.ETNA. Creative Commons License 2010.02.26 0 0 823
Kedves Hencsy!

Először is szeretném, ha tudnád, nem vagy egyedül és szerintem minden RA-s tökéletesen átérzi a félelmed, fájdalmad. Annál is inkább, mert az RA tipikus tüneteit produkálod. Az viszont, hogy 7 év (!!!!!!) kellett ahhoz, hogy a betegséged komolyan vegyék, egyáltalán felismerjék.... hááát nem találok szavakat, ez több mint felháborító!!

Sajnos ez a betegség nem gyógyítható, ezt biztosan Te is tudod már, de az tény, hogy sokat számít a mielőbbi helyes diagnózis (ahogy a legtöbb betegség esetében is) felállítása. Ebben a betegségben különösen, hiszen az ízületek állapotának romlását, a gyulladás visszaszorítását (ez sajnos nem mindig egyenlő a teljes fájdalommentességgel!) mindenáron el kell érni!!!

Az elkeseredést a fájdalom szüli, de bízz abban, hogy lesz jobb is. Azt javaslom, hogy most elsősorban légy türelmes. Ha a korábbi "gyengébb" szerek nem használtak, evidens, hogy az orvos előbb-utóbb eljut a Trexan-hoz (korábban Methotrexat). Ez sok mindenkinek segít, de a hatása csak néhány hét (1-2 hónap) után jelentkezik, utána viszont legtöbbször tartós javulást eredményez.

A legfontosabb, hogy vedd a kezedbe a betegség - végső soron a sorsod - irányítását. Nem tudom merre laksz, de fontos lenne kideríteni, hogy hol van a legközelebbi biológiai terápiát is alkalmazható reumacentrum (akár a dokid is megkérdezheted). Kérj tanácsot, hogy a Te esetedben szóba jöhet-e a terápia.
Ha 1-2 hónapon belül a Trexan nem okoz jelentős (!!) javulást, ne várj, kérdezz rá, hogy emelhető-e a heti 4 szemes adag - akár csak átmenetileg is - és kezdj el (persze csak ha Te is úgy érzed) ragaszkodni a biológiai terápiában való részvételhez. Nem kaphatsz fizioterápiát? Persze, feltéve, hogy van a közelben olyan kórház, ahol van ilyen kezelési lehetőség is, ráadásul ezt a munkával is össze kell hangolni, mert erre napi rendszerességgel kell járni.

Trexan: ne aggódj, van aki már évek óta szedi, ez - bár valóban nagyon ijesztő az útmutatója - szerintem még mindig sokkal jobb, mint a szteroidok.
Javaslom, hogy vásárolj valamelyik Herbáriában Biovanne-t, amely erősíti a hajat a bőrt, a körmöt. A hajritkulás nálam sajnos bejött, bár alapból vékony szálú hajam van. De ez NEM hajhullás, NEM kopaszodás.. vagy ilyesmi. Inkább ritkulás szerűség, de egyáltalán nem vészes, akinek erősebb, vastagabb szálú, dús haja van - észre sem veszi !!

Nálam két év Methotrexat (most már Trexan) szedés után is normális a cukorszint.

A mellékhatás: a gyomor-has fájdalom, álmosság, depressziószerűségre való hajlam - ezt a legjobb megelőzni, pl. hétvégén szedni a gyógyszert (hogy aludhass), bevenni és utána rögtön enni (vagy közben bevenni, ahogy Te is). De erről már itt is írtunk sok mindent korábban, olvass vissza. Az intenzív sport és a masszázs sem ajánlott a gyulladt ízületi időszakban, sőt a szoli és a szauna sem, de jó sport pl. a tai chi, a chikung esetleg egy lightosabb jóga:-) Ha nincs fájdalmad - később - majd a biciklizés, a séta és FŐLEG a gyógytorna!!

Ja és a lényeg, ne várd meg, hogy a munkahelyedről elküldjenek, ha érzed, hogy "rezeg a léc", egyszerűen menj el táppénzre, egy évig is lehetsz táppénzen, s ez alatt bármi történhet. Végső soron elmehetsz leszázalékoltatni magad, tudom, ez szörnyen hangzik ilyen fiatalon, de ha majd jól érzed magad, emellett is elmehetsz dolgozni.

Amikor nagyon lent vagy, gondolj arra, hogy pl. egy végső stádiumos, rákban haldokló huszonéves mennyire irigyelhet Téged azért, mert - bár fájdalmakkal "tarkítva" - előtted még olyan sok szép év van. Tudom, hogy ez végső soron olcsó vigasz, én magam sem vagyok rá túl büszke, hogy mások, nálam is rosszabb sorsával próbáltam vigasztalni magam, de nekem ez segített.
Előzmény: Hencsy1983 (822)