Otto Normalverbraucher Creative Commons License 2010.01.16 0 0 2033

Először leírom a hivatalos álláspontot, aztán a véleményemet, ami nem lesz túl biztató...

 

1.  

 

http://www.mfor.hu/cikkek/Hogy_kerulhetunk_ki_a_zaklato_cegek_adatbazisaibol.html

 

 ha kéretlen telefonhívást kapunk magánszámunkra, és többször nem szeretnénk, hogy ez megismétlődjön, kérjük meg a hívó felet adataink törlésére. Ezután neki kötelessége lesz számunk eltávolítása a listájából. Ugyancsak értesíthetjük azokat a cégeket, akik kéretlenül küldenek smst vagy emailt magántelefonunkra/email címünkre.

Ha nem akarunk a cégekkel bíbelődni, ugyanezt a bejelentést megtehetjük az adatvédelmi ombudsman felé is, mindenféle formális megkötés nélkül. Bármilyen email címre, címzettnek küldhetjük a levelet, a hivatalba érésekor érvényes lesz panaszunk.

 

2.

 

A konkrét Zepter esetben elég rossz a sanszod. Ugyanis az esetek többségében "független" vállalkozók hívogatnak. :-( A Zepter (és minden MLM cég) ilyenkor gyakorlatilag megtagadja a munkatársait. Elhatárolódnak tőlük, ők ugyan ilyesmire nem buzdítják az IBO-kat, letagadják, hogy bármilyen listát adtak volna nekik, stb. stb.  Ráadásul ezek a szerencsétlen kényszervállalkozók sokszor évekkel ezelőtti "lejárt" matáv CD-ről, vagy telefonkönyvekből kitépett lapokról hívogatják a bepalizandókat.

 

A másik: hogyan tudnád bizonyítani, hogy az adott telefonhívások megtörténtek? Rögzíteni tudod? Hogyan lehet összekapcsolni a rögzített telefonhívást egy esetlegesen utólag kikért híváslistával..? Elfogadják a (sajnos ilyenkor törvénytelennek minősített) magánfelvételt?

 

 

Mindettől függetlenül az adatvédelmi ombudsmann felé megereszthetsz egy e-mailt, a Zepter cég nevét bepanaszolva.

 

http://abiweb.obh.hu/abi/index.php?menu=foldal_terkep

 

E-mail: adatved@obh.hu

 

 


Előzmény: caterina3 (2031)