menroting Creative Commons License 2010.01.01 0 0 4270
A cikk röviden:

"Felfedezett Naprendszerünkben, magukat "StarViewer Team"-nek nevező, spanyol csillagászok egy csoportja, egy a Jupiter méreténél majdnem kétszer nagyobb égitestet a Plútón túl, aminek holdjai, vagy bolygói is vannak. Elképzelhetőnek tartják, hogy egy barna törpe. Az objektum neve G1.9. Jelenleg a Galaxis középpontjánál lokalizálják az égbolton, a nyilas csillagkép irányában.

A fényes háttér miatt az objektum nem látható normál hullámhosszokon. Infravörös felvétel.
Kép
A jelenlegi tudomány képviselői úgy gondolják, hogy a jelenlegi tudásunk alapján ahhoz, hogy egy Jupiterszerű bolygó csillaggá alakuljon, ahhoz 13-szoros tömegűnek kell lennie a Jupiternél. Ha a tömeg ennél alacsonyabb, akkor a magban a nyomás nem elég nagy ahhoz, hogy meggyulladjon a bolygó, így ez egy forró gázlabdaává, egy barna törpévé válik.
A jelenleg felfedezett égitest 60-66 csillagászati egységre található. 1 csillagászati egység a Föld-Nap távolsága. Az Oorth felhő, amit persze soha senki nem figyelt még meg, csak elmélet, vagyis valószínüsítik létét, 55000 csillagászati egységre található. A G1.9 ezen az állítólag fagyott-jég, -metán, -etán, -carbon monoxide, -hidrogén-cianid és sziklatömbökből álló törmelékfelhő körül teszi meg az elliptikus pályáját. Úgy gondolják, hogy a jelenlegi üstökösök ebből a felhőből származnak. Egy üstökös átlagéletkora 10ezer év. Mivel a bolygók és a Nap gravitációs vonzása magához vonzza az üstökösöket, emiatt valamilyen tényezőn spekulálnak, aminek el kell indítania ezeket az égi sárkányokat. Emiatt is jött az elmélet (már, ha igaz).
Kép
A G1.9-et 1984-ben észlelték először egy szupernóva maradványaként Dave Green által a camridge-i egyetemről, később 1985-ben pedig az NRAO-val, vagyis egy óriási rádióteleszkóppal. Mert úgy gondolták, hogy egy szupernóvának rendkívül fiatal, talán 1000 évnél is fiatalabb. A NASA Chandra röntgensugár obszervatóriumában 2007-ben végzett megfigyelések felfedték, hogy az objektum azóta 16 százalékkal növekedett méretében. Ezt az óriási rádióteleszkóppal is megerősítették. Bennfentesek szerint mivel a szupernóva kiterjedése igen csekély, úgy gondolják, hogy kb. 150 évesnek datálható a robbanás.
A spanyol csillagászok nagy érdeklődéssel követték a tárgyat, mert számítottak a megjelenésére. Gravitációs rendellenességek jelentek meg szerintük az Oorth felhőben egy ideje, amire ők felvetették, hogy a zavart egy óriási tömegű tárgy okozhatja (megj.: mivel a galaktikus kiegyenlítődés, beigazítás 1998-ban volt, ez is közrejátszik). Az, hogy az objektum méretben növekedett nem okozott nekik meglepetést, mivel úgy gondolták, hogy éppen a Föld irányába tart.

Persze a magukat "StarViewer Team"-NEK nevező spanyol csillagászok, és a tudományos közösség között vita van, hogy a G1.9 egy törpecsillag, vagy egy szupernova.
Az 1985-ös, és a 2007-es felvétel:
Kép
A kritikusok ezen kép alapján teszik fel a kérdést, hogy hol van a barna törpe és, hogy a körülötte levő bolygók, vagy holdak miért bocsátanak ki rendszertelen alakú röntgensugarakat.

A következő képet a StarViewer csapat szolgáltatta szemléltetésre. Az első a G1.9, a másik a Gilese 229A barnatörpe.
Kép
A StarViewer csapat azt mondja, ha a G1.9 egy szupernova volt, arra számíthatnánk, hogy a gömbölyű terület hűvössé vált volna azóta, hogy a forró gáz és törmelék a felrobbanó csillagból összpontosult volna a körülvevő héjban.
A sötétvörös terület a legforróbb. A G1.9-nek hasonló a hőkibocsátása, mint a Gilese 229A-nak.
A tudósok, akik a szupernova elméletet támogatják, emlékeztetnek minket, hogy egy szupernova héja ténylegesen egy gömb (Megj.: mi van, ha "szelecskék" fujdogálnak arrafele?), és ez alapján a hőaláírás is körkörös lenne.
A tudomány képviselői megkérnek minket, hogy tekintsük meg a Cygnus-Loop szupernova infravörös képét:
Kép
A tudósok még arra hívják fel a figyelmet, hogy 23 év alatt a G1.9 helyzete nem változott számottevően, úgy mint egy keringő bolygónál, vagy barna törpénél történne.
Feltették a kérdést a StarViewer csoportnak, hogy ez hogyan lehetséges, és a következő választ küldték:
"1. Egy nemzetközi csillagászokból álló bizottság számolja ki jelenleg a barna törpe pályáját a Nyilas-Oorth felhő zavarral, miközben Lissauer alapján használják a StarViewer csapatnak a tanulmányait, Murray és Matese eredeti vázlatait. Egy zárójelentést fognak kiadni legkésőbb 2010 februárjáig.
2.Hatalmas tudományos bizonyítékok vonatkoznak arra, hogy a kozmikus okok és a barna töpe reális, és a jelenlegi klimatikus változás hátterében is ez állhat. 2009 július 10-én a Science.com-on Dr.Paul Clark kiadott egy erre vonatkozó cikket, és majdnem 700 tudós szignálta a kisebbségi jelentést az éghajlatváltozáson."

Nos úgy néz ki 2010 februárig várnunk kell a válasszal. Mindenesetre 1983-ban az infravörös tartományban kémlelő műhold az IRAS észlelt egy objektumot.
A történet 1983 december 30-án jelent meg a Washington Post-ban "Possibly as Large as Jupiter; Mystery Heavenly Body Disccovered" címmel, Thomas O'Toole-tól. Ez azt dokumentálta, hogy az Orion konstelláció irányában egy a Jupiter méretéhez hasonló objektumot észleltek az infravörös csillagászati műholdal.:

Annyira rejtélyes ez az objektum, hogy a csillagászok nem tudják, hogy az egy bolygó, egy nagy üstökös, egy olyan közeli protocsillag, ami soha nem lett elég forró ahhoz, hogy csillaggá alakuljon, vagy egy távoli galaxis porfelhő által elfátyolozva."

k
Előzmény: menroting (4269)