dr_bubo Creative Commons License 2009.11.09 0 0 227
Sikeres a gerincsérülést gyógyító nanotapasz

* MTI

2009. november 9., hétfő 13:50 | Frissítve: 3 órája

Miután aprócska műanyagszemcséket fecskendeztek be gerincsérült patkányokba egy kísérleti kezelés során, az állatok visszanyerték mozgásképességüket, és elkerülték a másodlagos idegkárosodást is, amely gyakran követi az ilyen jellegű baleseteket - közölték amerikai kutatók a Nature Nanomedicine című szaklapban.

A kísérleti kezelés részeként vízoldhatóvá tett műanyagszemcséket, úgynevezett kopolimer micellákat alkalmaztak, melyek a sérült idegszálakhoz tapadtak, és megelőzték a gyulladást, amely további károkat okozhat a környező idegekben. A kopolimer micellákat - melyek átmérője mintegy százada a vörösvértestének - már három évtizede alkalmazzák gyógyszerek célba juttatására az orvoslásban. Ji-Xin Cheng, az indianai Purdue Egyetem munkatársa kutatócsoportjával most egészen új módon használta fel ezeket a részecskéket: a megsérült idegszálakat javították ki segítségükkel.

A micellák kétféle polimerből készülnek; egy víztaszító magból és egy nedvesedő, hidrofil külső rétegből. A gömböcskék a véráramba fecskendezve eljutnak a károsodás helyére, ahol a hidrofil réteg beágyazódik a membrán sérülésébe, mintegy befoltozva azt. A víztaszító mag feladata pedig az, hogy stabilan rögzítse a sebtapaszt.
hirdetés

Az állattanulmányokban alkalmazott festett micellák sikeresen eljutottak a sérülés helyére. A kezelés után rövid idővel a patkányok visszanyerték uralmukat mind a négy végtagjuk fölött, a tesztek szerint mérgező hatás nem jelentkezett. A kutatás következő szakaszában azt nézik meg a szakemberek, mi történik, ha a micellákat nem azonnal, hanem a sérülést követő három óra elteltével fecskendezik be a kísérleti állatoknak.