták) saját ananásza.
Üdv: Cirimok