:viking: Creative Commons License 2009.11.11 0 0 1535
Egy fontos döntésben kérném a közösség véleményét. Be kell szereznem legalább egy középfokú nyelvvizsgát. Közel sem reménytelen a helyzet, van közel 8 hónapom, sok időm és viszonylag gyorsan tanulok.

Egyik lehetőség: angol felsőfok.
Angolból közel felsőfokú, de erősen szakmai-orientációval rendelkező tudással rendelkezem, tehát pl. egy üzleti tárgyalás a szakmámba vágó dologgal kapcsolatban nem gond, ugyanakkor a helyesírásom, fogalmazásom is rendezettnek mondható.
Ám nem tudok halom dolgot, ami szükséges lehet: kaják neveit, ilyen-olyan szituációk speciális szavait, amiken előszeretettel lovagolnak ilyen vizsgákon. A rokoni fokozatok meg kész rémálom, magyarul sem tudom ezeket használni.
Ezen kívül a nyelvtant számos helyen rosszul használom, amiket a kevésbé csiszolt angolok illetve az angolt csak közvetítőnyelvként használók sem tudnak rendesen. Tehát ez alapján garantáltan elbuknék.
A középfok úgy hallottam alig tér el ezekben a dolgokban, tehát semmit nem nyernék, mert felsőfokon pont a szókincs adja a többletet, abban meg viszonylag jól állok.

Másik lehetőség: francia középfok. Ezzel a nyelvvel olyan "nem adnak el Párizsban" szinten vagyok, kutyarágta nyelvtannal, tehát alapos felvarrás kellene neki. Viszont mindig is jobban haladtam a francia nyelvvel, nehem ugyananannyi idő alatt több "mászik a fejembe" belőle. Ezen kívül úgy hallottam, hogy az angol és a német nyelvvizsga eléggé fel van srófolva, tehát nehezebbek, mint az azonos szintű egyéb nyelvvizsgák.

Szerintetek melyik vizsgára erősítsek inkább? Angol középfokra semmiképpen nem mennék, elvesztegetett időnek tartom.