$papa Creative Commons License 1998.06.08 0 0 80
Sziasztok,

Megtisztelő, hogy kiváncsiak vagytok a véleményemre. Ha van bármilyen kérdés, ezen a fórumon szivesen válaszolok, ha tudok, de a legrosszabb esetben majd ajánlok valakit. Ja, csak hétközben netezek.

Milyen kutyát ?
Ezerszer hallottam már ezt a kérdést, de 100 százalékos válasz nincs. Gyerek mellé minden kiegyensúlyozott kutya tökéletes. A nagytestű kutyák jobban viselik a gyerekeket, mert a gyerekek is jobban szeretik őket. (A kisebb kutyák megijednek, amikor a gyerek ráront, hogy megsimogassa).
Én a munka kutyákat szeretem igazán (Belga-, Német juhász), de ezeket nevelni kell, de akkor aztán olyan kuty lesz amiről mindig is álmodtál. Mind a Belga, mind a Német imádja a gyerekeket, ha kiegyensúlyozott és jól volt neveleve. A német inkább egyemberes kutya, a belga kevésbé, bár ő is kiválaszt mindenféleképpen egy "igazi" gazdit.
Leombergi: Ők is nagyon szépek, és tényleg imádják a gyerekeket, jóval kevesebbet kell őket nevelni, de -minden Leo gazditól elnézést kérve- nem is olyan engedelmesek és "okosak", mint a munkakutyák. Az "okos" itt nem az intelligenciájára utal, hanem az általános értelemben vett kutya "okosságra".
(Egyébként a legtöbb ilyen nagytestű eb kiváló gyerek mellé: Berni, Bernát ....).
Azt kell eldönteni, hogy akarsz-e vele sokat foglalkozni, vagy csak azt akarod, hogy őrizze a házat, szeresse a gyerekeket és jól el legyen veletek. Ha az utóbbi az igaz, akkor ne vegyél munkakutyát, ha az előbbi, akkor csak azt vegyél.

A leombergit, mint minden kutyát mozgatni kell. Nem szabad hagyni, hogy eltunyuljon. Természetesen, mivel nagytestű, nem szabad sokat futtatni az izületei miatt. De a rendszeres, hosszú séta és az úsztatás kijár neki.

Üdv,

$