Azért nem írok neked jó szívvel, mert semmit sem tudsz arról, amit csinálunk, és nem is szerzem meg az örömet neked, hogy elmagyarázzam, ...
Nincs is szükseg a magyarazatodra. Amit irtam, az nem az alapjan törtent, hogy mit csinalsz, amit en nem ismerek, hanem azokrol az infokrol szolt, amit rolad tudok, mert töled hallottam. De azt hiszem, hogy ez termeszetes is. Kar volt megkerdöjelezni.
Lattam a HirTV-ben ket clipet (talan Zöldövezet), a mindenki szamara elerhetö interneten nehany tovabbi videoclipet, nehanyszor beleneztem a blogotokba, valamint ebben a topikban is megjelent egy es mas rolad/rolatok.
Ezek alapjan nehezmenyezem a tulzottan kisarkitott, populisztikus, sokkolasra elökeszitett, hatasvadaszo anyagot. Konkretan: Nem ertek egyet a mezögazdasag ERoEI-jarol mondottakkal (marmint, hogy az ertek 1/10), a Husvet-szigetekröl mondottakkal (az ehezes bizonyitott, az okokrol nagyonis megoszlanak a velemenyek), valamint pl. az indiai peldaddal sem (marmint, hogy India lakossaga rövid idön belül visszaszabalyozodik a mai ~1,2 milliardrol 200 millio ala, mert nekik az dukal es jár). Valamint az a velemenyem, hogy atestel a lo masik oldalara es teljesen a "worst-case scenario" magyar "evangelistajava" valtal (feltartoztathatatlan 4-5%-os eves olajvisszaeses, ...).
A könyved nem került eddig a kezembe. Itt all viszont a polcon pl. a Heinberg "Peak Everything" cimü kötete. Hat, hogy öszinte legyek a tartalma öt oldalban könnyeden összefoglalhato, a maradek 95% pedig eleg siralmas töltelek, celorientalt magyarazkodas. Ezert, a terjedelme miatt nem nevezik ujsagcikknek, hanem könyvnek titulaljak.
Az egesz ASPO törtenet (amelynek egyik szoszoloja a Matt Simmons) nagy mertekben a következö esemenysorozatra van felepitve: A Ghawar termelese összeomlik -> Szaud-Arabia termelese összeomlik -> az lehuzza/felboritja a vilag olajellatasat -> panik, nyomor, vergödes, haboru, elethalalharc, pusztulas, olduwai-scenario, ...
Nos, mi a velemenyed a Ghawarrol (mint a lavina allitolagos kulcsarol)? Csak azert kerdem, mert a te filozofiad is kb. erre az esemenysorra alapul. Es itteni korabbi, önkinevezett, helyi "apostolaink" nemregen duzzogva elvonultak innen, valaszt ök sem tudtak adni erre a kulcskerdesre.
A repüles egyik kedvencem, ugyhogy valszeg meg az iden összeirom, hogy szerintem miert is lehetseges technikailag es vilagmeretben a mai utasszallito repülöflotta atlagfogyasztasanak a lefelezese.
Ugyanugy, mint ahogyan pl. a szemelyautoknal is lehetseges egy 4 szemelyes csaladi auto fogyasztasat (mai ismert technologiaval) 3 liter ala nyomni (ennek ellenere az USA-ban jelenleg es atlagban ~10 liter, az EU-ban ~6-7 liter).