Bediiii Creative Commons License 2010.01.11 0 0 5756
Kedves Freddy,

Először is köszönöm az elismerő szavakat, melyek különösen jól estek, az én múltkori -- tényleg nem túl barátságos -- megjegyzésem után.

Mindazonáltal, ami az ivóvizünkre leselkedő kínai veszélyt illeti, fenn kell, hogy tartsam, hogy logisztikai és üzleti képtelenség jelentős mennyiségű vizet innen Kínába vinni.

Még a kőolajat sem éri meg vonaton de pláne nem közúton ilyen távolságokra szállítani, hanem csak vezetéken. Pl. a Barátság kőolajvezeték éves kapacitása (Magyarország felé) kb 14 millió m3/év. Ha megépülne egy hasonló vízvezeték Kína felé, akkor az Magyarországon 1.4 m3/fő/év vízkivitelt jelentene. Beláthatjuk, hogy amíg, vagy fél tucat ilyen vezeték nem épül, addig képtelenség olyan mennyiségű vizet innen elvinni, ami már az itteni fogyasztás kárára lenne.

Ami az ásványvízkivitelt illeti, az egyrészt örömteli -- mint ahogy a borászataink export sikereinek is örülünk, pedig az is nagyrészt víz (OK, valszeg van egy nagyságendnyi eltérés a mennyiségben) -- másrészt egy környezetvédelmi idiótaság, hogy Kína gazdagabb rétegei több ezer kilóméterről szállított luxusvízre költenek. Sajnos hülyék nálunk is vannak, itt is árulnak francia ásványvizet, gondolom van is aki megveszi.

Szóval, ami vizet innen fizikailag el lehet vinni, az mókuspisi. Ennél jóval reálisabb veszélyt jelent a víz-koncessziók eladása akár külföldi, akár belföldi vállalatok részére. Ha, mondjuk külföldi cégek felvásárolhatnának itteni vízjogokat -- tudtommal ez jelenleg nem lehetséges -- az nem lenne szerencsés, még akkor sem, ha a vizet csak itt tudnák eladni. Nem mondom, hogy nem tudok elképzelni olyan helyzetet, amikor érdemes ilyen jogokat -- nem túl hosszú, határozott idejű szerződéssel átengedni -- de világban a legtöbb példa azt mutatja, hogy ez randa dolgokat eredményez.

Amennyit tudok a kínai ivóvízkampányról, hogy vízügyi szakemberek megszerzésére irányul, hogy aztán Kínában keressenek vizet, megszervezzék a vízellátást. Mivel ez sem a szakemberek egyéni elszerződtetéséről, hanem inkább magyar (és más) cégekkel kötött szerződésekről szól, még csak agyelszívásként sem veszélyes.

Szerény ezirányú ismereteim szerint hosszabb távon lehetnek vízgondok Magyarországon, de annak egyrészt kivédhetetlen okai vannak (pl csapadékmennyiség csökkenése) másrészt magunknak köszönhetjük (pl. az M0-s híddal kockáztatjuk BP vízbázisát).
Előzmény: Törölt nick (5714)