förike Creative Commons License 2010.01.17 0 0 1910
Most kolbászt akarunk csinálni....hát nem igen akarunk bele végni mert mivan ha nem sikerül!Egy recept nyúl kolbász!

Hozzávalók: 9 kg filézett nyúlhús, 3 kg húsos sertés hasa alja szalonna, 24 dkg só, 25 dkg piros paprika, 30 dkg fokhagyma, 5 dkg őrölt bors, 2,5 dkg őrölt kömény, kb. 20 m vékonybél.
A nyúl gerincét és a hátsó combjait használjuk fel. A húst lefejtjük a csontról, Majd húsdarálón, közepes tárcsán megdaráljuk. A bőrnélküli szalonnát nagyon apróra daráljuk. A szalonnát és a húst jól összekeverjük. Kicsit együtt pihentetjük.
A megtisztított fokhagymát összezúzzuk, vagy turmixoljuk. Mindenképpen ügyeljünk, hogy teljesen pépes állagú legyen. Annyi langyos vizet öntünk rá, ami éppen ellepi.
Közben a sózott, vékony sertés belet langyos vízben többször kimossuk,
Tetszés szerint feldaraboljuk. A felhasználásig tiszta langyos vízben tartjuk.
A pihentetett darált húst fűszerezzük a következő sorrendben.
Először a pirospaprikát, borsot, köményt tesszük hozzá.
A végén öntjük hozzá a fokhagymát a levével, ezáltal megnedvesítve az összes fűszert, hogy keverés közben ne csípjen a bors. Alaposan elkeverjük. Először a széleit forgatjuk középre, majd gyúrva, dagasszuk Kb. 20 percig.
Ha túl kemény lenne, kevés langyos vízzel hígítjuk, ezzel megkönnyítve majd a töltést.
Rövid pihentetés után, újra átgyúrjuk. A belet lecsurgatjuk a víztől, és a kolbászokat megtöltjük.
Ha rövid páros debrecenit készítünk, középen a kolbászt megcsavarjuk, és úgy visszük a füstre.
Ha parasztkolbászt szeretnénk, nem csavarjuk meg szabadon hagyjuk a közepét.
A kész kolbászokat, 1 éjszakát hűvös helyen pihentetjük, rudakra feltéve.
Másnap közepes meleg füstön, pirosra füstöljük.
Vigyázzunk, mert a nyúlhús fehér és hamar megpörköli az erős füst.