A repóra nem drágább szerintem az általgnál sokkal, csak éppen a pénz arra ment el, hogy A Gripen helyett C legyen. Ajálom figyelmedbe az árcímkét.
'A' Gripen, 20800 óra, 160 milliárd.
'C' Gripen, 16800 óra, 240 milliárd.
És mit ér midnez repóra nélkül? Semmit. Semmit sem csináltak a 'C' Griffel, amit az 'A' verzióval nem lehetett volna. Felrakták a Liteninget, de volt éleslövészet és vele járó képesség? Nem. Még a románoknak is képesek erre a Lancerral. Amit megvettak, azt használják is.
Kevesebb repóránk van, de sokkal több pénzért. Ez fajlagosan drágább repóra, valszeg a gép ára nőtt meg nagyon, de az üzemeltetése nem hiszem, hogy ennyivel drágább lenne, ha egyáltalán drágább.
Tehat, ha lánglekű vezetőink - ha már te így hívod őket - nem ilyen barom módon módosítanak, de tegyük fel, hogy a 240 milliárdot tényleg elköltik az 'A' programara, akkor saccra mennyi repóra is lenne 'A' Gripenekehez? Vegyünk 10 k dollár / repóra tiszta repidő költséget. Ez szerintem bőven túlárazott, mert a kéthajtóműves és ősrégi F-15C repül 16-18 k dolcsiért és jenki bért kap ott mindnki. A dollár árfolyam legyen 200 Ft/USD.
80'000'000'000/(200*10'000) = Ez cirka + 40 ezer (!!) repóra.
Ez akkor (20800 + 40000)/(14*10) = Ez gépenként 434 repóra tíz évre. Ennyi felesleges is, semmi értelme.
Akkor legyen csak 200 millárd 240 helyett. Ez pulsz 40 millárd ez plusz 20'000 repóra. Ez még mindig summa 290. Ez is túl sok.
Akkor legyen plusz 20 milliárd. 30800 repóárval 220 óra. A limitált multirole képességgel is (azért AGM-65 van és a buta bombák is viszonylag pontosan célbajuttathatóak a mai avionikával) egy közepesen ütős A gépet kaptunk volna nemzetközi szinten, de a MiG-hez képest egy AMRAAM shooter BVR képességgel és valódi csapásmérés képességgel. Itt azért az Orbán féle döntés sem volt bölcs. Minimális plusz költséggel pont az a repóra lett volna megvásárolható, ami valóban komoly potenciált adott volna, még az 'A' gépeknek is. Bár ők egyfeladatos vadásznak vették, ezért ez kicsit bonyásabb ennél. Én erőlettem volna a csapásmérő feladatkört is. Ha már a MiG-29 és ALCA virgonckododd UB blokkal, akkor Griff is. Csak az nem UB blokkal tette volna...
Az ALCA mire is használható, amire a Gripen nem? Továbbra sem értem.
A Gripen fullos csapásmérő, van BVR képessége nagyon poten C-5 AMRAAM-mal, hangsebesség feletti és abból is van kétüléses. Az ALCA korlátait már leírtam. Újabb gondolatkísérlet.
Négy ALCA árából - legyen 8 milla - hány Griff repórát is lehet venni? A 10k-s árral számolva 3200- Ez gépenkét a fennmaradó 5 évre kb. +45 repóra. Ha a fele flotta csak +20-at kap, a többi + 60-70-et. Az már 150 környéke lenne, ha lenne földi személyzet. Ennyi mellett kell ALCA? Nem! Miért? Mert lenne Gripen jártasság. A 8 millás ár meg nagyon ehnye becslés, mert az a gépek tiszta ára kb.
Így már tisztább a kép? Végiggolndoljátok legalább ennyire alapszinten a dolgokat? Mert a jelek szerint nem.