gmkiev Creative Commons License 2010.02.20 0 0 10333

Részlet egy szaklapból:

 

Fa utánpótlás, ellátás.

 

Minden téves hiedelem ellenében ma Magyarországon az erdőgazdaságok, nem „írtó”, területcsökkentő, erdőgazdálkodást folytatnak. Igen gondosan, és előrelátóan, egy évben sem vágnak ki annyi területről erdőt, mely az összterület csökkenését okozná. Az ország erdeinek terület nagysága nő, és így arra is van ideje a szakág művelőinek, hogy nem telepített erdőkkel növekedik a fával újra benőtt terület. Ezt a telepítésformát, mely a területről kitermelt fák magjáról hajtott kisfák tömege, „újulatnak” nevezik. Kivágni, mondotta az Ipoly mentén egy erdész, viszont akkor kell, és érdemes az erdőt, mikor az abban lelt fa, a legnagyobb gazdasági értéket képviseli. Legyen a felhasználás ága olyan, ami tovább élteti, csak más megjelenési formában, vagy mikor fűtőanyagnak használja fel az ember.

További fűtési fa alapanyag lehetőségek.

Nem tudom, hányan tudják, miért van rengeteg kidőlt, letört fa, faág az erdők alján?

Ennek igen prózai a magyarázata.

Az általános hiedelemmel ellentétben ezek a „holt” fák, nem segítik a humuszképződést. A humusz az elhullajtott falevelekből van!

Ezt egyszerűen nincs, aki összegyűjtse!

Aki járt már erdőben az láthatta, és láthatja ma is, milyen felbecsülhetetlen mennyiségű, fa fűtési alapanyag van szerte széjjel. Talán egyszer ezt is felfedezi valaki és megoldja a gazdaságos begyűjtését.

Végezetül azt megállapíthatjuk, hogy fa illetve pelletálható, egyéb alapanyag jó ideig áll rendelkezésünkre.

Ha nem?

Abban az esetben mondhatni, könnyedén termelhetünk!

Hogy miért szántam ennyit a fűtőanyagra. Ma a fogyasztók egy részét ezek a gondolatok is foglalkoztatják. Nem csak a gáz, olaj, elérhetőségét, kiaknázásának végtelenségét kérdőjelezik meg. A szilárd fűtőanyagok berendezéseinek megtekintésekor a fa, és faalapú illetve pelletálható anyagok ellátását is tudakolják. Megjegyzem jogosan.

Az ilyen esetekben felvetett kérdésre a válasz.

A fa fejlődése, nem politika függő.

Nem csak szerencsés természeti adottságokkal rendelkező országokban fellelhető.

Megfelelő fagazdálkodással, nem csak a fűtő, de egészségbeli környezetünket is segíti.

És végezetül a kémények.

Sajnos az épületgépészek és kéményseprő szakemberek között, egy, nevezzük sajátosnak, viszony alakult ki.

Nem helyes az egymás iránt táplált szakmai, és emberi viselkedés. Ezen változtatni kell, és itt van az újlehetőség, ami a pellet készülékek kémény követelményeinek egyeztetésekor talán egymásra találást és összhangot is eredményezhet.

Ma a vízteres, és légfűtésű, fával fűtött kandallók kémény szükséglete nem vitatott.

Adva van a műszaki leírás, melyben a gyártó leírja a huzatigényt, és kémény keresztmetszet igényét a fűtőberendezéseknek. A visszaszűkítéseknél, már néha van egyeztetni való, amit általában megold a területi kéményseprő, és a gyártó műszaki szolgálata, normális párbeszéddel és műszaki indokolásokkal.

A pellet, mindenki számára, új fűtési megoldás. A füst elvezetés itt a beépített füstgáz ventilátor segítségével, távoztatja a füstöt, az elvezető kéménybe.

Itt az egyik félreértés az, hogy ezt un „turbós” fűtőberendezésként kezelik.

Tévedés.

A pelletes berendezéseknél, a ventilátor, a tökéletes égéshez nyújt segítséget, a megfelelő levegő mennyiség adagolásával az égőtérbe. A pelletes fűtőkészülékek, kandallók kéményhuzat igénye átlagosan, 12 Pa, de a kémény nem kell túlnyomást, kibírjon. Tehetjük ezt az engedményt, ezért mit előzőekben leírtam, miszerint a füstgáz ventilátor csak segíti, nem kierőszakolja az égésterméket a tűztérből.

A kémény megfelelő béleléséről nem kell felmentést adni. Különösen érvényes ez a vízteres pellet kandallók esetében. Ezeknél a berendezéseknél, a 150-es inox-al bélelt szerelt-szigetelt, vagy épített kémény szükséges. A légfűtésű pellet kandallók nem érzékenyek ennyire a füst elvezetésre. Ott számtalan helyen szerelték, un. parapetes megoldással, amit a kéményseprők még nem tudtak hová sorolni. Így ezek az elvezetések, ha kiállják a helyi építésügyi hatóság előírásait, szabályosnak mondhatók. Működési rendellenességet, kizárólag egyedi légköri, örvények kialakulása esetén okozhat, amit a berendezés egy hibakód kiírásával hoz a fogyasztó, illetve a szervizes szakember tudomására.

Ebben az esetben utólag felszerelhető külső szigetelt szerelt kémény a berendezés tökéletes működésének biztosítása érdekében.

Remélem sikerült az érdeklődést felkelteni az új generációs szilárd, főleg fa és megújuló energia alapú fűtőanyaggal működő kandallók, kazánok iránt. Magam harmincöt esztendőn át főleg gáz berendezésekkel foglalkoztam, és „mellékhatásként” szilárd fűtő berendezésekkel. Ez ma egyértelműen átfordult, a szilárd fűtés, irányába. Fő tevékenység a vízteres berendezések, és nagy szakmai kihívás a pelletes berendezések viselkedésének, pontos megismerése, megismertetése. Olyan csatlakoztatási módozatok kialakítása, mellyel bármilyen már meglévő fűtésrendszerhez világos egyértelmű tervezési segédletet, tanácsot, útmutatást, tudjunk adni a beszerelő kollégák részére

Előzmény: PetiCsokvaomány (10331)