halaloszto Creative Commons License 2009.12.14 0 0 1802
a kicsinitesnel par dolog amit figyelembe kell vegyel:

1. a brikett osszepreselesehez szukseges nyomas nem csokken, ha csokkented a meretet

2. az osszenyomo ero negyzetesen csokken az atmero csokkentesevel. fele atmero -> negyede ero, 6cm helyett 4cm -> kb fele ero.

3. a szukseges kilowatt kb csak a termelekenyseggel aranyos. a videoban levo gep fomotorja saccra volt vagy 10-15kW, es szepen jott belole a 6cm brikett. aranyosan nezve, 4cm brikettel es 2kW-al a mozibelinek harmada/negyede sebesseggel jonne.


a 2-bol es a 3-bol viszont az jon, hogy mivel az ero csak az atmerotol fugg, meg 4cm atmerohoz is baromi eros gepet kell csinalj. ha meg beleteszed az a buzi sok acelt, akkor erdemes lenne tolni ala egy nagy motort, mert kulonben alig termel valamit.

nem tudom sikerult-e a lenyeget leirnom, megprobalom mas szavakkal megegyszer:

a gep vazanak erossege csak attol fugg, milyen atmeroju cuccot nyom. a videon latszott hogy mekkora bohom vasak kellenek a 6 centihez. 4 centihez a fele kell. az meg mindig irtoztato sok vas.

viszont a termelekenyseg a kilowattal aranyos. ha megvan az atmeronek megfelelo szilardsag, akkor mar csak kenes, meg hutes kerdese, hogy mekkora motor megy ra, es mekkora lesz a termelekenyseg.

ezert nem eri meg kicsiben az utomuves gep. mert kicsiben is brutal vazat kell csinalni, olyat, ami rendes motorral mar komoly termelesre kepes lenne. anelkul viszont csak penzkidobas.


vajk