tri-tonus Creative Commons License 2009.12.11 0 0 51554
Látom kardinális kérdéssé lépett elő a Tu-114-es pótlépcsője. Ez a pár kép Ferihegyen készült 1959-ben. Nem én fotóztam, mert ekkoriban még mint kiskorú egy kis faluban tanyáztam, ahol madarakon lepkéken etc. kívül más repülő szerkezettel nem találkoztam. A képeken látható, hogy az első ajtónál az Aeroflot lépcsőjét a fedélzeti létrával hosszabbították meg (ez középen félbehajtható), míg hátul a Malévét egy fából készült alkalmi darabbal.

Az 1970-es évek elején láttam először Ferihegyen Tu-114-est közelről, akkor is ilyen barkácsolással lehetett feljutni a fedélzetre. Ami mély nyomot hagyott bennem, hogy az első osztályú kabin bársonnyal borított foteljeibe egy csomó marmonkanna volt beszíjazva. Sikerült megnéznem az indulást is, mondhatom félelmetes, ahogy a két nagy szélkelep elkezd egymással szemben forogni. Az orrfutó gondolában is volt egy ajtó, a szerelő, aki indította ott mászott fel. Csak este a kocsmában esett le a tantusz, miért utaztak First Classon a kannák: a gép ugyanis Kubából jött (nálunk csak dobbantott tankolni). Már pedig a nádcukorból csodás dolgokat gyártanak arrafelé :-)

Előzmény: GYA (51551)