Téma: Félszáraz, 2008-as évjáratú , koncentrált, üde, friss(nem túlérett) primer gyümölcsösségben és vitális savakban gazdag borok összehasonlítása, úgy hogy mindegyik tétel különböző fajta legyen, különböző termelőktől, különböző borvidékekről származzon és legyen köztük külföldi is
Tokaj Nobilis Barakonyi furmint 2008
A Nobilis ill. Bárdos Sarolta borai Tokajból feltétlen a kedvenceim közé tartozik. Ezt a bort a várban kóstoltam a Tokaji Bormívelők standjánál, és ott 8-10 tétel közül azonnal a kedvencem lett. Tartalmasság, játékosság, elegancia, a nehézkesség legcsekélyebb jele nélkül. Gyümölcsössége leginkább körtére és citrusokra hasonlít, hűsítő karakterüket fokozza a borász által is gyakran említett és valóban fellelhető mentás díszítés, ásványossága a korty elejétől végéig meghatározó, de mégse teszi a bort komollyá, vagy szikárrá, a gyümölcsösség mellett inkább izgalmas fűszerezést ad a bornak, illetve felfedi származását. A gazdag gyümölcsös és ásványos karakternek kellő magasságot és hosszúságot adnak intenzív, de érett savai, a maradékcukor szinte egyáltalán nem érződik, de meggyőződésem , hogy sokban hozzájárul , ahhoz , hogy a sok sav mellett mégis kerek és nagyon fogyasztásra ösztökélő bor. Gyakorlatilag semmi lyen fronton nem tudok belekötni, gazdag, finom, harmonikus, abszolút az ízvilágom, megtestesíti azt a tokaji stílust, amelyet leginkább kedvelek, nálam erős hét pont, közel a nyolchoz.
Szentesi József Nadapi Rajnai Rizling 2008
Korábbi évjáratát is nagyon szerettem, a várban a Kézműves borok standjánál hordómintaként kaptam belőle kóstolót, és megállapítottam, hogy talán az előző évinél is nagyobb lesz. Az előző borhoz képest melegebb karakterű gyümölcsösséggel indul, a fajtára jellemző citrusok mellett , inkább ananászos-barackos vonalé a szerep, a maradékcukor kicsit erőteljesebben érződik, mint az előző tétel esetén, a korty első felének frissességét a minimálisan jelenlevő szénsavasság biztosítja. A korty második felében megtapasztalhatjuk a legnagyobb borokra jellemző leggyönyörűbb savgerincet, több rétegben jelentkezve emeli a kortyot hihetetlen magasra, bizsergetve-símagatva-nagyon dinamikus, az előző boré se volt éles, de ez valami mesteri. A sok gyümölcs mellett háttérben fűszerezve fellehető bizonyos meszesnek ható ásványi karakter, de még nem ismerek elég bort erről a területről, sőt még a pincétől se ahhoz, hogy konkrétan mely jegyet tudjam ehhez kötni. A bor mindenesetre az egyik legszebb hazai bor nem-édes kategóriában , amit valaha kóstoltam. Stabil 8 pont.
Domaine Huet Haut Lieu Sec 2008
Chenin blanc-t még nagyon keveset kóstoltam, de az eddigiek teljességgel meggyőztek arról, hogy a legizgalmasabb fajták között a helye. A birtok borai közül egy szebb merítést volt alkalmam végigkóstolni a tulajdonos Anthony Hwang konferálásában a tavaly novemberi Terroir Club-os eseményen, és teljességgel lenyűgőztek. Számomra mindenképp mélyebb élményt jelentettek akkor, mint a párhuzamosan kóstolt testvérbirtok a Királyudvar egyébként szintén nagyszerű borai. Ez a bor illatában inkább émelyítőbb , mint az előzőek, aszaltfügés jegyeket kínál. Szájban egyszerűen szenzációs, a korty elejétől végéig, minden pillanatban vibrálnak a zamatok, egész gyümölcskosár citrusokkal, fügével, datolyával gördül végig karöltve határozott meszes ásványossággal, érzékeinket nagyon érett, áradó savak veszik hátukra, magukkal ragadják és indul a hullámvasút. Éppúgy bele is lehet szédülni. Számomra életem egyik legnagyszerűbb bora! 9 pont
Megjegyzések
-Csodálatos sor volt! De sokszor jártam korábban úgy, hogy a „nagyágyúk” egymással összehasonlítva, megfelelő felvezetés nélkül képesek kioltani egymás értékeit, és kisebb élményeket okoznak , mint külön külön. Itt és most ez nem így alakult hálistennek. Akármilyen sorrendben újra és újra visszakóstolva megállapíthattam, hogy szenzációs mindhárom, egyéniségek, amelyet nem tudott elnyomni semelyik másik tétel. Máskor sokszor van, hogy a sor számomra legnagyobb élményt okozó bora után már nem jó ötlet a többi viszakóstolása, itt viszont a számomra legnagyobb hatást kiváltó Huet után is rendkívül jólesett a Nobilis visszakóstolása , újra élvezhettem erényeit.
-Négyen kóstoltunk, és az általános végeredmény nem esik egybe az enyémmel: Ketten a Szentesit találták a legszebbnek, úgy hogy talán nüansznyi szubjektum emelte náluk a Nobilis elé, és egyértelműen jobban tetszett nekik, mint az Huet, egyvalaki a Szentesi és Huet között gondolkozott , és nem tudott dönteni, az én véleményem pedig lsd.fenn!