krizsi_l Creative Commons License 2010.01.26 0 0 1986
Valamelyik társtopikban olvastam egy minimalista házi kivitelezésű füstölőről. Igen egyszerű: ki kell vágni egy bádog hordó alját, tetejét. Az így kapott hengert rá állítani 4 db téglára (alul legyen némi szellőzés). A tetején átrakni egy rudat, rálógatni a füstölni valót, lefedni és alágyújtani.
Ebből kiindulva találhatsz elegánsabb megoldást mondjuk ajtóval stb. A lényeg, hogy alul lassan égni tudjon a füstölő anyag és ez a füst ne szökjön meg azonnal.
Kényes kérdés a hőmérséklet: néhány fok plusznak kell uralkodnia. Ezért az ilyen "könnyűszerkezetes" füstölőkkel problémás a munka nagy hidegben vagy melegben. Nyáron nem szoktam parenyicát készíteni mert olyan meleg van, hogy a füstölőbe való begyújtás nélkül is olvad a sajt. Most pedig arra kell ügyelni, hogy ne fagyjon meg.
anyósom falazott füstölővel dolgozik, de azt mondta akkorra csináljak sajtot mikor kolbásszal, szalonnával tudja berakni, mert most a füstölés megkezdése előtt fel kell fűteni a falakat, légteret.
Házi körülményekkel nem a legegyszerűbb ez a művelet, és sajnos szezonális.
Előzmény: taffy (1984)