.ETNA. Creative Commons License 2009.11.22 0 0 635
Egyébként az RA gyanú akkor erősödik csak igazán, ha a kedves feleséged azt tapasztalja, hogy mondjuk hétfőn fájt a jobb bokája, de szerdára tökéletesen elmúlt, teljesen fájdalommentes, viszont szerdán reggel már úgy ébredt, hogy fájt a jobb válla, alig bírta a karját felemelni és hasonlót érzett például a bal csuklójánál is, reggel merevek az ujjai és úgy kell őket "bemozgatni" (pl. meleg folyóvíz alatt stb.).

Én anno, még a pontos diagnózis felállítása előtt, először Movalis injekciót kaptam a háziorvosomtól, de a Cataflam tabletta is csökkenti a fájdalmat, ez egyébként egy NEM szteroid gyulladáscsökkentő, ahogy egyébként a Movalis is.

Egy sima ízületi gyulladásra (ami - ahogy írtam - gyógyítható) is ilyesmit adnak - gondolom...

De ha nem RA-ja van és nem is ízületi gyulladása, hanem kopásos betegsége, és ez ki is derül, akkor az ízületei erősítése érdekében (a további kopás megállítása miatt is) vehet különböző recept nélkül kapható készítményeket, porcerősítőket.

Bemásolok egy idézetet az ízületi kopásra (ilyenkor a porc hiánya, kopása miatt, az ízületek súrlódnak, ez okozza a fájdalmat) ajánlott szerekről:

"Magyarországon félmilliót is elérheti az ízületi kopásos betegségekben szenvedők száma, akikben a porckopás okozta panaszok csökkentése a cél. Sokan próbálkoznak táplálék kiegészítőként ill. gyógyszerként porcerősítő anyagokkal. Ezek két legáltalánosabb hatóanyaga a glükózamin (glucosamine) és a kondroitin-szulfát (chondroitin sulfate)."
Előzmény: fajdkakas (630)