Alváskultúra Creative Commons License 2010.02.25 0 0 1946

Szia Vasti,

 

én nem azt mondtam, hogy nem jó, hanem hogy bizonyos gyártók fix alátámasztást írnak elő és ennek meg van az oka, csak erről senki nem beszél, hogy mikor mit használjunk, most legalább sínre tesszük ezt is. Szerintem érdemes:

 

-16-18cm-nél alacsonyabb és lágyhab matracokat (ezek általában nem vákuummatracok) rugalmas ágyrácsra tenni, mert a lécek segíthetnek a további formakövetésben, deréktáji keménységállítást tesznek lehetővé és kiegészítő funkciókat nyújthatnak (fej-láb emelés, stb)

 

-keményhabok vagy 18cm-nél magasabb habmatracok vagy (merev) rugós matracok esetében ennek nincs értelme, a teljes komfortot, formakövetést a matrac szerkezete fogja viselni, semmilyen mozgás vagy további formakövetés nem fog az alatta lévő tartoszerkezethez eljutni. Így az ilyen habmatracoknál a borda javasolt (de 4x annyiért persze tehetsz alá rugalmas ágyrácsot is) rugós esetében a borda vagy -tekintettel, hogy légáteresztésben a rugós még mindig a legjobb (hiszen nincs benne semmi csak rugó) mehet teli lapra is.

 

-a harmadik lenne a duplasoros rendszer: duplasoros ágyrács latex tartóbakban és erre a ca. 5-8cm vastag általában latex réteg. Itt nagyobb hangsúlyt kap a rács formakövetése és csak a komfortért és a precíz formakövetésért lesz maga a -vékony- matrac felelős.

 

A bonellrugós redszereknél a rugótestek egymással össze vannak feszesen drótozva, így ha egy ponton terhelem, akkor is egy nagy felület fog hajolni (síkrugalmasság). Ennek eredménye lesz a nem tökéletes formakövetés, hiszen ott is engedni fog, ahol nem éri terhelés, pl. deréktájban nem fog megfelelően támasztani.

 

Ettől természetesen még lehet magasztalni, meggyőződésem azonban, hogy fajsúlyban, formakövetésben és pontrugalmasságban, élettartamban és kényelemben, hasonló komfort mellett árban a rugós matracokon mára hétmérföldes csizmával átléptek a habmatracok (minőségi habmatracok).

 

Ezek különböző alvási rendszerek, nem érdemes kevergetni őket, mert minek.

 

Persze a zsíroskenyér is lehet finom kristálycukorral, a szákácskönyv szerint paradicsom, paprika és só "hagyományügyileg" és gasztronómiailag autentikusabb hozzá:-))

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: Vasti (1943)