pinotnoir777 Creative Commons License 2009.12.21 0 0 6633
A fajélesztő témával kapcsolatban annyit szeretnék leírni, hogy eddig volt kb 50 erjedésem 2004 óta (merthogy spontánnál minden hordó más) és ebből még egyetlenegy sem "ment félre", a fogyasztók, kereskedők is meg voltak elégedve a minőséggel. Valahogy úgy érzem hogy ez az erjedési hiba fóbia nagyrészt a kereskedlmi lobbi által generált. Természetesen érett, tökéletes egészségű alapanyagok esetén áll ez a dolog.
Ráadásul eddig rendre 15 fölöttig is simán szárazra mentek e borok, fajélesztő nélkül.

Korábban néhány alkalommal volt szerencsém olyan összehasonlító kóstolókon résztvenni ahol különböző fajélesztőket hasonlítottak össze, és minden alkalommal számomra a kontrollként hagyott spontán erjesztett minta tetszett legjobban (egyszer pl vakon is), mert összetettebbnek találtam őket.

Mostanában hallottam egy kollégától, aki nagy cégeknél is dolgozott vezető beosztásban, hogy több munkahelyén is csinált összehasonlító kísérleteket, és azt találta, hogy a fajélesztővel beoltott tételek rendre több tápsót igényeltek. Elgondolkodtató ez is, nem?