micimacho Creative Commons License 2010.01.31 0 0 43200
Idén sokkal többet volt hidegebb, mint tavaly.
December és most január is, legalább 1 fokkal alacsonyabb átlaghőmérsékletet adott, mint a tavalyi.
Mivel nálatok a bojler a pincében van, ami jó esetben úgy 15 fok, eleve számít a bojler alap vesztesége, ami a benne lévő víz hőmérsékletétől nagyban függ (tehát az egyik ajánlott módszer, ohgy ezt csökkentsétek mondjuk max 50 fokra, ha a bojler elég nagy két főnek ... mondjuk 80literes legalább.)
Segít még az utólagos bebugyolálás is, az is mérhető megtakarítást fog jelenteni.

De az egyik legnagyobb tétel valószínűleg az áthült aljzatban poroszkáló 2-4 méteres csőszakasz. Ez nagyon le tudja hűteni a vizet. Magyarán amit szintén írtak, hogy rövid vízvételek, de mégis várnak az igazán meleg vízre, nos az alatt sok hő elvész.

Hát kb. ezek.

A vezérelt áramra áttérés lenne még jó költségcsökkentő, de tudni kell, hogy annak mára elég durva szabályai lettek. Magyarán, valószínű a teljes villanyóra környékének átépítésével jár majd, hogy a villamos művek egyáltalán hajlandó legyen ott bármit is elfogadni (falon kívüli óra, esetleg ház külső falán, meg külön dobozok, kötések nélküli bejövetel az utolsó elosztótól ... szóval akár 60-80e is lehet a költség, miközben elvileg az elektr.műv. nem kér semmit a bekötésért.

Számolj. Lehet, hogy még így is megéri. Ha nem túl régi a szüleid háza, vagy volt átépítés a villanyóra környékén, akkor persze olcsóbb.

Ja, a vezérelrt áram (lánykori nevén: éjszakai) az fele árban van kb. Tehát ha évi 3ekwh fogy, akkor elvileg 1 év alatt megtérülhet még a 60ees átalakítási díj is ... onnantól meg fele lesz a havi díj.
Előzmény: ams_72 (43193)