Ferig Creative Commons License 2009.12.21 0 0 6634

Kedves BZoltán!

 

Amikor kimész a nemesített vesszőkből telepített szőlődbe, a szó valódi értelmében természellenesen, szabályos hálóba rendezve, kordonra felfuttatva találod a tőkéidet. Ezeket minden évben rendesen megmetszed, lekötözöd, arra kényszeríted őket, hogy az általad épített (vagy vett) támrendszert használják. Majd ezt követően, folyton korlátozod őket abban, hogy olyan hosszúra nőjjenek, amilyenre szeretnének, de még ez sem elég,  mert soknak találod a leveleiket és időnként a termésüket is. Mindezek mellett időről-időre lefújod őket "mindenféle" vegyszerekkel, esetenként újabb tápanyaggal látod el őket és nem tűröd meg a gyomot, hogy Te az ember, október táján elégedetten tekinthess vissza munkád eredményére. Mi ez, ha nem a természetbe való beavatkozás! Arra kényszeríted a természetet, hogy Téged szolgáljon és úgy, ahogyan Te szeretnéd.  Ráadásul feltehetően autóval jársz ki a szőlőbe, mobiltelefonnal kommunikálsz (ott) a barátaiddal, szeretteidel és üzletfeleiddel és feltehetően motoros permetezőgéppel szórod a kemikáliákat, a levelekre, fürtökre és az ott élő mikro- és makrovilágra.  Ezt akarja a természet? A fenét! Hagyd ott műveletlenül a szőlőt három-négy évig és megmutatja a természet mi az ami a szőlőd helyén természetes.

A természet attól szép, hogy együtt van meg benne a jó és a rossz, a nemes és a vad, az éltető és pusztító, az egyforma és a különböző és így tovább.

 

A fajélesztő sem a tudomány "fekete báránya"... csak egy opció, egy lehetőség, ha akarsz élsz vele, ha nem, nem - szabadon teheted ezt mindaddig, amíg a magad ura vagy. Mellesleg szerintem a permetszerek sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a borra és a borfogyasztó emberre, mint a természetes (de nem terroir) fajélesztők. 

Előzmény: BZoltan (6630)