többedik Creative Commons License 2010.02.12 0 0 6802

Nos, utána néztem itteni munkásságpdnak. A sok pocskondiázó mocskosság mellett ezt az érdemi részt találtam:

 

"Géza tehát bajban van. .....Dukász Mihály római császárnak ekkor épp kapóra jön egy ˝leszerelhető˝ magyar uralkodó, akit szövetségesként, híveként tudhat a Római Birodalom szomszédos uralkodójának. Támogatása jeléül egy római nemes leányt házasít a magyar herceghez(fejedelemhez) és vele a római birodalom kincstárából egy aktuális legitimációs üzenettel ellátott koronát küld, amelyen a saját társuralkodójával egyenrangú uralkodóként ábrázolja a független Turkia királyát, Geobicaszt(Geicaszt), vagyis Gézát. Ezért cserélték le a három képet a görög feliratú koronarész hátulsó részén, ahol minden bizonnyal korábban más képek kaptak helyet, esetleg egy meghatározott vallási-kulturális koncepció következetes elemeiként."

 

Szóval. Dukasz küld egy használt (női) koronát Gézának, amire rászereltette a saját- és Géza képmását is. Ha már Dukasz szereltette fel a saját képét a koronára, akkor legkésőbb neki kellett a keresztpántot is megcsináltatni. Igaz?

 

"a Salamon elleni döntő győzelmet és így az uralkodói hatalom átvételét isteni ítéletnek tartja, amely teljességgel elfogadott szemlélet volt abban a korban, s a korona küldésének isteni látomásával előlegzi meg a valószínűleg már a következő évben Magyarországon megjelent koronát, és igazolja az azzal való koronázás jogosságát. Magam részéről elfogadhatónak tartom, ha ebben a helyzetben Géza a koronázás alkalmával ezt a koronát használja, bár tudom, hogy ez vitatható azon az alapon, hogy eredetileg, római használatban ez női korona lehetett, és létezik egy elv, mely szerint király nem viseli a saját képmását. Esetleg épp ezt kikerülendő alkalmazták a ˝Geobicasz, Turkia hí királya˝ feliratot a ˝Geicasz, Magyarország hí királya˝ felirat helyett. De ez rrészemről már csak önkényes spekuláció."

 

Egyetértünk.

 

Már csak azért is, mert te is felsorolod a saját izzadságszagú spekulációd ellentmondásait. Női korona, saját képmás, idegen uralkodók képmása.....szóval sok sebből vérzik ez a blődi mahaság, ami figyelmetlenségből, vagy tudatlanságból fakadóan kibuggyant belőled.

 

Ez így összességében egy uralkodónak olyan gyenge legitimációt ad, ami a nullához konvergál. És azt még nem is tudjuk meg ebből a gyengus gondolati fércműból, hogy mi célból is küld Dukasz egy ilyen gyenge "királycsináló" koronát Gézának. Ő már csak tudhatta, hogy néz ki egy valódi királyi korona.

Vagy nem is annak szánta, hanem csak egy diadémmal megerősíteni akarta a Gézához füződő baráti magatartását?

 

Ja, de akkor nem (kész) koronát küld, nem hatalmi jelképet küld, hanem egy jelentős ékességet. Egy diadémot.

És a gondolati légvárad máris  kártyavárként dőlt össze.

 

Előzmény: Törölt nick (1663)