attisch Creative Commons License 2009.11.30 0 0 6451

Szerintem gyakorlatilag egyről beszélünk, csak felénk már nem használják ennyire szabatosan, körülhatároltan 4 alkoholfokos, kereskedelmi áruborra a kifejezést, hanem az általad kotlósbornak, sok helyütt murcinak, nálunk éppen Federweissnak nevezett, a forrás közben lévő azon bor írják le vele, amiben már van kellő alkohol, széndioxidos csípősség, ugyanakkor még kellő maradékcukor. Ez egy normális mederben végbemenő erjedés esetén néhány napos, max. 1-2 hetes időszakot fed le. Örülök a hivatkozott Wikipedia bejegyzésre, mert ugyanerre, az általam leírt állapotra használják a Felvidéken a <Burcsák> kifejezést. Nekem már volt szerencsém a Párkány melletti Bélán, Ebeden és Kisújfalun <burcsákolni> a felvidéki magyar barátaimmal.

Előzmény: RAMBO (6449)