andersen33 Creative Commons License 2009.11.15 0 0 13404

Nos, akkor Tamron 17-50/2.8 VC tapasztalatok

 

 

- Az ebayes vásárlás, kézbesítés rendben megtörtént, bár a szállítási idő majd egy hét lett 3 nap helyett. Az obi vadonatúj, számlával, garijeggyel idáig OK.

 

Első benyomások ezek voltak:

 

- Mechanikai minőségekb. N 16-85-öz hasonló, tisztes munka, nem lötyög, de távol van a 17-55 tankszerűségétől. Sajnos az AF gyűrű forog fókuszáláskor, engem zavar, de megszokható.

 

- Fókuszpróba (focus test chart-tal) OK, 17 mm, 50mm-en egyaránt pontos. Örültem!

 

- "könyvespolc teszt": jó felbontás, f2.8-on is szépen rajzol, nem decenteres, itt már fülig ért a szám :)

 

- VC teszt: igen hatékony, stabilan 3 FE-t javít, így 50 mm-en 1/8s, 17mm 1/2s (!!) nagy biztonsággal kézből kitartható. (gondoltam is, meghirdetem a benrómat..). Itt már vállon veregettem magam gondolatban...

 

- fókuszálás sebessége megfelelő. A profi nikkorok AF-S -ével ugyan nem versenyképes, de a 16-85-höz hasonló sebeségű, azaz sportfotón kívül máshol nem lehet probléma. Fókusz "hintázás" nem jellemző. Van egy jellegzetes hangja a mikromotornak, állítólag csendesebb, mint az előző BIM verzió, nem vészes, de azért jól hallható.

 

Már épp írtni akartam egy lelkes dícsérő kritikát a fentiak alapján, aztán feltűnt valami: elég sokszor téveszt az AF. A 24-35 tartományban nem jellemző, de 17 és 50 mm-én, különösen az előbbin többször előjött. Ha kellően kontrasztos a téma a központi fókuszmezőn, vagy ha többször nyomkodom az AF gombot, akkor pontosan beáll, de ha 17mm-en f 2.8 gyenge fényben on csak úgy random lövöldözök, akkor a képek jó része enyhén (front irányban) defókuszált 50 2.8-on inkább hajlamos back irányba téveszteni. f5.6-on persze a nagyobb DOF miatt mindez elhanyagalhatóvá válik.

 

Ilyet én eddig nem tapsztaltam a N 16-85-öm közel 100% pontos volt, ha a váz élesnek jelölte az AF mezőt, akkor az éles is volt. Dettó a fixekkel.

 

azt nem mondom, hogy nem lehetne eggyütt élni ezzel a Tamronnal, kiismerve a fókuszálási trükkejeit (pl 24mm-en fókusz lock és utána vissza 17mm-re a zoomot), de én egy alapzoomtól maximális megbízhatóságot várok el, ezért visszaküldöm.

 

Kicsit sajnálom, mert optikailag tökéletes, és a VC  (=VR) is nagyon hatékony.

 

Azon is vacillálok, jó ötlet volt-e túladni a 16-85-ön, a "fényerőtlenséget" leszámítva az egy tökéleses obi volt. Nyitva saroktól sarokig a teljes zoom tartományben szépen karcolt és sosem tévesztett az AF.

 

Tehetnék még egy kört a Sigma 18-50 felé, de nincs kedvem. Látom nem úszom meg a 17-55-öt, bármennyire nem akartam 2009-ben egy DX zoomra annyit áldozni, de sajnos nincs alteratívája úgy látom....

 

   

Előzmény: Sanya_67 (13371)