spapda Creative Commons License 2009.12.03 0 0 203
Ha terepi kapcsolattartásra kell a készülék, akkor nem érdemes a drágább, hobbirádiós szempontból nagyobb tudású készülékeket venni, neked alapvetően arra van szükséged, hogy meglegyen szükség esetén a 1-4W teljesítmény, egy normális antenna, a PMR frekik helyes kezelése (CTCSS-sel együtt) és bírja a strapát.

A Puxing PX-777 a "klasszikus" darab, sokan használják nagy elégedettséggel, itthon talán ez a legismertebb kínai rádió, szóval befürödni nem lehet vele. A PX-888 ugyan többet tud, de te valószínűleg nem használnád ki, akkor meg minek feleslegesen többet fizetni érte. A Wouxun hasonló kategóriás jószágai is kb. ugyanezt tudják (pl. 669, 679, 689). Elméletileg mindegyik bizonyos szintig időjárásálló, tehát némi pötyörgő eső nem okozhat gondot, de azért egy nagyobb zuhiba én nem merném kirakni őket. Ha igazán időjárásálló típusban gondolkodsz, akkor érdemes megnézni a Feidaxin (FDC néven is kapható) rádióit. Ezek itthon kevésbé ismertek, mint a Puxi és a Wuxi, de tutira jól bírják a retkes időt: a gyártó szerint mindegyik megfelel a MIL-STD-810C/D/E szabványnak, ami az amerikai hadseregnél rendszeresített besorolási rendszer. Rainproof-nak mondja a gyártó a rádióit, tehát egy tisztességes esőt beázás nélkül bírniuk kell. Az FD-268B tudja frekihelyesen a PMR csatornákat, tutira időjárásálló, és alig drágább a Puxi PX-777-nél. Persze a készülékekhez mellékelt headsettel necces időben is szinte mindegy az egész, a kütyü megy a kabát alá, a headset meg a kapucni alá.

Esetleg még érdemes elgondolkodni esetleg a legkisebb Puxin, a PX-2R-en, mivel ez kisebb és könnyebb a többi rádiónál, helyesen kezelhetők a PMR csatornák, maximális teljesítménye (2 Watt) 4x nagyobb a PMR-eknél, és ami a legfontosabb: Nokia akksi van benne és USB-ről is tölthető. Ez abból a szempontból lehet fontos, hogy ha több napra mész a hegyekbe, esetleg 220V-mentes területre, akkor nem mindegy, hogy hogyan tudod tölteni a készülékedet. Autós töltő és pótakku (sőt: AA akksikkal megtölthető akkukabát) szinte mindegyik kütyühöz kapható, így ez sem feltétlenül szempont, de ha pl. sok cuccod (pl. telefon, mp3 lejátszó, fényképezőgép stb) tölthető USB-ről, és esetleg van is mobil USB-s áramforrásod többnapos túrákhoz, akkor jó választás lehet a PX-2R is. Tudását tekintve szerintem arra még sok is, amire neked kell. Ja, és ez a legolcsóbb rádió.

eBay-ről bármelyiket be lehet szerezni, de ha nem vagy járatos a rádiók terén, akkor először olvass el pár írást a témában, nehogy meglepetés érjen (milyen készüléket lehet használni, melyek a szabad frekvenciák, wide vs. narrow üzemmód, frekvencia lépésköz, PMR frekik, 38 vs. 50 CTCSS stb). Itthon Tornádó Lacit érdemes keresni (a topic indítóját), ő tud segíteni a hazai beszerzésben és szakmai tanácsokat is tud adni a rádiózást, rádiókezelést illetően.
Előzmény: Fo_Jo (202)