barka Creative Commons License 2010.02.23 0 0 1796

"Nehogy már azt állítsd, hogy a románokat, vagy a cseheket az érdekelte, hogy milyen a magyar politikai élet és berendezkedés..."

 

Ezt én nem állítottam sehol. A céljuk egyébként a területrablás volt. Viszont azt állítom még mindig, hogy a Vh. nem a hazáért harcolt és ezt meg is tudom indokolni.

 

1. A Felvidék indokolatlan feladása. Ekkor kezdődött meg a Vh. felbomlása, mert a tisztek is és a legénység is rájött, hogy itt nem a haza védelméről van szó.

 

2. A Tk. vezetőinek kijelentései. Tessék:

 

„… Kun Béla már március 29-én kijelenti, hogy a proletárdiktatúra nem áll a területi integritás  alapján. Ezt később is sűrűn ismétli, hangoztatva hogy nem tartja nagyfontosságúnak a határok kérdését. Egyenesen hazugságnak mondja, hogy őt és társait nemzeti szempontok vezették volna, amikor „az antant falánkságára a proletárdiktatúrával feleltek”.

 

"A hadtestparancsnokok olyan javaslatot tettek... hogy a tisztikar nemzeti érzéseinek kielégítésére, a tisztek megnyerése céljából a vörös zászlót nemzetiszínű szegéllyel vonjuk körül. Amikor ez ellen többször élesen felszólaltam, csaknem kisebbségben maradtam..."

"azért is a visszavonulás (mármint a Felvidéki területek kiürítése) mellett foglaltam állást, mert a Vörös Hadsereg mindinkább a tisztek kezébe került... a hedseregben felütötte fejét a nemzetiszin mozgalom..."

 

"Kunfi szerint is a proletárdiktatúrának csak a forradalmi állapot fenntartása, a proletariátus diktatúrájának minél nagyobb elterjedése fekszik a szívén. „Ha nekem választanom kell, mondta Kunfi június 19-én, hogy a szovjethatalom megmaradjon-e Budapesten, egy szűkebb területen és ha ennek az az ára, hogy a most felszabadított területeknek egy részét visszaadjuk, nem habozom és az utóbbit választom, mert ennek a forradalomnak szíve Budapest és a budapesti proletariátus.  Ha területeket kell feladni, ám ezt az árat sem tartom nagy árnak azért, hogy itt megmenthessük a proletárforradalmat”.”

 

Forrás: Gratz Gusztáv

 

Azt hiszem, eléggé világos, hogy mi volt a fontos ennek a vörös csürhének... :(

 

Előzmény: Rangun (1780)