locomotion.hu Creative Commons License 2010.02.14 0 0 599
A kiállítás célja és helye (térben is időben) ?
- nem csak az utolsó bejegyzésre reagálva -
"Meglátásom szerint nem Keszthelyen, hanem Budapesten kellett volna egy ilyet, vagy hasonlót építeni. Keszthelyen relatív soha nem lesz akkora forgalma, mint az a fővárosban lett volna."

Nem szívesen szolok bele, az utóbbi napok részben már majdnem mocskolódó vitájába, mert az utóbbi időbe, ha lehet nem írok a fórumokba, de ami az elmúlt napokban itt történt, az részben érthető de nem ide való (ami nem jelenti hogy ki kellene moderálni). Ha volt bármi ami a pénzügyi részből ide tartozik az röviden és egy mondatban már többször elhangzott a készítőktől, akik igyekeztek ezt toleránsan közölni - jelenleg nincs elég pénz a továbblépésre. Az okok ha sejthetőek is nyilvánvaló itt soha nem kerülnek leírásra. Aki olyat állít ami büntethetőséget vonna maga után azt sem itt kell megtennie, ha lenne ilyen azt nem itt kell, ha nincs bizonyítható visszaélés akkor meg felesleges borzolni az idegeket. Hogy a rendelkezésre álló nyilvánvalóan kevés pénzből ki mit tudott volna kihozni, ki mit akart (miben bízott és nem jött esetleg - még - össze), vagy ki nem részesült belőle bár szeretett volna az sem ide való.

Azt hiszem kívül állóként is nyilvánvaló, hogy nem a MIWULA vagy a LOXX lemásolás volt a cél, sőt kifejezetten hangsúlyozták ezt itt a fórumokon is a készítők is, hogy mást szerettek volna és mást is valósítottak meg. Ha már összehasonlítás, akkor inkább az osztrákok működő déli vasút múzeumában lévő Semering modellel lehet összehasonlítani, de nem kell !

Hogy Keszthely vagy Budapest szerintem szintén nem vagylagos kérdés. Mindkettő meg fog élni a maga lábán, mint ahogy nyugat-europában is közel 40 nagyobb állandó vagy látogatható "terepasztal" éli minden napjait a MiWuLás marketing úthenger árnyékában.
Nyilvánvaló, hogy Keszthely egy adott pillanatban az igények, a lehetőségek és személyek szerencsés (vagy aki úgy gondolja szerencsétlen) találkozásaként jött létre és nem egy gazdasági vállalkozásként. Kívülállóként én úgy értékelem, hogy a múzeum vezetése talán nem nyilvánosan bevallott céllal szélesíteni akarta a látogatói kört. Adott volt egy ingatlan bővüléssel együtt járó tárlat bővítési lehetőség, a finanszírozáshoz állami(eu) pénzek és egy rossz szóval multikulturális érdeklődési körű személyes kapcsolat.
Hogy egy profi projekt menedzser másként tette volna, nyilván való, de az is hogy a rendelkezésre álló keret akkor az elindulásra sem lett volna elég és ma ez a jó kis magyaros fórum sem létezne.
Van valami ami bevallottan félig kész - nem árulnak zsákba macskát a kiállítás látogatóknak, ezt soha nem állították, hogy egy kész komplett rendszert lehet látni.
Persze lehetne pénzért járatni a modelleket (lásd más múzeumok pesten) és egyéb szerintem nem kívánatos módon készpénzre váltani ami meg van, vagy lehet jobbra balra kilincselni, mint ahogy sejtésem szerint és az itt leírt félmondatok alapján jelenleg is folyik. Ez idő, de szemmel láthatóan a készítők is a tisztességes végkifejlet felé mennek és pont az eu projekt jellege miatt a múzeum is erre kényszerül. Ezért felesleges itt ahol elsősorban a készítőkkel lehet maximum kommunikálni olyasmiken morfondírozni ami nyilvánvalóan nem megváltoztatható.
Majdnem biztos, hogy lesz Budapesten is hasonló adott esetben vállalkozás alapú (lásd MiWuLa stb példák), de akkor itt sem 900,- Ft lesz a belépő ez is nyilvánvaló, de az is hogy a magasabb árért nem lesz egy hamburgi nagyságú kiállítási tér amit ott egy százszor nagyobb piac el tud tartani. Így ezt elvárni egy valamit felmutatni szándékozó vidéki kiállítóhelytől nem lehet. Persze szép lett volna a semmiből a csúcsra jutni ,ez sem lehetetlen, de nem elvárható. Senki nem tervezte szerintem hogy megdöntse bármilyen budapesti múzeum látogatottsági rekordját, de nagyon is jogos elvárás azoktól akik vidéken kívánnak érvényesülni, hogy ők is előreléphessenek. Jó példaként álljon itt a klubok esete. Évekig a veszprémiek által rendezett kiállítások vitték el a pálmát nem a budapesti helyszínek.
Lehet mindannyiunk érdekében előrevinni a dolgokat, akár fabatka pár fája formájában, vagy hasonlóan hozzá én is szívesen segítek nekik a saját korlátozott lehetőségeimmel, mint ahogy többen is felajánlották a webtárhelytől kezdve sok mindenben a segítségüket. Persze, hogy a készítők ezekkel élni kívánnak-e vagy a körülményektől függően élni tudnak-e az csak rájuk tartozik (nem lehet rájuk erőszakolni, vagy haragszomrádot játszani ha nem élnek vele).