Eni79 Creative Commons License 2010.02.03 0 0 45829

Szia!

 

 

Elnézést ha kicsit nyers leszek, de elég érdekes amit és ahogyan írsz.

Kissé úgy érzem, nemhogy az általad tartott fajtához, de magához a kutyákhoz sem igen értesz.

Azon lépjünk túl, hogy állandóan az anyagiakat említed, holott azt gondolom, kutyát tartani az -sajnos némely esetekben- jog, de semmiképpen sem kötesség. Amikor kutyát vállalsz, azt jó esetben 10-15 évre teszed, és igen, még egyszerű esetben is vagyont költesz rá. De ez a Te döntésed, nem a kutya kérte hogy veled élhessen. Ha kellett neked, akkor viszont ez a kötelességed.

 

"Eddig is már túl sokban van a kutya és hogy 140m körbe rakjak rendes kerítéssel az nem opció." Van egy rossz hírem. Ez bizony opció. És valószínűleg az egyetlen opció. Persze tarthatod egész nap egy kennelben is (Arra ugye nem kell 140 m anyag hanem kevesebb). Az a másik opció. A kutyák ilyenek. Hajtja Őket a vadászösztön, mennének. A kerítés kontrollálja őket. Ha otthon vagy, vagy pedig sétáltok, sgtb, Te kontrollálod Őt. Ez ennyire egyszerű. Amíg meg tudja oldani hogy szökjön, addig szökni is fog. Ugyanis amikor nem vagy otthon, akkor unatkozik.

 

 

"S azzal sem értek 1et, miért kell rombolnia, s az miért olyan természetes és elfogadott dolog. Mivel nagyon értelmes kutyáról van szó, ezt is nyugodtan elsajátíthatná..." >>> Na ekkora butaságot is régen hallottam. A rombolás egyébiránt egyáltalán nem elfogadott cselekvés (Ki írt ilyet?), pusztán a kutya egy adott helyzetre adott reakciója. Ha a kutyád rombol, ott valami nincsen rendben. (Kölyköknél az elején egy-egy megrágott papucs, stb az nem ez a kategória.).

10 hónapos a kutyád. A már nem tekinthető ilyen szempontból kölyöknek.

Mégvalami... Elsajátíthatná... Ez különösen tetszett. Az értelem és az elsajátítás nem járnak párban. Van a kutya, akinek vannak genetikai tulajdonságai. (Pld gyors, tanulékony, együttműködő, vagy pont ezek ellentéte.). Az elsajátítás azonban már nem pusztán a kutyán múlik, kellek hozzá én is, a gazdi. A kutyám azt tudja amire megtanítom. Amit nem tanítok és nem kérek számon azt nem fogja tudni. Ez ennyire egyszerű. A hamarabb tanuló (nevezzük őket okosabbaknak, bár nem szeretem ezt) kutyák ha nincsenek foglalkoztatva (És ezalatt nem pusztán fizikai dolgot értek) akkor rosszra használják az energiájukat. Slussz passz. Ha a kutyád rombol, az azt jelenti, túl sok az energia, amit így vezet le. (lehetne ez indokolatlanul sok ugatás, vagy agresszió is). Azért erre a sétára kíváncsi lennék. Hogyan zajlik?

 

 

"

Valószínű elírthattam a séta után lógott meg, nem várt másnapig.

Az hogy foglalkozni kell vele, ok, nem is az a gond. Csak a téli időben kevesebb idő jut rá." Tiszta sor. Télen lustábbak vagyunk, rövidebbek a nappalok... Megértem. De egy kutya akkor is kutya marad ha nekükünk fázik a lábunk... És mint tudjuk nincsen rossz idő, csak rossz felszerelés.

Előzmény: _Vitya_ (45817)