Frint Creative Commons License 2010.01.31 0 0 2186
Szia, szia :) Itt vagyok, igyekszem lenni, csak nagyon sűrű napjaim vannak...
Na, szóval: csávázás

A jó minőségű, garantáltan fajtaazonos zöldség- és virágmagvakat a szárítás után kémiai anyagokkal kezelik, szaknyelven csávázzák. Az eljárás elsődleges célja, hogy a magvak felületén élő, arra tapadó kórokozókat elpusztítsa, így a kelés biztonságosabb lesz. Másodlagos cél az érzékeny, sérülékeny csíranövény föld alatti védelme az ott lévő gombáktól, rovarkártevőktől.
Tehát a csávázás olyan kémiai eljárás, amely a vetőmag gomba és/vagy állati kártétel elleni védelmét szolgálja. Ez a művelet a vetési előkészületek egyike, amivel azt érjük el, hogy a magvakra tapadó vagy közvetlenül a felületük alá behatoló kórokozókat megsemmisítjük, anélkül, hogy a magot károsítanánk.
Tisztába kell lenni viszont azzal is, hogy a csávázással a későbbi megbetegedések nem akadályozhatók meg teljes mértékben.
Tulajdonképpen a csírázáskor és kezdeti növekedéskor védi a növényt.
Porcsávázáskor a csávázószert por alakban adják a vetőmaghoz, amely annak felületén megtapad. A nedves csávázás során a csávázószert folyadék formájában (permetezés, merítés, lemosás,...) adják a vetőmaghoz.
Fontos tudni, hogy a csávázott vetőmag a felületére felvitt vegyszer miatt veszélyes. Bizonyára már találkoztak lila, zöld vagy piros színű vetőmagvakkal, amikor a tasakból a zöldségmagvakat kiborították. Az élénk szín a figyelem felkeltését szolgálja, és annak a jelzése, hogy a magvakat csávázták, ezért étkezésre, állatok etetésére nem használhatók.
A paradicsom csávázását savas kezeléssel kezdik, lemossák, majd a kezelést gombaölő vegyszer felvitelével fejezik be. Előbbi a vírusokat öli meg, utóbbi a kelésvédelmet szolgálja.

Ennyi. Házilag is neki lehet ugrani, legközelebb mesélek róla. Frint apó
Előzmény: taormina1 (2184)