diastole Creative Commons License 2010.02.14 0 0 14
SZIASZTOK !
(doki vagyok) Akinek alacsony vérnyomással (hypotensio) kapcsolatban panaszai vannak nyilván járt háziorvosánál - akivel megbeszéltétek a dolgot. Én csupán (innen) általános tájékoztatást adhatok.
Először is szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy túlnyomó többségében (A súlyosabb tünetekkel járó változatok kivételével) az alacsony vérnyomás, egyébként egészséges embernél nemhogy káros lenne, de az illető várható élettartama magasabb, mint a normális, vagy magasvérnyomásos (hypertoniás)betegek esetében.
Ez persze tudom, hogy nem igazán nyugtatja meg azokat, akiknél a hypotensio szédülést, ájulást okoz.
A vérnyomás - a közhiedelemmel ellentétben - nem egy stabil élettani érték. Változik a napszakkal, étkezések után, légnyomás-változás hatására, idegi állapottól függően, terhelésre, pihenésre. Az agy érzékeli a vérnyomásváltozást és kompenzáló utasításokat ad - elsősorban az erek -, értágulás (dilatatio), vagy érszűkítés (constrictio) útján. Természetesen függ a vérnyomás a szív pumpafunkciójától - egy beteg szív (súlyosabb esetben decompenzált, azaz elégtelen szívműködés) hatására.
Minél több vért pumpl ki a szív percenként (perctérfogat), annál magasabb a vérnyomás. A vérnyomás kompenzálását az ún. baroreceptorok befolyásolják. (Érzékelő sejtek.) Az alacsony vérnyomás néhány oka lehet:
- szívritmuszavar, szívinfarktus, szívbillentyű rendellenességek, tüdőembólia -,
- az erek tágulása (alkohol, antidepresszáns gyógyszerek, nyugtatók, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, nitrátok, bakteriális fertőzések, hőhatás, cukorbetegség, gerincvelő sérülés, -
- vértérfogat csökkenés (hasmenés, vízható gyógyszerek, erős vérzés, nagymértékű izzadás, nagymennyiségű vizeletürítés (kezeletlen cukorbetegségnél, vagy pl. Addison-kórnál.-
- agyi központ gátlás (alkohol, barbiturátok, egyes gyógyszerek),-
- vegetatív idegrendszeri károsodások ( különböző betegség-szindrómák )
A túl alacsony vérnyomás elsősorban az agy vérellátást rontja - esetleg olyan mértékben, hogy ájulás következik be.
Kiadós étkezés okozhat vérnyomáscsökkenést.
Akinek semmiféle szívrendellenessége nincs és pulzusszáma komolyabb terhelésre sem emelkedik irreális mértékben (100/perc fölé)- annak jót tehet a coffein. Akinek nincs vesebetegsége, szívbetegsége, segíthet a só. (Ezt azonban csak mértékkel, mert hosszú ideig tartó túlzott sófogyasztás a veséket károsítja.) Gyógyszereket csak háziorvosa ajánlhat.